Luettelo Puolan piirikunnista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli on osa
Puolan aluehallinto -sarjaa
Voivodikunnat
Piirikunnat
Kunnat
Luettelo kaupungeista
Luettelo piirikunnista
ISO 3166-2:PL
POL location map.svg

Tämä on luettelo Puolan piirikunnista voivodikunnittain järjestettynä. Puolan piirikunnat (puol. powiaty) jaetaan varsinaisiin piirikuntiin (powiaty ziemskie) ja piirittömiin kaupunkeihin (miasta na prawach powiatu, "kaupungit piirikunnan oikeuksilla"). Lainopillisessa mielessä kummatkin ovat piirikuntia. Puolassa on kaikkiaan 379 piirikuntaa, joista 65 on itsenäistä kaupunkikuntaa ja 314 varsinaista piirikuntaa.

Puolaksi piirikunnat nimetään lisäämällä sanan powiat (piirikunta) jälkeen maskuliinimuotoinen adjektiivi. Lähes kaikissa nimissä laatusana on muunnos piirikunnan keskuskaupungista (esimerkiksi Pyrzycen piirikunta, puol. powiat pyrzycki). Joitain piirikuntia on nimetty myös kahden kaupungin (esimerkiksi Strzelce-Drezdenkon piirikunta), suurkaupungin (esim. Varsovan läntinen piirikunta) tai maantieteellisen alueen mukaan (Tatran piirikunta Tatravuorilla). Piirittömän kaupungin ympärillä sijaitsee usein samannininen piirikunta, jonka valtuusto istuu itse kaupungissa, vaikkei se ole osa varsinaista piirikuntaa.

Piirikuntien nimet kirjoitetaan puolaksi pienin kirjaimin. Puolan kieliopista ja maan paikannimistöstä johtuen Puolassa on useita samannimisiä piirikuntia. Esimerkiksi Opolen piirikuntia on kolme kappaletta: Opolen kaupunki sekä kaksi piirikuntaa, joista toisen keskuskaupunki on Opole ja toisen Opole Lubelskie Lublinin läänissä. Brzegin ja Brzeskon piirikuntien nimet puolestaan taipuvat molemmat powiat brzeski. Tällaisia tapauksia on monia.

Luettelon karttojen numerointi ei vastaa piirikuntien numerointia.

Ala-Karpaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ala-Karpaattien piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Krosno
  2. Przemyśl
  3. Rzeszów
  4. Tarnobrzeg

Piirikunnat:

  1. Bieszczady
  2. Brzozów
  3. Dębica
  4. Jarosław
  5. Jasło
  6. Kolbuszowa
  7. Krosno
  1. Lesko
  2. Leżajsk
  3. Lubaczów
  4. Łańcut
  5. Mielec
  6. Nisko
  7. Przemyśl
  1. Przeworsk
  2. Ropczyce-Sędziszów
  3. Rzeszów
  4. Sanok
  5. Stalowa Wola
  6. Strzyżów
  7. Tarnobrzeg


Ala-Sleesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunnat Ala-Sleesiassa.

Kaupungit:

  1. Wrocław
  2. Legnica
  3. Jelenia Góra

Piirikunnat:

  1. Bolesławiec
  2. Dzierżoniów
  3. Głogów
  4. Góra
  5. Jawor
  6. Jelenia Góra
  7. Kamienna Góra
  1. Kłodzko
  2. Legnica
  3. Lubań
  4. Lubin
  5. Lwówek
  6. Milicz
  7. Oleśnica
  1. Oława
  2. Polkowice
  3. Strzelin
  4. Środa
  5. Świdnica
  6. Trzebnica
  7. Wałbrzych
  1. Wołów
  2. Wrocław
  3. Zgorzelec
  4. Ząbkowice
  5. Złotoryja

Kujavia-Pommeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kujavia-Pommerin piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Bydgoszcz
  2. Grudziądz
  3. Toruń
  4. Włocławek

Piirikunnat:

  1. Aleksandrów
  2. Brodnica
  3. Bydgoszcz
  4. Chełmno
  5. Golub-Dobrzyń
  6. Grudziądz
  7. Inowrocław
  1. Lipno
  2. Mogilno
  3. Nakło
  4. Radziejów
  5. Rypin
  6. Sępólno
  7. Świecie
  1. Toruń
  2. Tuchola
  3. Wąbrzeźno
  4. Włocławek
  5. Żnin


Łódźin voivodikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunnat Łódźin läänissä.

