Matti Ollila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvantekijää. Matti Ollila on myös suomalainen tekniikan tohtori.

Jorma Matti Sakari Ollila (s. 1. tammikuuta 1950 Helsinki[1]) on suomalainen elokuvantekijä. Hän opiskeli Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen linjalla, mistä valmistui taiteen maisteriksi.

Ollila on ohjannut ja tuottanut mainoselokuvia, tietoiskuja ja palkittuja teollisuuselokuvia. Hän on työskennellyt tuotantopuolen eri tehtävissä kokoillan elokuvissa (mm. Risto Jarvalla järjestäjänä ja Mikko Niskasella tuotantopäällikkönä) ja apulaisohjaajana kansainvälisissä näytelmäelokuvatuotannoissa.

Vuonna 1979 hän oli yhdessä Kari Pöyryn kanssa tuottajana Matti Kassilan ohjaaman Natalia-komedian, joka oli aikansa menestys. Ollila oli tuotannonjohtajana Matti Kassilan ohjaamassa F. E. Sillanpään romaaniin perustuvassa Ihmiselon ihanuus ja kurjuus -elokuvassa.[1] Elokuva palkittiin Suomessa neljällä Jussilla ja Ranskan Rouenissa Pohjoismaisen elokuvan festivaaleilla vuonna 1989 se sai kolme palkintoa.

Matti Ollila tuotti myös Kassilan viimeiseksi kokoillan elokuvaksi jääneen elokuvamaailmaan sijoittuvan jännityselokuvan Kaikki pelissä (1994), jonka raha-asioiden jälkiselvittelyissä Ollila tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen rangaistukseen ja maksamaan 3,2 miljoonaa markkaa vahingonkorvauksia Suomen Elokuvasäätiölle ja yli 300 000 elokuvan valmistumisvaiheessa konkurssiin menneen tuotantoyhtiö Wonderfilmi Oy:n konkurssipesälle[2]. Ollila oli myöhemmin apulaisohjaajana ja leikkaajana televisiolle tehdyissä F. E. Sillanpää -ohjelmassa[1] sekä sarjassa Kassilan elokuvatuotannoistalähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Matti Ollila Elonetissä.
  2. Muut tiedot, Elonet.fi, viitattu 6.7.2012