Korusimput

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korusimput
Lippukorusimppu (Sebastes rubrivinctus)
Lippukorusimppu (Sebastes rubrivinctus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Korusimput
Sebastidae
Kaup, 1873
Katso myös

  Korusimput Wikispeciesissä
  Korusimput Commonsissa

Korusimput (Sebastidae) on simppukaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Atlantista, Tyynestämerestä ja Intian valtamerestä. Toisinaan korusimppujen katsotaan muodostavan alaheimon Sebastinae skorpionisimppujen (Scorpaenidae) heimossa.[1][2]

Alaheimot ja suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korusimppuihin kuuluu kaksi alaheimoa, seitsemän sukua ja 134 lajia.[3] Sukujen määrästä ei tosin ole kalatieteilijöiden keskuudessa yksimielisyyttä.

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruumiinrakenteeltaan korusimput ovat litteähköjä kaloja. Päässä on usein piikkejä ja selkäevän, vatsaevien ja peräevien ruodot ovat yhteydessä myrkkyrauhaseen. Väritykseltään korusimppulajit ovat vaihtelevia. Osa lajeista on harmaita tai ruskeita, osa on hyvinkin värikkäitä ja kirjavia. Heimon kaloilla on sisäinen hedelmöitys ja Sebastes-suvun lajit synnyttävät eläviä poikasia.[1][2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Sebastidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.5.2013. (englanniksi)
  2. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 321. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.5.2013). (englanniksi)
  3. http://www.fishbase.org/Summary/FamilySummary.php?ID=573 Family Sebastidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  4. Milton S. Love, Mary M. Yoklavich, Lyman K. Thorsteinson: The rockfishes of the northeast Pacific, s. 8. University of California Press, 2026. ISBN 9780520234383. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.5.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.