Luettelo hindulaisista jumaluuksista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Osa artikkelisarjaa
Hindulaisuus

Aum

Historia · Jumalat
Suuntaukset · Mytologia

Uskomukset ja tavat

Dharma · Artha · Kaama
Mokša · Karma · Samsara
Jooga · Bhakti · Mayasura
Puja · Mandir

Suuntaukset

Shaivismi · Vaishnavismi
Veerashaivismi · Smartismi
Reformihindulaisuus
muut suuntaukset

Tekstit

Veda-kirjat · Upanishad
Ramayana · Mahabharata
Bhagavad Gita · Purana
muut tekstit

Katso myös

Krishna-liike · Kastilaitos
Kalenteri · Kritiikki
Hindulaisuus Suomessa

Svastika  n  k  m 

Hindulaisia jumalia tiedetään olevan peräti miljoonittain. Jopa Intian jokaisella kylällä sanotaan olevan oma nimetty jumalansa. Hindulaisuuden jumalat ovat henkilöityneitä jumaluuksia ja edustavat joitain universaalin jumalallisuuden aspekteja eli ilmentymiä. Hindulaisista jumalia voisi kutsua myös Vedisiksi jumaluuksiksi, sillä niiden palvonnasta ja ominaisuuksista puhuttiin jo tuhansia vuosia vanhoissa intialaisissa Veda-kirjoissa. Intiassa jumalolennoilla on suuri merkitys henkisen kasvun edistäjinä ja vahvistajina harjoitettaessa esimerkiksi joogan eri muotoja tai meditaatiota.

Hindujumalat voivat olla esimerkiksi Vishnun avatareja eli eri aikoina ihmisten luo ilmestyneitä inkarnaatioita. Joskus jumalat voivat olla yhdistelmä monia jumalia, esimerkiksi Dattatreya kolmine päineen edustaa kolmen jumalan, Shivan, Vishnun ja Brahman ominaisuuksia yhdistettyinä.

Hindulaisuuden jumalat ovat ihmistä korkeampia olentoja, mutta jotka ovat silti kosmisten lakien alaisuudessa. Jumalat ilmestyvät joskus maan päälle ihmismuodossa, avatareina, johtaakseen ihmiskuntaa henkisyyden tielle.

Ohessa on listattuna vain joitakin tunnetuista hindulaisuudessa esiintyvistä jumalhahmoista. Osilla jumalista on useita nimiä. Nimet eivät useinkaan ole pelkkiä synonyymejä, vaan ne yleensä edustavat saman jumaluuden erilaisia ominaisuuksia ja aspekteja.

Achuta (Acyutah) - Sama kuin Sri Krishna.

Adi Shakti - Universumin alkuvoima ja jumalatarvoima. Pyhä Äiti. Myös Mahakali.

Agni - Tulen jumala.

Alamelu - Venkateshwaran, Vishnun ruumiillistuman vaimo.

Amba - Äitijumala. Yksi Durgan nimistä.

Annapurna - Ruoan, ruoanlaiton ja elonkorjuun jumala. Parvatin inkarnaatio.

Arjuna - Mahabharatan, Intian kansalliseepoksen sankarihahmo.

Baladev - Sama kuin Balrama.

Balrama (Balarama) - Velvollisuuden, rehellisyyden ja miehuuden jumala. Krishnan veli.

Bhagavati - Personifioitunut jumala yleensä. Voi olla mies- tai naispuolinen.

Bhairava - Shivan raju tuhoava muoto. Bhairavan kahdeksan manifestaatiota ovat: Kala Bhairava, Asitanga Bhairava, Samhara Bhairava, Ruru Bhairava, Krodha Bhairava, Kapala Bhairava, Rudra Bhairava ja Unmatta Bhairava.

Bhairavi - Pelottava ja raju feminiininen voima. Jumalatar, lähes sama kuin Kali. Devin eräs muoto.

Bhavani - Elämän antaja, luovan energian lähde, Shaktin tai Devin villi, hurja aspekti.

Bhoomi Devi (Bhumidevi) - Äiti maa.

Brahma - Luomisen jumala. Universumin luoja. Sisältää koko maailmankaikkeuden.

Chamunda - Devin eräs aspekti.

Chandi - Devin eräs muoto.

Dakshayani - Sama kuin Gauri.

