Kleomedes (tähtitieteilijä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kleomedes (m.kreik. Κλεoμήδης, Kleomēdēs, lat. Cleomedes) oli antiikin kreikkalainen tähtitieteilijä ja filosofi, joka tunnetaan ennen kaikkea teoksestaan Taivaankappaleiden kiertoliikkeistä (lat. De motu circulari corporum caelestium libri duo).

Kleomedeen kotipaikkaa ei tunneta. Usein hänen on arveltu hänen teoksissaan olevien viitteiden perusteella syntyneen Lysimakheiassa tai ainakin asuneen siellä, mutta tämä on hyvin epävarmaa.[1][2]

Myöskään Kleomedeen elinajankohtaa ei tunneta. Historioitsijat ovat ehdottaneet aikoja ensimmäisen vuosisadan puolen välin ja vuoden 400 välillä. Varhaiset ajoitukset perustuvat siihen, että Kleomedes viittaa usein matemaatikko ja tähtitieteilijä Poseidonioksen (135–51 eaa.) teoksiin, eikä lainkaan Ptolemaiokseen (85–165). Otto Neugebauer puolestaan päätteli, että Kleomedeen tähtitieteelliset havainnot täsmäävät paremmin vuoteen 371 (50 vuoden säteellä).

Taivaankappaleiden kiertoliikkeistä oli melko yksinkertainen tähtitieteen perusteos. Se käsitti kaksi osaa. Kleomedeen tarkoitusperät vaikuttavat olleen yhtä aikaa filosofisia kuin tähtitieteellisiäkin. Hän käyttää paljon aikaa epikurolaisten tieteellisten ajatusten arvosteluun. Itse Kleomedes edusti filosofisesti stoalaisuutta. Nykyaikana teos on arvokas lähinnä Poseidonioksen muutoin kadonneiden kirjoitusten lähteenä.

Kleomedeen mukaan on nimetty kraatteri Kuussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neugebauer, O.: Cleomedes and the Meridian of Lysimachia. The American Journal of Philology, 1941, 62. vsk, nro 3, s. 344–347. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  2. Bowen, Alan C. & Todd, Robert B.: Cleomedes' Lectures on Astronomy: A Translation of The Heavens: Introduction Oxford University Press. Viitattu 18.3.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]