Luettelo Skotlannin saarista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kartta Sisä- ja Ulko-Hebrideistä

Tämä on luettelo Skotlannin saarista. Skotlanti on osa Ison-Britannian saarta. Skotlannissa on yli 790 rannikkosaarta, joista suurin osa voidaan jakaa neljään pääryhmään: Shetlandsaariin, Orkneysaariin ja Hebrideihin, jotka voidaan jakaa Sisä-Hebrideihin ja Ulko-Hebrideihin.[1]

Suurin saarista on Lewis and Harris, joka on kooltaan 2179 km², ja saaria jotka ovat kooltaan yli 40 hehtaaria on noin 200. Kuitenkin, muutamat kuten Staffa ja Flannan Isles ovat tunnettuja, vaikka ovatkin pienempiä.[1]

97 Skotlannin saarista on asuttuja, niistä 92 on rannikkosaaria. Monet aiemmin asutut saaret kuten Mingulay, Noss ja St Kildan saaristo autioituivat viime vuosisadan aikana ja nykyään ainoastaan 14 saarella elää yli 1 000 asukasta ja 45:llä yli 100. Vuosivälillä 1991–2001 saarten kokonaisväkiluku laski 3 %, tosin 35 saarella väestön määrä kasvoi. Kaikkien saarten yhteenlaskettu väkimäärä vuonna 2001 oli 99 739.[2]

Saarten kulttuuri on saanut vaikutteita kelttiä, muinaisnorjaa ja englantia puhuvilta kansoilta ja tämä on vaikuttanut saarille annettuihin nimiin. Suurin osa Hebrideille annetuista nimistä on peräisin gaelin kielestä, kun taas Northern Isles:illä (Orkney- ja Shetlandsaarilla) ovat lähtöisin viikinkien antamista nimistä. muutamien alkuperä on brittiläinen, skottilainen ja jopa kelttejä edeltävältä ajalta oleva.[1] Nykyään saarilla on hyvin alhainen rikollisuus ja ne luokitellaan Ison-Britannian turvallisimpien asuinpaikkojen joukkoon.[3]

Suuremmat saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on luettelo niistä Skotlannin saarista jotka ovat suurempia kuin 40 hehtaaria ja/tai ovat asuttuja.