Dasaratha - Raman isä.

Dattatreya - Shivan inkarnaatio jolla on kolminaisuuden eli Shivan, Vishnun ja Brahman kasvot.

Deva (Deeva) - Hindulainen jumala yleensä.

Devaki - Sri Krishnan äiti.

Devi - Äiti jumala, kosminen feminiininen energia-aspekti. Sama kuin Shakti.

Durga - Pyhä äiti, sotaisa feminiininen voima. Myös Parvatin muodossa.

Gandharva - Jumalolentoja jotka ovat musiikin spesialisteja.

Ganesha (Ashtavinayaka) - Viisauden, onnen, viattomuuden ja siveyden jumala. Shivan ja Parvatin poika. Lasten suojelija.

Ganga - Ganges joki personifioituna jumalana. Syntien anteeksiannon ja pelastuksen jumala.

Gangadhara - Shiva Ganges jokea kannattelevana voimana.

Garuda - Myyttinen lintu. Vishnun kulkuneuvo. Myrkkyjen poistaja. Nopeus ja voima.

Gauri - Avioliiton jumala. Myös muun muassa nimellä Dakshayani, Lalitha ja Uma.

Gayatri - Brahmanin eräs feminiininen ilmentymä. Vedakirjallisuuden jumalatar.

Govinda - Krishnan eräs nimi. Myös Vishnun nimi.

Hanuman - Apinajumala, Raman palvelija.

Hari - Vishnun eräs nimi.

Hrishikesha (Hrishikesh) - Krishna.

Indra - Sodan jumala. Jumalien kuningas. Myös taivaan jumala.

Indrani - Indran vaimo. Myös nimeltään Sachidevi.

Ishwara (Ishvara) - Ylin jumala. Kaiken hallitsija.

Ishwari - Ylin jumala ja kaiken hallitsija ollessaan feminiinisenä jumalana.

Jagaddhatri - Durgan eräs muoto. Mahadevin maailmaa tukeva muoto.

Jagadgauri - Devin eräs muoto.

Jaganmata - Myös: Kali, Parvati, Uma, Gauri, Jagadgauri, Chandi, Bhairavi ja Devi.

Janaka - Sitan isä ja Sri Raman vaimo. Mithilan kuningas.

Janardana - Eräs Krishnan nimistä.

Kali - Feminiininen kuoleman jumala ja raivoisa negatiivisuuksia tuhoava voima.

Kalki - Vishnun kymmenes avatar eli inkarnaatio, joka tulee Kali Yugan aikana maan päälle.

Kamsa - Krishnan setä jonka Krishna tappoi. Vrishnin Kuningas.

Karna - Radhan poika.

Karttikeya (Kartikeya) - Shivan ja Parvatin poika. Sama kuin Muruga. Jumalten armeijan komentaja. Ganeshan veli.

Katyayani (Kathyayini) - Tunnetaan myös nimellä Kathyayini. Durgan eräs muoto. Toivotun aviomiehen antaja.

Krishna - Sri Krishna. Vishnun merkittävä inkarnaatio.

Kubera - Rikkauden jumala.

Lakshmana (Lakshman) - Raman nuorempi velipuoli. Sumitran ja kuningas Dasarathan poika.

Lakshmi (Laxmi) - Hyvinvoinnin ja tiedon jumalatar. Vishnun puoliso. Myös Shri.

Lalitha - (myös Tripura Sundari) Bhairavan vaimo. Vishakan ohella toinen tärkeimmistä Gopeista (Sri Krishnalle uskollisista kahdeksasta lehmipaimentytöstä).

Madhava - Eräs Krishnan nimistä.

Mahadeva - Shiva

Mahadevi - Kaikenkattava feminiininen jumala.

Mahakali - Kalin ylistysmuoto. Myös Adi Shakti eli universumin alkuvoima.

Mahavishnu - Universumin jumala. Vishnu.

Mahesvara - Suuri Jumala. Yksi Shivan nimistä. Shivan muoto ylimpänä jumaluutena.

Mahesvari - Shivan Shaktina eli femiinisenä luovana voimana toimiva jumalatar.

Markandeya - Pyhä mies. Shivan ja Vishnun palvelija. Sai ikuisen elämän.

Maya - Sama kuin Devi. Tarkoittaa myös illuusiota.