Kaupungit:

  1. Łódź
  2. Piotrków Trybunalski
  3. Skierniewice

Piirikunnat:

  1. Bełchatów
  2. Brzeziny
  3. Kutno
  4. Łask
  5. Łęczyca
  6. Łowicz
  7. Itäinen Łódź
  1. Opoczno
  2. Pabianice
  3. Pajęczno
  4. Piotrków
  5. Poddębice
  6. Radomsko
  7. Rawa
  1. Sieradz
  2. Skierniewice
  3. Tomaszów
  4. Wieluń
  5. Wieruszów
  6. Zduńska Wola
  7. Zgierz


Lublinin voivodikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunnat Lublinin läänissä.

Kaupungit:

  1. Biała Podlaska
  2. Chełm
  3. Lublino
  4. Zamość

Piirikunnat:

  1. Biała
  2. Biłgoraj
  3. Chełm
  4. Hrubieszów
  5. Janów
  6. Kraśnik
  7. Krasnystaw
  1. Łęczna
  2. Lubartów
  3. Lublin
  4. Łuków
  5. Opole
  6. Parczew
  7. Puławy
  1. Radzyń
  2. Ryki
  3. Świdnik
  4. Tomaszów
  5. Włodawa
  6. Zamość

Lubuszin voivodikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lubuszin läänin piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Gorzów Wielkopolski
  2. Zielona Góra

Piirikunnat:

  1. Gorzów
  2. Krosno Odrzańskie
  3. Międzyrzecz
  4. Nowa Sól
  5. Słubice
  6. Strzelce-Drezdenko
  7. Sulęcin
  1. Świebodzin
  2. Wschowa
  3. Żagań
  4. Żary
  5. Zielona Góra


Länsi-Pommeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunnat Länsi-Pommerissa.

Kaupungit:

  1. Koszalin
  2. Szczecin
  3. Świnoujście

Piirikunnat:

  1. Białogard
  2. Choszczno
  3. Drawsko
  4. Goleniów
  5. Gryfice
  6. Gryfino
  7. Kamień
  1. Kołobrzeg
  2. Koszalin
  3. Łobez
  4. Myślibórz
  5. Police
  6. Pyrzyce
  7. Sławno
  1. Stargard
  2. Szczecinek
  3. Świdwin
  4. Wałcz


Masovia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Masovian piirikunnat (numerointi ei vastaa karttaa).

Kaupungit:

  1. Varsova
  2. Ostrołęka
  3. Płock
  4. Radom
  5. Siedlce

Piirikunnat:

  1. Białobrzegi
  2. Ciechanów
  3. Garwolin
  4. Gostynin
  5. Grodzisk
  6. Grójec
  7. Kozienice
  1. Legionowo
  2. Lipsko
  3. Łosice
  4. Maków
  5. Mińsk
  6. Mława
  7. Nowy Dwór
  1. Ostrołęka
  2. Ostrów
  3. Otwock
  4. Piaseczno
  5. Płock
  6. Płońsk
  7. Pruszków
  1. Przasnysz
  2. Przysucha
  3. Pułtusk
  4. Radom
  5. Siedlce
  6. Sierpc
  7. Sochaczew
  1. Sokołów
  2. Szydłowiec
  3. Läntinen Varsova
  4. Węgrów
  5. Wołomin
  6. Wyszków
  7. Zwoleń
  1. Żuromin
  2. Żyrardów


Opolen voivodikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opolen voivodikunnan piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Opole

Piirikunnat:

  1. Brzeg
  2. Głubczyce
  3. Kędzierzyn-Koźle
  4. Kluczbork
  5. Krapkowice
  6. Namysłów
  7. Nysa
  1. Olesno
  2. Opole
  3. Prudnik
  4. Strzelce


Podlasien voivodikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Podlasien voivodikunnan piirikunnat (numerointi ei vastaa karttaa).

