Lena Einhorn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lena Einhorn.

Lena Einhorn (s. 1954) on ruotsalainen kirjailija, ohjaaja, tieteilijä ja lääkäri. Hän syntyi Nina ja Jerzy Einhornin lapsena; jälkimmäinen oli tunnettu poliitikko.

Einhorn on koulutukseltaan ja varsinaiselta ammatiltaan lääkäri, ja hänen tohtoritutkintonsa Karolinska Instituutissa, Tukholmassa keskittyi virologiaan sekä kasvainviruksiin. 80-luvulla hän ryhtyi työskentelemään lääkinnällisenä konsulttina sekä televisioeditoijana.[1] Hän käsikirjoitti ja tuotti dokumenttielokuvia sekä Yhdysvalloissa että Ruotsissa, ja voitti niillä myös palkintoja.[2] Hän kuvaa äitinsä selviytymistä Varsovan ghetosta menestysromaanissaan Ninan matka (2005), josta on tehty myös hänen itse ohjaamansa ja käsikirjoittamansa elokuva. Kirja voitti Ruotsin kansallisen -kirjallisuuspalkinnon, ja elokuva voitti kansallisen Guldbagge-palkinnon sekä lukuisia kansainvälisiä palkintoja[3][1].

Myös Lenan veli Stefan Einhorn on lääkäri ja julkaistu kirjailija.

Einhorn on kirjoittanut kaksi kirjaa, jotka esittävät vaihtoehtoisen käsityksen Jeesuksen elämästä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta, The Jesus Mystery vuonna 2007 ja A Shift in Time vuonna 2016. Einhorn kuuluu myös ruotsalaiseen Vetenskapsforum COVID-19 -ryhmään, joka kritisoi Ruotsin hallituksen vastausta Ruotsin COVID-19-pandemiaan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lena Einhorn lenaeinhorn.se. Viitattu 22.7.2021.
  2. Lena Einhorn Nordic Women in Film. Viitattu 22.7.2021. (ruotsiksi)
  3. Lena Einhorn: Curriculum Vitae lenaeinhorn.se.
  4. Gretchen Vogel: ‘It’s been so, so surreal.’ Critics of Sweden’s lax pandemic policies face fierce backlash Science. 6. lokakuuta 2020. Viitattu 22.7.2021.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.