Orkneyn ilmakuvakartta
Bressayn majakka Kirkabister Nessissä, Shetlandsaarilla
Kallionjyrkänteitä Creag na Bruaichilla, Raasayssä
Dhu Heartachn majakka, Rakenteilla (Sam Bough (1822-1878)).
Kaksi Juran kukkuloista. Kuvannut John Shaw
Eshanessin jyrkänteet, North Mainland, Shetland
MV Isle of Lewis The Minchissä
Sula Sgeir lounaasta katsottuna.
Stornowayn satama, Lewis
Fair Islen jyrkänteet
Machair Balephuil Bayssä, Tireessä
Mousan itärannikko, taustalla Peerie Bard.
Saari Ryhmä Pinta-ala (ha)[4] Väkiluku [2] Korkeus (m)[5]
Ailsa Craig (Creag Ealasaid) Firth of Clyde &&&&&&&&&&&&&099.&&&&0099 0 338
Arran (Eilean Arainn) Firth of Clyde &&&&&&&&&&043201.&&&&0043 201 5045 874
Auskerry Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&085.&&&&0085 5 18
Baleshare (Baile Sear) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0910.&&&&00910 49 12
Balta Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&080.&&&&0080 0 44
Barra (Barraigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&05875.&&&&005 875 1078 383
Barra Head (Beàrnaraigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0204.&&&&00204 0 193
Benbecula (Beinn nam Fadhla) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&08203.&&&&008 203 1219 124
Berneray, North Uist (Beàrnaraidh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&01010.&&&&001 010 136 93
Bigga Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&078.&&&&0078 0 34
Boreray (Boraraigh) St Kilda &&&&&&&&&&&&&077.&&&&0077 0 384
Boreray (Boraraigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0204.&&&&00204 0 56
Bressay Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&02805.&&&&002 805 384 226
Brother Isle Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&040.&&&&0040 0 25
Bruray Out Skerries &&&&&&&&&&&&&055.&&&&0055 26 53
Burray Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0903.&&&&00903 357 80
Bute (Eilean Bhòid) Firth of Clyde &&&&&&&&&&012217.&&&&0012 217 7149 278
Calf of Eday Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0243.&&&&00243 0 54
Calve Island Mull &&&&&&&&&&&&&072.&&&&0072 0 20
Canna (Eilean Chanaigh) Small Isles &&&&&&&&&&&01130.&&&&001 130 6 210
Cara Islay &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066 0 56
Càrna Mull &&&&&&&&&&&&0213.&&&&00213 0 169
Cava Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0107.&&&&00107 0 38
Ceallasaigh Mòr Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&044.&&&&0044 * 0 10
Ceann Ear Monach Islands &&&&&&&&&&&&0203.&&&&00203 0 17
Ceann Iar Monach Islands &&&&&&&&&&&&0154.&&&&00154 0 19
Coll (Colla) Mull &&&&&&&&&&&07685.&&&&007 685 164 104
Colonsay (Colbhasa) Islay &&&&&&&&&&&04074.&&&&004 074 108 143
Copinsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&073.&&&&0073 0 64
Danna Islay &&&&&&&&&&&&0315.&&&&00315 * 5 54
Davaar (Eilean Dà Bhàrr) Firth of Clyde &&&&&&&&&&&&&052.&&&&0052 * 2 115
Easdale (Eilean Eisdeal) Slate Islands &&&&&&&&&&&&&020.&&&&0020 <20 * 58 38
East Burra Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0515.&&&&00515 66 81
Eday Orkneysaaret &&&&&&&&&&&02745.&&&&002 745 121 101
Egilsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0650.&&&&00650 37 35
Eigg (Eige) Small Isles &&&&&&&&&&&03049.&&&&003 049 67 393
Eileach an Naoimh Garvellachs &&&&&&&&&&&&&056.&&&&0056 0 80
Eilean Bàn, Lochalsh Highland &&&&&&&&&&&&&010.&&&&0010 <10 * 2 5
Eilean Chaluim Chille Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&085.&&&&0085 0 43
Eilean Chearstaidh Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&077.&&&&0077 0 37
Eilean Donan Highland &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&001 <1 * 1 3
Eilean Dubh Mòr Slate Islands &&&&&&&&&&&&&065.&&&&0065 0 53
Eilean Liubhaird Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0125.&&&&00125 0 76
Eilean Macaskin Islay &&&&&&&&&&&&&050.&&&&0050 0 65
Eilean Mhic Chrion Islay &&&&&&&&&&&&&054.&&&&0054 * 0 63
Eilean Mòr Crowlin Islands &&&&&&&&&&&&0170.&&&&00170 0 114
Eilean Mòr (F) Lewis &&&&&&&&&&&&&059.&&&&0059 * 0 64
Eilean nan Ròn Highland &&&&&&&&&&&&0138.&&&&00138 0 76
Eilean Righ Islay &&&&&&&&&&&&&086.&&&&0086 0 55
Eilean Ruairidh Mòr (F) Loch Maree &&&&&&&&&&&&&041.&&&&0041 * 0 51
Eilean Shona Small Isles &&&&&&&&&&&&0525.&&&&00525 9 265
Eilean Sùbhainn (F) Loch Maree &&&&&&&&&&&&0118.&&&&00118 * 0 36
