Korkkipuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korkkipuut
Amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense)
Amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Magnoliophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Ruutakasvit Rutaceae
Alaheimo: Toddalioideae
Suku: Korkkipuut Phellodendron
Rupr.
Tyyppilaji
Katso myös

  Korkkipuut Wikispeciesissä
  Korkkipuut Commonsissa

Korkkipuut (Phellodendron) on ruutakasvien heimoon kuuluva kasvisuku, joka sisältää vain kaksi Kaakkois- ja Itä-Aasiassa luonnonvaraisena kasvavaa lajia. Korkkia saadaan korkkitammesta (Quercus suber), joka ei ole sukua korkkipuille.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amurinkorkkipuun (Phellodendron amurense) lehtiä ja kukintoja.

Korkkipuut ovat kesävihantia puita, joiden nimi tulee niiden korkkimaisesta kuoresta. Nila on väriltään voimakkaankeltaista. Talvisilmut ovat piilossa lehtivarren tyven alla. Vastakkaiset lehdet jakautuvat lehtivarteen ja -lapaan. Lehtilapa on parittomasti jakautunut ja koostuu 5–13 lehdykästä. Lehdykät ovat läpikuultavien rauhasten peittämiä ja tuoksuvat aromaattisilta.

Korkkipuut ovat kaksikotisia kasveja, joiden yksineuvoiset kukat sijaitsevat oksankärjissä olevissa terttumaisissa kukinnoissa. Pienehköt kukat ovat väriltään kellertävänvihreitä ja tavallisesti viisiteräisiä. Hedelmä on musta luumarja, joka sisältää viisi yksisiemenistä ydintä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkkipuiden puuaineksessa on rengashuokosia. Niiden arvokasta sydänpuuta käytetään puusepäntöihin. Nilasta, hedelmistä ja lehdistä voidaan uuttaa eteerisiä öljyjä.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suvun Phellodendron kuvasi ensimmäisenä Franz Joseph Ruprecht vuonna 1857 julkaisussa Bulletin de la Classe Physico-Mathématique de l'Académie Impériale des Sciences de Saint-Pétersbourg, 15, 23–24, sivuilla 353–356. Suvun tyyppilaji on Phellodendron amurense Rupr..

Korkkipuiden sukuun on aiemmin voitu luokitella jopa kymmenen lajia, mutta vuonna 2006 niiden lukumäärä vähennettiin kahteen:

  • Amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense Rupr., synonyymeja Phellodendron amurense var. sachalinense F.Schmidt, Phellodendron japonicum Maxim., Phellodendron lavalleei Dode, Phellodendron sachalinense (F.Schmidt) Sarg., Phellodendron wilsonii Hayata & Kaneh.): Kotoisin Itä-Aasiasta (Kiina, Japani, Taiwan, Venäjä, Korea), mutta istutettu myös lukuisiin muihin maihin.
  • Phellodendron chinense C.K.Schneid. (synonyymeja: Phellodendron chinense var. glabriusculum C.K.Schneid., Phellodendron sinense Dode): Kotoisin Kiinan Anhuin, Zhejiangin, Fujianin, Henanin, Hunanin, Hubein, Gansun, Jiangsun, Guangdongin, Guizhoun, Shaanxin, Sichuanin, Yunnanin ja Guangxin maakunnista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Korkbäume