Kreml

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kremleistä yleisesti. Moskovan Kremlistä on erillinen artikkelinsa.
Moskovan historiallisen keskuslinnoituksen Kremlin torneja, taustalla näkyvä sipulikattoisia torneja käsittävä Pyhän Vasilin katedraali ei ole osa Moskovan Kremliä.

Kreml (ven. Кремль, suom. linnoitus) on useissa Venäjän historiallisissa kaupungeissa oleva linnoitettu keskusta, joka usein sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla tai muuten strategisesti hyvällä paikalla. Linnoitusta ympäröivä kaupunki on kehittynyt kremlinsä ympärille, mutta sen ulkopuolelle. Varsinaisen kaupungin turvana oli lisäksi ulkoinen muuri, joka on usein myöhemmin purettu.

Ainakin seuraavissa kaupungeissa on kreml: Kazan, Kolomna, Moskova, Nižni Novgorod, Novgorod, Pihkova, Rostov, Rjazan, Smolensk, Tobolsk, Vanha Laatokka, Vologda ja Zaraisk. Myös Solovetskin luostarissa Vienanmerellä on kreml. Useissa kaupungeissa on lisäksi jäljellä ainakin raunioita.

Moskovan Kreml[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmankuulu kreml on Moskovan Kreml, jossa on perinteisesti ollut maan hallinnollinen keskus. Moskovan Kreml on toiminut tsaarien, Neuvostoliiton politbyroon ja Venäjän hallituksen kokoontumispaikkana sekä ylimmän maallisen ja hengellisen vallan keskuksena. Kremlin muuri on ollut valtiollisesti merkittävien henkilöiden hautapaikka.

Moskovan Kreml sekoitetaan usein monta sipulikattoista tornia käsittävään Pyhän Vasilin kirkkoon, joka on Kremlin lähellä, mutta ei kuulu siihen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kreml.
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.