Eileanan Iasgaich Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&050.&&&&0050 0 23
Ensay (Easaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0186.&&&&00186 0 49
Eorsa Mull &&&&&&&&&&&&0122.&&&&00122 0 98
Eriska Loch Linnhe &&&&&&&&&&&&0310.&&&&00310 * 0 47
Eriskay (Eirisgeidh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0703.&&&&00703 133 185
Erraid (Eilean Earraid) Mull &&&&&&&&&&&&0187.&&&&00187 8 75
Eynhallow Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&075.&&&&0075 0 30
Fair Isle Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0768.&&&&00768 69 217
Fara Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0295.&&&&00295 0 43
Faray Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0180.&&&&00180 0 32
Fetlar Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&04078.&&&&004 078 86 158
Fiaraidh Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&041.&&&&0041 0 30
Flodaigh Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0145.&&&&00145 * 11 20
Flodaigh Mòr Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&058.&&&&0058 0 28
Flodday, Sound of Barra Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&040.&&&&0040 0 41
Flotta Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0876.&&&&00876 81 58
Foula Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&01265.&&&&001 265 31 418
Fraoch-eilean Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&030.&&&&0030 *  ? 11
Fuaigh Mòr (Vuia Mòr) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&084.&&&&0084 0 67
Fuday (Fuideigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0232.&&&&00232 0 89
Fuiay (Fuidheigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&084.&&&&0084 0 107
Gairsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0240.&&&&00240 3 102
Garbh Eileach Garvellachs &&&&&&&&&&&&0142.&&&&00142 0 110
Garbh Eilean Shiant Islands &&&&&&&&&&&&0143.&&&&00143 0 160
Garbh Eilean, Loch Maree (F) Loch Maree &&&&&&&&&&&&&065.&&&&0065 * 0 25
Gigha (Giogha) Islay &&&&&&&&&&&01395.&&&&001 395 110 100
Gighay (Gioghaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&096.&&&&0096 0 95
Glims Holm Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&055.&&&&0055 0 32
Gometra (Gòmastra) Mull &&&&&&&&&&&&0425.&&&&00425 5 155
Graemsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0409.&&&&00409 21 62
Great Bernera (Bearnaraigh Mòr) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&02122.&&&&002 122 233 87
Great Cumbrae (Cumaradh Mòr) Firth of Clyde &&&&&&&&&&&01168.&&&&001 168 1434 127
Grimsay (Griomasaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0833.&&&&00833 201 22
Grimsay (South) (Griomasaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0117.&&&&00117 * 19 20
Gruinard Island (Eilean Ghruinneard) Highland &&&&&&&&&&&&0196.&&&&00196 0 106
Gunna (Gunnaigh) Mull &&&&&&&&&&&&&069.&&&&0069 0 35
Handa (Eilean Shannda) Highland &&&&&&&&&&&&0309.&&&&00309 0 123
Hascosay Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0275.&&&&00275 0 30
Hellisay (Theiliseigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0142.&&&&00142 0 79
Hermetray (Thearnatraigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&072.&&&&0072 0 35
Hildasay Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0108.&&&&00108 0 32
Hirta (Hiort) St Kilda &&&&&&&&&&&&0670.&&&&00670 0 430
Holy Isle (Eilean MoLaise) Firth of Clyde &&&&&&&&&&&&0253.&&&&00253 13 314
Horse Island Summer Isles &&&&&&&&&&&&&053.&&&&0053 0 60
Housay Out Skerries &&&&&&&&&&&&0163.&&&&00163 50 53
Hoy Orkneysaaret &&&&&&&&&&013458.&&&&0013 458 272[6] 479
Hunda Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0100.&&&&00100 0 41
Inchcolm (Innis Choluim) Firth of Forth &&&&&&&&&&&&&&09.&&&&009 * 2 34
Inchfad (F) (Innis Fada) Loch Lomond &&&&&&&&&&&&&040.&&&&0040 c.40 * 2 24
Inch Kenneth (Innis Choinnich) Mull &&&&&&&&&&&&&055.&&&&0055 0 49
Inchlonaig (F) Loch Lomond &&&&&&&&&&&&&077.&&&&0077 * 0 62
Inchmarnock (Innis Mheàrnaig) Firth of Clyde &&&&&&&&&&&&0266.&&&&00266 0 60
Inchmurrin (F) (Innis Mheadhran) Loch Lomond &&&&&&&&&&&&0133.&&&&00133 * 13 89
Inchtavannach (F) (Innis Taigh a' Mhanaich) Loch Lomond &&&&&&&&&&&&&052.&&&&0052 * 3 84
Innis Chonan (F) Loch Awe &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&008 * 1 62
Iona (Ì Chaluim Chille) Mull &&&&&&&&&&&&0877.&&&&00877 125 100
Isay (Ìosaigh) Skye &&&&&&&&&&&&&060.&&&&0060 0 28
