Koskelan rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koskelan rata oli Helsingissä sijainnut kapearaiteinen rautatie, joka rakennettiin vuonna 1905.[1] Se kulki noin kilometrin matkan nykyisen Käpyläntien linjausta sen vieressä Oulunkylän asemalta nykyisen Käpyläntien ja Oulunkyläntien yhdistävän liikenneympyrän paikkeille.

Rata rakennettiin Koskelan sairaalan (silloisen Helsingin kaupungin kunnalliskodin ja työlaitoksen) rakennustyömaalle. Rataa ei kuitenkaan purettu rakennustöiden päätyttyä, vaan sillä kuljetettiin hevosvetoisesti muun muassa hiiltä, polttopuuta ja puutavaraa. Myöhemmin radalla kuljetettiin myös vainajia takaisinpäin Oulunkylän asemalle, jossa ruumiit siirrettiin Malmin hautausmaalle kulkeneisiin juniin. Koskelan radalta rakennettiin myös pistoraide nykyiselle Pohjolanaukiolle, kun Puu-Käpylää alettiin rakentaa vuonna 1920, koska alueelle ei tuolloin ollut vielä tieyhteyttä Helsingistä. Koskelan rata ja sen pistoraide purettiin muutamaa vuotta myöhemmin teiden ja Käpylän raitiotien valmistuttua.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nummelin, Markku: Helsingin satamaradat. Resiina, 1994, nro 1.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.