Mitannin indoarjalainen superstraattikieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitannin indoarjalainen superstraattikieli
Tiedot
Alue nykyinen Syyria, Irak ja Turkki
Puhujia ei puhujia (kuollut kieli)
Kirjaimisto Ei kirjakieltä. Glossat kirjoitettu hurrilaisella nuolenpäänkirjoituksella
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta indoeurooppalaiset kielet
Kieliryhmä indoiranilaiset kielet

Mitannin indoarjalainen superstraattikieli on muinaisessa Mitannin valtakunnassa puhuttu kieli, joka uusimpien tietojen mukaan kuuluu indoeurooppalaisten kielten indoiranilaiseen ryhmään. Nimeä "arjalainen mitanni" käytetään sekaannusten välttämiseksi, sillä Mitannin pää- ja viralliset kielet olivat mitannin kieli ja hurrilaisten kieli.

Heettiläisten kuninkaan Suppiluliuma I:n ja Mitannin kuninkaan Mativatsan välisessä sopimuksessa noin vuodelta 1380 eaa. mainitaan jumalien nimiä, jotka ovat selvästi indoarjalaisia, kuten Mithra, Varuna, Indra ja Nasatja (Ashvinou). Kikkulin tekstissä, jossa puhutaan hevosten hoidosta, mainitaan sanat aika (sanskritiksi: eka, yksi), tera (sanskritiksi: tri, kolme), panza (pancha, viisi), satta (sapta, seitsemän), na (nava, yhdeksän) ja vartana (vartana, ympyrä). Numeraali aika (yksi) on erityisen tärkeä indikaattori siitä, että Mitannin arjalainen kieli oli lähempänä indoarjalaisia kieliä kuin muita indoiranilaisia kieliä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mallory J.P. «Kuro-Araxes Culture», Encyclopedia of Indo-European Culture. Fitzroy Dearborn, 1997.
  • Thieme, Paul: The 'Aryan Gods' of the Mitanni Treaties. Journal of the American Oriental Society, 1960, s. 301–317. Artikkelin verkkoversio.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thieme 1960