Islay (Ìle) Islay &&&&&&&&&&061956.&&&&0061 956 3457 491
Isle Martin (Eilean Mhàrtainn) Summer Isles &&&&&&&&&&&&0157.&&&&00157 0 120
Isle of Ewe (Eilean Iùbh) Highland &&&&&&&&&&&&0309.&&&&00309 12 72
Isle of May (Eilean Mhàigh) Firth of Forth &&&&&&&&&&&&&045.&&&&0045 0 50
Isle Ristol (Eilean Ruisteil) Summer Isles &&&&&&&&&&&&0225.&&&&00225 * 0 71
Jura (Diùra) Islay &&&&&&&&&&036692.&&&&0036 692 188 785
Kerrera (Cearrara) Mull &&&&&&&&&&&01214.&&&&001 214 42 189
Killegray (Ceileagraigh) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0176.&&&&00176 0 45
Kirkibost (Eilean Chirceboist) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0205.&&&&00205 0 7
Lamba Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&043.&&&&0043 0 35
Lamb Holm Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&040.&&&&0040 0 20
Lewis and Harris (Leòdhas agus na Hearadh) Lewis and Harris &&&&&&&&&0217898.&&&&00217 898 19918 799
Linga near Muckle Roe Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&070.&&&&0070 0 69
Linga near Yell Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&045.&&&&0045 0 26
Linga Holm Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&057.&&&&0057 0 10
Lismore (Lios Mòr) Mull &&&&&&&&&&&02351.&&&&002 351 146 127
Little Bernera (Bearnaraigh Beag) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0138.&&&&00138 0 41
Little Colonsay (Colbhasa Beag) Mull &&&&&&&&&&&&&088.&&&&0088 0 61
Little Cumbrae (Cumaradh Beag) Firth of Clyde &&&&&&&&&&&&0313.&&&&00313 0 123
Longa Island (Longa) Highland &&&&&&&&&&&&0126.&&&&00126 0 70
Longay (Longaigh) Skye &&&&&&&&&&&&&050.&&&&0050 0 67
Luing (An t-Eilean Luinn) Slate Islands &&&&&&&&&&&01430.&&&&001 430 212 94
Lunga Slate Islands &&&&&&&&&&&&0254.&&&&00254 7 98
Lunga Treshnish Isles &&&&&&&&&&&&&081.&&&&0081 0 103
Mainland Orkneysaaret &&&&&&&&&&052325.&&&&0052 325 15315 271
Mainland Shetlandsaaret &&&&&&&&&&096879.&&&&0096 879 17550 450
Eilean Mhealasta Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0124.&&&&00124 0 77
Mingulay (Miughalaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0640.&&&&00640 0 273
Moncrieffe Island (F) (Eilean Monadh Craoibhe) River Tay &&&&&&&&&&&&&046.&&&&0046 * 3 5
Mousa Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0180.&&&&00180 0 55
Muck (Eilean nam Muc) Small Isles &&&&&&&&&&&&0559.&&&&00559 30 137
Muckle Roe Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&01773.&&&&001 773 104 267
Muldoanich (Maol Dòmhnaich) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&078.&&&&0078 0 153
Mull (Muile) Mull &&&&&&&&&&087535.&&&&0087 535 2667 966
North Rona (Rònaigh) Atlantin valtameri &&&&&&&&&&&&0109.&&&&00109 0 108
North Ronaldsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0690.&&&&00690 70 20
North Uist (Uibhist a Tuath) Uist ja Barra &&&&&&&&&&030305.&&&&0030 305 1271 347
Noss Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0343.&&&&00343 0 181
Oldany Island Highland &&&&&&&&&&&&0200.&&&&00200 * 0 104
Oronsay (Orasaigh) Islay &&&&&&&&&&&&0543.&&&&00543 5 93
Oronsay (Orasaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&085.&&&&0085 0 25
Oronsay (Orasaigh) Mull &&&&&&&&&&&&0230.&&&&00230 * 0 58
Oxna Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&068.&&&&0068 0 38
Pabay (Pabaigh) Skye &&&&&&&&&&&&0122.&&&&00122 0 28
Pabay Mòr Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0101.&&&&00101 0 68
Pabbay (Pabaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0250.&&&&00250 0 171
Pabbay (Pabaigh) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0820.&&&&00820 0 196
Papa Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&059.&&&&0059 0 32
Papa Little Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0226.&&&&00226 0 82
Papa Stour Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0828.&&&&00828 23 87
Papa Stronsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&074.&&&&0074 10 13
Papa Westray Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0918.&&&&00918 65 48
Priest Island (Eilean a' Chlèirich) Summer Isles &&&&&&&&&&&&0122.&&&&00122 0 78
Raasay (Ratharsair) Skye &&&&&&&&&&&06405.&&&&006 405 192 443
Ronay (Rònaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0563.&&&&00563 0 115
Rousay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&04860.&&&&004 860 212 250
