Kungfutse

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kungfutse on kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimpia kiinalaisia ajattelijoita.

Kungfutse (孔夫子; pinyin; Kǒngfūzǐ, Wade-Giles: K'ung fu-tze eli mestari Kong, oikealta nimeltään 孔丘 Kǒng Qiū, ent. Kongfutse) oli 551479 eaa. elänyt kiinalainen moraalifilosofi, oikeusoppinut, ajattelija ja poliitikko, jonka opetuksiin kungfutselaisuus pohjautuu.

Kungfutse syntyi Zoun kylässä Lun maakunnassa 551 eaa. Hänen syntymästään on kerrottu lukemattomia taruja. Nuorena Kungfutse matkusteli laajalti ja opiskeli itäisen Zhou-dynastian pääkaupungissa.

Palattuaan takaisin synnyinsijoilleen Lun valtioon hänestä tuli opettaja ja hallitsija Zhaon neuvonantaja. eteni urallaan, kunnes hänestä 53-vuotiaana tuli Lun oikeusministeri sekä julkisten töiden ministeri. 56-vuotiaana hänestä tuli pääministeri. Kongfuzi jätti toimensa 496 eaa. Hän vietti seuraavat vuodet vaeltaen ympäri Kiinaa seuraajiensa kanssa. Matkoja ja opetusta häiritsivät kateelliset ylimystön jäsenet, jotka juonivat Kongfuzia vastaan. Kerran hänet vangittiin viideksi päiväksi. Kun Kungfutse oli 62-vuotias, kateellisten aatelisten palkkaamat roistot ajoivat hänet ja hänen oppilaansa maaseudulle kunnes Kungfutse sai lähetettyä viestin läheisen valtion kuninkaalle, joka lähetti sotilaansa vapauttamaan hänet.

67 vuoden ikäisenä Kungfutsen onnistui palata Luhun, mutta hän ei enää hakeutunut johtopaikoille. Hän vietti lopun elämänsä opettaen ja kirjoittaen. Hän kuoli 479 eaa. 72-vuotiaana.

Kongfuzin väitettiin keränneen vanhoja kirjoituksia kokoelmiksi, jotka tunnetaan neljänä kirjana ja viitenä klassikkona. Hänen nimiinsä pannut opetukse7 on koottu teokseksi nimeltä Mestari Kongin keskustelut (julk. aiemmin nimellä Keskustelut), joka on yksi neljästä kirjasta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kungfutse.
Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Kungfutse -sitaatteja.