Kaupungit:

  1. Białystok
  2. Łomża
  3. Suwałki

Piirikunnat:

  1. Augustów
  2. Białystok
  3. Bielsk
  4. Grajewo
  5. Hajnówka
  6. Kolno
  7. Łomża
  1. Mońki
  2. Sejny
  3. Siemiatycze
  4. Sokółka
  5. Suwałki
  6. Wysokie Mazowieckie
  7. Zambrów


Pommeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pommerin piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Gdańsk
  2. Gdynia
  3. Słupsk
  4. Sopot

Piirikunnat:

  1. Bytów
  2. Chojnice
  3. Człuchów
  4. Gdańsk
  5. Kartuzy
  6. Kościerzyna
  7. Kwidzyn
  1. Lębork
  2. Malbork
  3. Nowy Dwór
  4. Puck
  5. Słupsk
  6. Starogard
  7. Sztum
  1. Tczew
  2. Wejherowo

Sleesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sleesian piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Bielsko-Biała
  2. Bytom
  3. Chorzów
  4. Częstochowa
  5. Dabrowa Górnicza
  6. Gliwice
  7. Jastrzebie-Zdrój
  1. Jaworzno
  2. Katowice
  3. Mysłowice
  4. Piekary Śląskie
  5. Ruda Śląska
  6. Rybnik
  7. Siemianowice Śląskie
  1. Sosnowiec
  2. Świętochłowice
  3. Tychy
  4. Zabrze
  5. Żory

Piirikunnat:

  1. Będzin
  2. Bielsko
  3. Bieruń-Lędziny
  4. Cieszyn
  5. Częstochowa
  6. Gliwice
  7. Kłobuck
  1. Lubliniec
  2. Mikołów
  3. Myszków
  4. Pszczyna
  5. Racibórz
  6. Rybnik
  7. Tarnowskie Góry
  1. Wodzisław
  2. Zawiercie
  3. Żywiec

Suurpuola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurpuolan piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Konin
  2. Kalisz
  3. Leszno
  4. Poznań

Piirikunnat:

  1. Chodzież
  2. Czarnków-Trzcianka
  3. Gniezno
  4. Gostyń
  5. Grodzisk
  6. Jarocin
  7. Kalisz
  1. Kępno
  2. Koło
  3. Konin
  4. Kościan
  5. Krotoszyn
  6. Leszno
  7. Międzychód
  1. Nowy Tomyśl
  2. Oborniki
  3. Ostrów
  4. Ostrzeszów
  5. Piła
  6. Pleszew
  7. Poznań
  1. Rawicz
  2. Slupca
  3. Szamotuły
  4. Środa
  5. Śrem
  6. Turek
  7. Wągrowiec
  1. Wolsztyn
  2. Września
  3. Złotów


Świętokrzyskin voivodikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Świętokrzyskin läänin piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Kielce

Piirikunnat:

  1. Busko
  2. Jędrzejów
  3. Kazimierza
  4. Kielce
  5. Końskie
  6. Opatów
  7. Ostrowiec
  1. Pińczów
  2. Sandomierz
  3. Skarżysko
  4. Starachowice
  5. Staszów
  6. Włoszczowa


Vähä-Puola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähän-Puolan piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Krakova
  2. Nowy Sącz
  3. Tarnów

Piirikunnat:

  1. Bochnia
  2. Brzesko
  3. Chrzanów
  4. Dąbrowa
  5. Gorlice
  6. Krakova
  7. Limanowa
  1. Miechów
  2. Myślenice
  3. Nowy Sącz
  4. Nowy Targ
  5. Olkusz
  6. Oświęcim
  7. Proszowice
  1. Sucha
  2. Tarnów
  3. Tatra
  4. Wadowice
  5. Wieliczka


Warmia-Masuria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warmia-Masurian piirikunnat.

Kaupungit:

  1. Olsztyn
  2. Elbląg

Piirikunnat:

  1. Bartoszyce
  2. Braniewo
  3. Działdowo
  4. Elbląg
  5. Ełk
  6. Giżycko
  7. Gołdap
  1. Iława
  2. Kętrzyn
  3. Lidzbark
  4. Mrągowo
  5. Nidzica
  6. Nowe Miasto
  7. Olecko
  1. Olsztyn
  2. Ostróda
  3. Pisz
  4. Szczytno
  5. Węgorzewo


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]