Muruga (Murugan) - Sama kuin Karttikeya.

Nanda - Krishnan kasvatti-isä. Nandan vaimo on Yashoda.

Nandalal - Eräs Krishnan nimistä. Tarkoittaa Nandan poikaa.

Nandi - Pyhä lehmä, jolla Shiva ratsastaa.

Nandini - Vasishtan jumalallisen kaunis lehmä.

Narada - Narayanan palvelija.

Narayana - Vishnun eräs nimi. Myös Brahman ja Krishnan nimi. Mahavishnu.

Nataraja - Shiva tanssimassa kosmista tuhon ja luomisen tanssiaan. Myös absoluuttinen todellisuus, eli Brahman.

Padmanabha - Vishnun eräs nimi.

Parjanya - Sateen jumala.

Parvati - Feminiininen voima. Shivan vaimo. Esiintyy myös mm. Durgan, Kalin ja Uman muodossa.

Pradyumna - Sri Krishnan poika.

Prakriti - Sama kuin Devi.

Prithvi - Maan jumalatar, äiti maa. Myös: Dhra, Dharti tai Dhrithri, Lakshmin ohella toinen Vishnun vaimoista.

Pundarikaksha - Lootussilmäinen Krishna.

Purushottama - Eräs Krishnan ja Vishnun nimistä.

Radha - Krishnan vaimo.

Radheya - Radhan pojan, Karnan toinen nimi.

Rama - Vishnun inkarnaatio joka tappoi Ravanan. Oli myös kuningas muinaisessa Intiassa.

Ramachandra - Sama kuin Sri Rama.

Ravana - Demoni ja Lankan kuningas, jonka Rama tappoi.

Rudra - Eräs Shivan nimistä.

Rukmini - Krishnan ensimmäinen vaimo. Lakshmin inkarnaatio.

Sachidevi - Indran vaimo. Myös nimeltään Indrani.

Saraswati - Viisauden, tiedon, oppimisen ja taiteen jumala. Brahman puoliso. Soittaa veenaa.

Sasti - Lasten jumalatar.

Savitri - Auringon jumalatar, puoliso: Satyavaana.

Shakti - Jumalan feminiininen voima. Pyhä äiti.

Shanmukha - Kuusikasvoinen jumala. Symboloi viittä aistia ja mieltä. Sama kuin Subramania ja Kartikeya.

Shiva - Luovuuden ja tuhon voimakas jumala. Tanssii ikuista kosmista tanssiaan. Uman puoliso.

Shri - Sama kuin Lakshmi.

Sita - Lakshmin inkarnaatio. Raman, Vishnun ruumiillistuman vaimo.

Soma - Kuun ja puheen jumala.

Subramania (Subrahmanya) - Shivan toinen poika. Symboloi jumaltietoisuutta. Tunnetaan myös Kartikeyana ja Sanmukhana.

Surya - Auringon jumala.

Svaha - Agnin, tulen jumalan vaimo.

Tara - Kalin eräs ilmentymä.

Tridevi - Lakshmin, Parvatin ja Sarasvatin yhdistynyt hahmo on Vishnun, Shivan ja Brahman shakti.

Uma - Sama kuin Parvati. Edustaa Prakritia eli tuhottavissa olevaa materiaa.

Umadevi - Sama kuin Parvati.

Upendra - Sama kuin Vamana.

Vamana - Vishnun inkarnaatio. Sama kuin Upendra.

Varuna - Valtamerten jumala.

Vasu - Kahdeksan eri jumalaa. Brihadaranyaka Upanishadin mukaan: Agni, Prithvi, Vayu, Antariksha, Aditya, Dyaus, Chandramas ja Nakstrani. Mahabharatan mukaan: Agni, Dhara, Anila, Aha, Pratyusha, Prabhasa, Soma ja Dhruva.

Vasudeva - Krishnan eräs nimi. Universumin täyttävä korkein henki.

Vayu - Tuulen jumala.

Venkateshwara - Vishnun inkarnaatio.

Vishnu - Säilyttäjä, elämää ylläpitävä jumala.

Vishnumaya - Vasudevan shakti, Feminiininen aspekti.

Visvedevas - Kahdeksan eri jumalaa.

Yama - Kuoleman jumala.

Yashoda (Yeshuda) - Nandan vaimo. Krishnan kasvatti-äiti.