Rùm Small Isles &&&&&&&&&&010463.&&&&0010 463 22 812
Samphrey Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066 0 29
Sanda Island (Sandaigh) Firth of Clyde &&&&&&&&&&&&0151.&&&&00151 1 123
Sanday (Sandaigh) Orkneysaaret &&&&&&&&&&&05043.&&&&005 043 478 65
Sanday (Sandaigh) Small Isles &&&&&&&&&&&&0184.&&&&00184 6 59
Sandray (Sanndraigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0385.&&&&00385 0 207
Scalpay (Sgalpaigh) Skye &&&&&&&&&&&02483.&&&&002 483 10 392
Scalpay (Sgalpaigh) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0653.&&&&00653 322 104
Scarba (Sgarba) Islay &&&&&&&&&&&01474.&&&&001 474 0 449
Scarp (An Sgarp) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&01045.&&&&001 045 0 308
Seaforth Island (Eilean Shìphiort) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&0273.&&&&00273 0 217
Seil (Saoil) Slate Islands &&&&&&&&&&&01329.&&&&001 329 560 146
Sgeotasaigh Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&049.&&&&0049 0 57
Shapinsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&02948.&&&&002 948 300 64
Shillay (Siolaigh) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&047.&&&&0047 0 79
Shuna (Siuna) Slate Islands &&&&&&&&&&&&0451.&&&&00451 1 90
Shuna (Siuna) Loch Linnhe &&&&&&&&&&&&0155.&&&&00155 0 71
Skye (An t-Eilean Sgitheanach) Skye &&&&&&&&&0165625.&&&&00165 625 9232 993
Soay (Sòdhaigh) Skye &&&&&&&&&&&01036.&&&&001 036 7 141
Soay (Soaigh) St Kilda &&&&&&&&&&&&&099.&&&&0099 0 378
Soay Mòr (Sòdhaigh Mòr) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&045.&&&&0045 0 37
South Havra Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&059.&&&&0059 0 42
South Rona (Rònaigh) Skye &&&&&&&&&&&&0930.&&&&00930 2 125
South Ronaldsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&04980.&&&&004 980 854 118
South Uist (Uibhist a Deas) Uist ja Barra &&&&&&&&&&032026.&&&&0032 026 1818 620
South Walls Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0850.&&&&00850 * 120 (est)[6] 57
St Serf's Inch (F) Loch Leven &&&&&&&&&&&&&041.&&&&0041 * 0 110
Stockinish Island (Eilean Stocainis) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&049.&&&&0049 0 44
Stroma (Sròmaigh) Highland &&&&&&&&&&&&0375.&&&&00375 0 53
Stromay (Sròmaigh) Uists and Barra &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066 0 16
Stronsay Orkneysaaret &&&&&&&&&&&03275.&&&&003 275 343 44
Stuley Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&045.&&&&0045 0 40
Switha Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&041.&&&&0041 0 29
Swona Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&&092.&&&&0092 0 41
Tahay (Taghaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&&053.&&&&0053 0 65
Tanera Beag Summer Isles &&&&&&&&&&&&&066.&&&&0066 0 83
Tanera Mòr (Tannara Mòr) Summer Isles &&&&&&&&&&&&0310.&&&&00310 5 124
Taransay (Tarasaigh) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&01475.&&&&001 475 0 267
Texa Islay &&&&&&&&&&&&&048.&&&&0048 0 48
Tiree (Tiriodh) Mull &&&&&&&&&&&07834.&&&&007 834 770 141
Torsa Slate Islands &&&&&&&&&&&&0113.&&&&00113 0 62
Trondra Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0275.&&&&00275 133 60
Ulva (Ulbha) Mull &&&&&&&&&&&01990.&&&&001 990 16 313
Unst Shetlandsaaret &&&&&&&&&&012068.&&&&0012 068 720 284
Uyea, Northmavine Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&&045.&&&&0045 0 70
Uyea, Unst Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0205.&&&&00205 0 50
Vaila Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0327.&&&&00327 2 95
Vacsay (Bhacsaidh) Lewis and Harris &&&&&&&&&&&&&041.&&&&0041 0 34
Vallay (Bhàlaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0260.&&&&00260 0 38
Vatersay (Bhatarsaigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0960.&&&&00960 94 185
Vementry Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0370.&&&&00370 0 90
West Burra Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0743.&&&&00743 753 217
West Linga Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&&0125.&&&&00125 0 52
Westray Orkneysaaret &&&&&&&&&&&04713.&&&&004 713 563 169
Whalsay Shetlandsaaret &&&&&&&&&&&01970.&&&&001 970 1034 119
Wiay (Fuidheigh) Skye &&&&&&&&&&&&0148.&&&&00148 0 60
Wiay (Fuidheigh) Uist ja Barra &&&&&&&&&&&&0375.&&&&00375 0 102
Wyre Orkneysaaret &&&&&&&&&&&&0311.&&&&00311 18 32
Yell Shetlandsaaret &&&&&&&&&&021211.&&&&0021 211 957 205

