Mauritshuis

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mauritshuis
Mauritshuisin taidemuseo 2010
Mauritshuisin taidemuseo 2010
Perustettu 1822
Sijainti Haag, Alankomaat
Koordinaatit 52°04′50″N, 4°18′52″E
Vierailijoita vuodessa 250 000 (2007)
Kotisivut www.mauritshuis.nl


Mauritshuis on taidemuseo joka sijaitsee Haagissa Alankomaissa. Barokkirakennus oli aiemmin kreivi Johan Mauritsin asunto. Nykyisin siinä on taidemuseo, jolla on laaja taidekokoelma, johon kuuluu muun muassa hollantilaisten maalarien kuten Johannes Vermeerin, Rembrandt van Rijnin, Jan Steenin, Paulus Potterin ja Frans Halsin teoksia sekä saksalaisen Hans Holbein nuoremman maalauksia. Kokoelmissa on nykyisin lähes 800 maalausta.

Mauritshuisin taidemuseo 2007.

Mauritshuis rakennettiin vuosina 1636-1641 Jacob van Campenin ja Pieter Postin suunnittelemana. Kaksikerroksisessa symmetrisessä rakennuksessa oli neljä asuntoa ja aula. Kussakin asunnossa oli etuhuone, suurempi ja pienempi huone sekä vaatehuone. Rakennuksessa oli alunperin myös kupoli, joka samoin kuin suuri osa sisätiloista tuhoutui tulipalossa 1704. Rakennuksen restaurointi aloitettiin neljä vuotta myöhemmin.

Valtio osti Mauritshuisin 1820 taidekokoelmiaan varten. Museo avattiin kaksi vuotta myöhemmin, esillä oli kuninkaallinen maalauskokoelma ja kuriositeettikokoelma. Museo oli valtion alaisuudessa kunnes 1995 perustettiin säätiö ja museo yksityistettiin. Rakennus on yhä valtion omaisuutta, mutta säätiö vuokraa sitä.

Teoksia kokoelmissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mauritshuis.