Kujasorsimo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kujasorsimo
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Suolasorsimot Puccinellia
Laji: distans
Kaksiosainen nimi

Puccinellia distans
(L.) Parl.

Synonyymit
  • Puccinellia distans ssp. distans
Katso myös

  Kujasorsimo Wikispeciesissä
  Kujasorsimo Commonsissa

Kujasorsimo (Puccinellia distans) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, suolasorsimoiden (Puccinellia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on tavallisesti matalakasvuinen ja mätästävä heinälaji, joka ei muodosta rönsyjä[1]. Kujasorsimo muistuttaa paljolti luotosorsimoa (Puccinellia capillaris) ja lajeja on toisinaan vaikea erottaa toisistaan, mutta tavallisimmin ne ovat erotettavissa toisistaan ulkohelpeiden ulkonäön sekä heteiden ponsien pituuden perusteella[1]. Kujasorsimo ja luotosorsimo voivat risteytyä keskenään ja niitä on myös pidetty joskus saman lajin eri alalajeina[2].

Kujasorsimo kasvaa tavallisesti 20–30 cm korkeaksi, mutta voi kasvaa selvästi korkeammaksikin. Lehdet ovat kapeita sekä harmaanvihreitä ja suonet näkyvät karkeina lehden alapinnalla. Kieleke on 1–2 mm pitkä. Kujasorsimon kukinto on kartiomainen ja runsashaarainen röyhy, jonka kussakin tähkylässä on neljästä seitsemään kukkaa. Tähkylöiden kaleet ovat pyöreäntylppäkärkisiä ja kalvolaitaisia. Ulkohelpeet ovat noin 2 mm pitkiä ja leveänpyöreäkärkisiä. Heteiden ponnet ovat melkein millimetrinpituisia. Kujasorsimo kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Kujasorsimo kasvaa kosteilla ja suolapitoisilla kasvupaikoilla, kuten merenrannoilla, mutta myös lannoitepitoisista lammikoissa ja tienvarsilla[1]. Suomessa kujasorsimoa tavataan yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa, Lapissa ei juuri lainkaan[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Grått saltgräs (Puccinellia distans) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 6.6.2018. (ruotsiksi)
  2. Kasviatlas 2016: Suolasorsimot (Puccinellia) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 6.6.2018. (suomeksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Kujasorsimo (Puccinellia distans) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 6.6.2018. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]