Makeanveden saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loch Lomond Beinn Dubhilta ja Creag an t-Seilichiltä

Pääartikkeli: Luettelo makeanveden saarista Skotlannissa

Skotlannissa on lukuisia makeanveden saaria, joista merkittävimpiin kuuluvat Lochindorb Castle Island, Loch Leven Castle Island, St Serf's Inch, Inchmahome, joista jokainen on esittänyt tärkeää roolia Skotlannin historiassa.

Inchmurrin on suurin makeanveden saari Britteinsaarilla.[7][8] Se sijaitsee Loch Lomondissa, jossa sijaitsee yli 60 muuta saarta.[8]

Pienemmät rannikkosaaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän sisältyvät asumattomat saaret, jotka ovat kooltaan alle 40 hehtaaria.

Nimi Saariryhmä / Sijainti
Bac Mòr Treshnish Isles
Bass Rock Firth of Forth
Bayble Island Lewis and Harris
Belnahua Slate Islands
Bottle Island Summer Isles
Brough of Birsay Orkneysaaret
Cairn na Burgh Beag Treshnish Isles
Cairn na Burgh Mòr Treshnish Isles
Calf of Flotta Orkneysaaret
Calvay Ulko-Hebridit
Campay Ulko-Hebridit
Castle Island Firth of Clyde
Cearstaidh Ulko-Hebridit
Clett Sisä-Hebridit
Clettack Skerry Pentland Skerries
Corn Holm Orkneysaaret
Craigleith Firth of Forth
Craiglethy Fowlsheugh
Cramond Island Firth of Forth
Craro Sisä-Hebridit
Damsay Orkneysaaret
Deasker North Uist
Dubh Artach Sisä-Hebridit
Dùn St Kilda
Dùn Channuill Garvellachs
East Linga Shetlandsaaret
Eilean Chathastail Sisä-Hebridit
Eilean Dubh Firth of Clyde
Eilean Dubh Summer Isles
Eilean Fladday Sisä-Hebridit
Eilean Horrisdale Wester Ross
Eilean Mhuire Shiant Isles
Eilean Mullagrach Summer Isles
Eilean Tigh Sisä-Hebridit
Eyebroughy Firth of Forth
Fidra Firth of Forth
Fish Holm Shetlandsaaret
Fladda Slate Islands
Fladda Treshnish Isles
Flodday near Vatersay Uists and Barra
Floddaybeg Ulko-Hebridit
Fodragay Ulko-Hebridit
Fuaigh Beag (Vuia Beg) Ulko-Hebridit
Garbh Sgeir Sisä-Hebridit
Gigalum Island Sisä-Hebridit
Gilsay Ulko-Hebridit
Glas-leac Beag Summer Isles
Glas-leac Mòr Summer Isles
Gloup Holm Shetlandsaaret
Glunimore Island Firth of Clyde
Groay Ulko-Hebridit
Grunay Out Skerries
Gruney Shetlandsaaret
Gualan Ulko-Hebridit
Haaf Gruney Shetlandsaaret
Harlosh Island Sisä-Hebridit
Haskeir Ulko-Hebridit
Haskeir Eagach Ulko-Hebridit
Hearnish Monach Islands
Helliar Holm Orkneysaaret
Hestan Island Solway Firth
Holm of Faray Orkneysaaret
Holm of Huip Orkneysaaret
Holm of Papa Orkneysaaret
Holm of Scockness Orkneysaaret
Nimi Saariryhmä / Sijainti
Horse Island Small Isles
Horse Isle Firth of Clyde
Huney Shetlandsaaret
Inchgarvie Firth of Forth
Inchkeith Firth of Forth
Inchmickery Firth of Forth
Innis Mhòr Easter Ross
Kili Holm Orkneysaaret
Lady's Holm Shetlandsaaret
Lady Isle Firth of Clyde
The Lamb Firth of Forth
Lingay near Harris Ulko-Hebridit
Lingay near North Uist Ulko-Hebridit
Little Linga Shetlandsaaret
Little Roe Shetlandsaaret
Little Skerry Pentland Skerries
Louther Skerry Pentland Skerries
Lunna Holm Shetlandsaaret
Mingay Sisä-Hebridit
Moul of Eswick Shetlandsaaret
Muckle Flugga Shetlandsaaret
Muckle Green Holm Orkneysaaret
Muckle Ossa Shetlandsaaret
Muckle Skerry Pentland Skerries
Mugdrum Island Firth of Tay
Nave Island Islay
North Havra Shetlandsaaret
Oigh-Sgeir Sisä-Hebridit
Opsay Ulko-Hebridit
Orasaigh (many) Ulko-Hebridit
Orfasay Shetlandsaaret
Ornsay Sisä-Hebridit
Orsay Sisä-Hebridit
Out Stack Shetlandsaaret
Pladda Firth of Clyde
Rockall Pohjois-Atlantti
Rough Solway Firth
Rusk Holm Orkneysaaret
Rysa Little Orkneysaaret
Scaravay Ulko-Hebridit
Sgat Mòr and Sgat Beag Firth of Clyde
Sheep Island Firth of Clyde
Sibhinis Monach Isles
Shillay Monach Islands
Soay Beag Ulko-Hebridit
South Gruney Shetlandsaaret
South Isle of Gletness Shetlandsaaret
St Ninian's Isle Shetlandsaaret
Stac an Armin St Kilda
Stac Biorach St Kilda
Stac Lee St Kilda
Stac Levenish St Kilda
Staffa Sisä-Hebridit
Stockay Monach Islands
Stuley Ulko-Hebridit
Sula Sgeir Atlantin valtameri
Sule Skerry Atlantin valtameri
Sule Stack Atlantin valtameri
Sursay Ulko-Hebridit
Sweyn Holm Orkneysaaret
Tarner Island Sisä-Hebridit
Trialabreck Ulko-Hebridit
Urie Lingey Shetlandsaaret
Uynarey Shetlandsaaret
Vacsay Ulko-Hebridit


