Linköpingin tuomiokirkko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Linköpingin tuomiokirkko.

Linköpingin tuomiokirkko on tuomiokirkko Linköpingin kaupungissa, Itä-Götanmaalla, Ruotsissa. Kirkkorakennus on 110 metriä pitkä, ja 107 metriä korkea, ollen Linköpingin kaupungin näkyvimpiä maamerkkejä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomiokirkon alueelle rakennettiin ensimmäisen kerran kirkko jo 1000-luvulla. Tuolloinen kirkko oli vaatimaton ja materiaaliltaan puinen. Vuoden 1120 tienoilla se korvattiin kivisellä kirkkorakennuksella, joka oli tyypiltään basilika.

Kun noin vuonna 1230 kävi ilmi, että kivinen basilika alkoi käydä liian pieneksi, kirkkoa laajennettiin idän suuntaan. Rakennettiin uusi kuori sekä poikkilaiva. Nämä osat ovat säilyneet, ja ovat nähtävissä vielä nykypäivänä. Nykyisen pituutensa kirkko sai Ruotsin kuningas Valdemar Birgerinpojan kruunajaisten aikoihin, vuonna 1251.

Vuosina 14081420 kirkon kappelit rakennettiin goottilaista tyylisuuntaa noudattaen. Kappelit nimettiin Pyhän Andreaksen, Pyhän Nikolauksen ja Pyhän Tuomaan mukaan. Näistä Pyhän Andreaksen kappeli uudelleennimettiin myöhemmin Pyhän Marian mukaan.

Tulipalo vaurioitti kirkon kattoa vuonna 1546, sekä jälleen vuonna 1567. Vuosina 17471758 kirkon torni uudelleenrakennettiin, ja tämä toistettiin vuosina 18771886 ruotsalaisen arkkitehti Helgo Zettervallin johdolla. Vuonna 1967 restauroitiin kirkon katto takaisin 1600-luvun asuun.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Linköpingin tuomiokirkko.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.