Memphis Mafia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Memphis Mafia on kutsumanimi Elvis Presleyn ystävä- ja henkivartijajoukolle, joka kulki hänen mukanaan konserteissa ja Hollywoodissa. Leikkimielisen nimen antoi 1960-luvulla lehdistö sillä perusteella, että Presleyn koti Graceland sijaitsi Memphisissä ja henkivartijat käyttivät tummia pukuja, aurinkolaseja sekä kantoivat käsiaseita.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Memphis Mafiaan kuului vuosien saatossa kymmeniä vakiojäseniä ja todennäköisesti jopa lähemmäs sata Memphis Mafiaan löyhästi liittynyttä henkilöä, sillä Elviksellä oli tapana jaella "kunniajäsenyyksiä" kaikille ystävilleen muun muassa Memphisin poliisivoimissa ja karateharrastuksen parissa. Varsinainen Memphis Mafia koostui parhaimmillaan noin 30 lähinnä miespuolisesta Elviksen ystävästä, sukulaisesta ja työntekijästä. Muun muassa Elviksestä elämänkerran kirjoittanut kirjailija Albert Goldman kommentoi, että "Elviksellä oli enemmän henkivartijoita kuin Yhdysvaltain presidentillä". Suurin osa Memphis Mafian jäsenistä oli kuitenkin lähinnä Elviksen ystäviä ja sukulaisia, joista vain osa oli oikeasti henkivartijoita, sillä kuuluivathan Memphis Mafiaan myös muun muassa Elviksen henkilääkäri George Nichopoulos ja isä Vernon Presley. Tappouhkausten aikana Elvistä turvasi konserteissa jopa kymmenet Poliisit sekä FBI ja Memphis Mafian jäsenet jotka olivat valmiita hyökkäämään mahdollisen ampujan kimppuun.

Tunnetuimmat Memphis Mafian jäsenet olivat osittain eri aikoina ryhmässä esiintyneet sukulaiset, jotka olivat Elviksen isän Vernon Presleyn uuden vaimon lapset entisestä avioliitosta, velipuolet Ricky Stanley, David Stanley ja Billy Stanley, serkut Billy Smith, Gene Smith ja Junior Smith. Ystävistä Memphis Mafian vakiojäseniä olivat Charlie Hodge, Joe Esposito, Lamar Fike, Marty Lacker, Cliff Gleaves, Alan Fortas, Larry Geller, Richard Davis, David Hebler, Jerry Schilling, Al Strada, Red West, Sonny West ja Elviksen naisystävän vuosina 1973-1976 Linda Thompsonin veli Sam Thompson, joka oli poliisi.[1][2] [3] Myös Memphisin sheriffit Roy Nixon ja Bill Morris sekä CIA:ssa ja FBI:ssa työskennellyt sekä useampaa presidenttiä turvannut Dick Grob kuuluivat ryhmään. Lisäksi Elviksen eräät vanhemmat sukulaismiehet kuten sedät olivat Gracelandissa turvamiehinä, kuten vaikkapa Elviksen äidin Gladysin sukuhaaran kuuluva Travis Smith, mutta yleensä heitä ei lasketa suoranaisesti Memphis Mafiaan. Memphis Mafian ainoa virallisesti hyväksytty nainen oli Elviksen parturiystävä Patti Parry.[4]

Elviksen poliisiharrastusten myötä suurimmalla osalla Memphis Mafian jäsenistä aina hänen isäänsä Vernon Presleytä myöten oli myös täydet poliisin aseenkanto-oikeudet Memphisissä.

Elviksen kuoleman jälkeen 16 elokuuta 1977 ja rahahanojen sulkeuduttua käytännössä kaikki ryhmän kärkinimet ovat tienanneet Elvis-aiheisilla kirjoilla, joita he ovat kirjoittaneet lähinnä ammattikirjailijoiden kanssa. Elviksellä töissä ollessaan Memphis Mafian jäsenethän tienasivat huikeita summia palkkaa. Toisinaan Elvis osti Memphis Mafian jäsenille myös autoja, moottoripyöriä ja jopa hulppeita kartanoita, esimerkiksi vuonna 1970 Elvis osti Sonny Westille häälahjaksi Kartanon. Seuraavana vuonna 1971 hän puolestaan osti George Kleinille myös kartanon häälahjaksi. Jerry Schillingille Elvis osti hulppean asunnon jossa hän asuu vielä tänä päivänäkin. Jouluna 1970 Elvis sai isänsä Vernon Presleyn ja vaimonsa Priscilla Presleyn tolaltaan ostettuaan Memphis Mafian jäsenille joululahjoiksi uudet Mercedes-Benz merkkiset autot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Memphis Mafia ElvisPresleyNews.com. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  2. Interview with Sam Thompson Elvis.com.au. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  3. Alan Hanson: “Memphis Mafia” Monikers: Nicknames in Elvis’s World Elvis History Blog. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
  4. Patti Parry Has Died ElvisNews.com. Viitattu 16.12.2011. (englanniksi)
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.