Pienet saaristot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boreray, Stac Lee ja Stac an Armin (vasemmalla) Conachairilta, St Kildalta
Nimi Saariryhmä / Sijainti
Ascrib Islands Skye
Burnt Islands Firth of Clyde
Crowlin Islands Skye
Flannan Isles Lewis and Harris
Islands of Fleet Solway Firth (Wigtown Bay)
Garvellachs Firth of Lorn
MacCormaig Islands Islay
Monach Islands Uists
Out Skerries Shetlandsaaret
Pentland Skerries Orkneysaaret
Rabbit Islands (Eileanan nan Gall) Highland (N Sutherland)
Scalloway Isles Shetlandsaaret
Shiant Isles Lewis and Harris
Slate Islands Firth of Lorn
St. Kilda Lewis and Harris
Summer Isles Sisä-Hebridit
Treshnish Isles Mull


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Haswell-Smith, Hamish (2004). The Scottish Islands. Edinburgh: Canongate. ISBN 1841954543.
  • General Register Office for Scotland (28 November 2003) Occasional Paper No 10: Statistics for Inhabited Islands. Retrieved 9 July 2007.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Haswell-Smith (viite tarkemmin)
  2. a b Occasional Paper No 10: Statistics for Inhabited Islands 28.11.2003. General Register Office for Scotland. Viitattu 25.07.2007. (englanniksi)
  3. Ross, John. "Isolated Communities Where Violent Crime Comes as a Shock", The Scotsman, 5 October 2007. 
  4. Haswell-Smith (2004), save those indicated with an asterisk, which are estimates based on Ordnance Survey maps and General Register Office for Scotland statistics.
  5. Ordnance Survey maps. Note that the maps mark the height above sea level of a high point on most islands, but in a small number of cases, this may not be the highest peak.
  6. a b The 2001 Census does not list South Walls as an island, but includes the total in Hoy. The record for Hoy in this table excludes the estimated total for South Walls. The combined population is listed as 392.
  7. Loch Lomond Islands - Inchmurrin Loch Lomond.net. Viitattu 2007-08-23.
  8. a b Dow, Jim (2005) Islands Galore. A Scottish Islands Handbook. Edinburgh. Black & White Publishing.