Mike Nichols

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Elaine May, Mike Nichols (1960)

Mike Nichols (synt. Michael Igor Peschkowsky, s. 6. marraskuuta 1931) on yhdysvaltalainen ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hän on työskennellyt sekä elokuvien parissa että teatterissa.

Nichols syntyi Berliinissä saksalais-venäläiseen juutalaisperheeseen. Hän pakeni perheensä kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 1939, ja hänellä on ollut maan kansalaisuus vuodesta 1944.

Nichols on yksi yhdeksästä henkilöstä, joka on voittanut kaikki neljä merkittävintä Yhdysvaltain viihdemaailman palkintoa Emmyn (neljä kertaa), Grammyn, Tonyn (kahdeksan kertaa) ja Oscarin. Presidentti myönsi hänelle vuonna 2001 National Medal of Artsin.

Nicholsin menestynein elokuvaohjaus on Miehuuskoe (1967). Hän voitti siitä Oscarin parhaasta ohjauksesta vuonna 1967 ja Golden Globen seuraavana vuonna. Hän oli Oscar-ehdokkaana myös elokuvista Kuka pelkää Virginia Woolfia? (1966), Tapaus Silkwood (1983) ja Working Girl – tieni huipulle (1988). Nichols on ohjannut monia menestysnäytelmiä Broadwaylla. Hänen viimeisemmät ohjaukset ovat olleet Iholla (2004) ja Charlie Wilsonin sota (2007).

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]