Kiteen Meijerinranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Meijerinranta on Kiteellä sijaitseva vanhan meijerin alue. Alue sijaitsee keskustan läheisyydessä, Kiteenjärven rannalla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiteen Osuusmeijeri perustettiin vuonna 1906. Perustamisen puuhamiehinä toimivat muun muassa Akseli Brander, joka aloitti hallituksen puheenjohtajana sekä Evald Winter, joka johti meijerin rakennusöitä. Toiminta aloitettiin rakennustöiden jälkeen vuonna 1908. Meijeri toimi kerman vastaanottajana, ja alueella toimi myös oma mylly. Pari vuotta myöhemmin, vuonna 1910, toimintaa laajennettiin omalla sahalaitoksella.

Vuosisadan alkupuolella Meijerin toiminta kasvoi ja se oli kannattavaa. Johto oli alusta lähtien osaavaa ja ammattitaitoista, ja koneet olivat nykyaikaisia. Meijeri antoi työtä useille kiteeläisille nuorille, ja työpaikkoja oli monenlaisia. Energiaa tuottamaan ostettiin oma höyrykone. Toiminnan laajentuessa energiantarve kasvoi, ja 1940-luvun alkupuolella Meijerille rakennettiin uusi konehuone, jonne hankittiin aikaisempaa paljon tehokkaampi höyrykone.

Toisen maailmansodan jälkeen meijerin alueelle rakennettiin uusi, kivirakenteinen myllyrakennus, ja meijeri sai luvan myydä sahatavaraa ulkomaille. Sahatavaran tuotannon huippuvuosi oli 1951. Kivimeijerin myllytiloihin perustettiin pesula, jolle oli vielä 1950-luvun vaihteessa paljon kysyntää. Vuosien kuluessa palvelun tarve pieneni ja pesulatoiminnasta luovuttiin.

1960-luvun alussa kiteeläiset maidontuottajat päättivät yhdistyä Joensuun Osuusmeijeriin, kiteeläinen maito ryhdyttiin kuljettamaan Joensuuhun ja meijerin toiminta Kiteellä loppui. Saha vuokrattiin yksityiselle toimijalle, mutta uusia investointeja ei enää tehty. Meijerinrannan sahauslaitos lopetti toimintansa 1970-luvun alussa. Mylly jatkoi toimintaansa 1990-luvun alkuun saakka.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä Meijerinrannan alueen omistaa Kiteen kaupunki. Toiveena on, että Meijerinranta saadaan uudelleen käyttöön. Tulevaisuutta suunnitellaan Meijerinrannan yritys- ja kulttuurikeskus -hankkeessa, joka kartoittaa esimerkiksi yrittäjiä, jotka olisivat kiinnostuneita toimimaan Meijerinrannassa. Tavoite on myös kunnostaa Meijerinrannan vanhat rakennukset.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.kitee.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kitee/hallinto/meijerinranta.htx (Arkistoitu – Internet Archive)