Kimmo Miettinen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kimmo Miettinen
Kimmo Miettinen Turun kirjamessuilla 2008.
Kimmo Miettinen Turun kirjamessuilla 2008.
Syntynyt 21. toukokuuta 1958 (ikä 56)
Helsinki
Kansallisuus Suomi
Ammatti toimittaja, radio-dj, levy-yhtiö-yrittäjä, levykauppias, kirjailija
Puoliso Ursula Ryynänen
Lempinimet Tarkastaja Miettinen, Miettinen

Kimmo Miettinen, jota tavallisesti kutsutaan pelkällä sukunimellä Miettinen (s. 21. toukokuuta 1958 Helsinki[1]) on suomalainen vaihtoehtorockin tuottaja, musiikkimedian monitoimimies ja kirjailija. Nuorempana Miettinen käytti itsestään myös nimeä Tarkastaja Miettinen.

Miettinen tuli musiikkipiireissä tunnetuksi alun perin opintolainalla rahoittamallaan Hilse-lehdellä. Tätä "alakulttuurijulkaisua" julkaistiin vuosina 1977–1980, painos oli parhaimmillaan 5000 kpl ja tilaajiakin oli tuhat. Hilse-lehteen kirjoittivat muiden muassa Rami Kuusinen, Leena Lehtinen ja Jyrki Lehtola. Lehden teksti oli käsin kirjoitettua. Käsiala oli Miettisen. Hilse järjesti myös konsertteja ja julkaisi kaksi LP-levyä. Hilseen lopetettua sille levyttänyt Hassisen kone siirtyi Poko Rekordsille.

Vuonna 1982 Miettinen perusti yhdessä Rami Kuusisen kanssa Bambi-lehden. Kuusinen oli tullut Miettiselle tutuksi pienlehtipiirien kautta. Entinen Aivopesu-lehden päätoimittaja Kuusinen oli toiminut myös Hilseen avustajana sekä tehnyt Miettisen kanssa huumorilehteä nimeltä Ohari. Kahden Bambi-numeron jälkeen Miettinen ja Kuusinen perustivat yhteisen yrityksen, Kumi Kustannus Ky:n. Samaan aikaan Miettinen myi ystävälleen Epe Heleniukselle ja tämän Poko Rekordsille idean kauniiden naisten muodostamasta Belaboris-yhtyeestä. Tyhjästä luotu yhtye levytti kolme singleä. Seuraavana vuonna ilmestyivät Miettisen muistelmat: Muistelmat - Ensimmäiset viisi vuottani Suomi-rockin sekatyöläisenä. Kirjan kustansi Jee Jee Music, jonka päätoimialana olivat Poko Rekordsin artistien kustannustoiminta. Kirjan kaupallinen menestys jäikin heikoksi ja kustantamisesta vastanneen Epe Heleniuksen mukaan yrityksellä ei ollut tarpeeksi taitotietoa kirjajulkaisutoiminnasta ja toisaalta suomalaiset eivät olleet kiinnostuneita hänen mukaansa musiikkimaailman taustavaikuttajista.

Bambin jälkeen Miettinen kumppaneineen perusti vuonna 1983 Rumba-lehden, joka ilmestyy edelleen. Yksi sen ensimmäisistä päätoimittajista oli Miettinen. Vuonna 1985 julkaisijaksi tuli Perusta ry ja päätoimittajaksi Rami Kuusinen. Miettinen siirtyi lehden avustajaksi. Miettinen toi Rumbassa esille paljon ruotsalaista ja australialaista kitararokkia. Suomalaisista bändeistä ainakin Melrose ja Hearthill hyötyivät uransa alussa Miettisen suosiosta, sillä molempia bändejä Miettinen ylisti jo siinä vaiheessa, kun ne vasta lähettelivät demonauhoja Miettisen toimittamalle demopalstalle.

Vuonna 1984 Miettinen perusti Kumibeat-levy-yhtiön, jota seurasi vuonna 1986 Gaga Goodies. Gaga Goodies vakiinnutti asemansa yhtenä Suomen merkittävimmistä pienlevy-yhtiöistä. 1986 Miettinen aloitti myös postimyyntiyrityksen nimellä Room Service.

Gaga Goodiesin ohella Miettisellä oli kaksi muutakin levymerkkiä: Popatak ja Rubber Rabbit Rock'n'Roll Records. Samaten hän julkaisi vuosina 1985–1986 kahta englanninkielistä fanzinea: Sisubeatia ja Ratbeatia. Hän on kirjoittanut rokista myös Soundi- ja Jungle-lehtiin. Lisäksi hänen kirjoituksiaan on joidenkin levyjen kansivihkosissa.

Poko Rekords toimi aluksi Miettisen julkaisemien levyjen jakelijana, sitten Gaga Goodies yhdistyi Pokoon ja vuonna 2000 Miettinen myi kokonaan yhtiönsä Pokolle. Elokuussa 2011 Poko Rekords julkaisi neljän cd:n boksin Miettinen - pieni rockhistoriikki 1979-2000, johon on koottuna Miettisen julkaisemat yhtyeet.[2]

Kimmo Miettinen Turun kirjamessuilla 2013

Miettinen tunnetaan myös radiotoimittajana. Hän aloitti vuonna 1983 Ylen Rockradion Kovan päivän illassa ja siirtyi 1980-luvun lopulla Radio Cityyn. Siellä hänen ohjelmiaan olivat Kuulapään rottavartti ja Rumble. Radiomafian aloittaessa 1990 Miettinen alkoi toimittaa kanavalla maineikkaaksi indierock-ohjelmaksi noussutta Räkärodeota. Kanavauudistuksen myötä hän jatkoi YleX:llä vuoroviikoin Pekka Laineen kanssa ohjelmassa Kitarama, joka lopetettiin vuoden 2007 lopussa. Miettinen teki myös Kirjava Satama -ohjelmaa edesmenneellä YleQ-kanavalla. Miettinen on myös kirjoittanut alakulttuurilehti Öskidööliin.

Tunnetuimpia Miettisen esille nostamista suomalaisista bändeistä ovat olleet Hassisen kone, The 69 Eyes ja Hybrid Children.

Vuonna 2010 Miettinen julkaisi ensimmäisen romaaninsa, Pitkäjanon.

Miettisen aviopuoliso on toimittaja Ursula Ryynänen.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kimmo Miettinen Sanojen Aika – Suomalaisia nykykirjailijoita. 3.3.2011. Viitattu 2.6.2011.
  2. http://www.poko.fi/julkaisut/1040/miettinen_-_pieni_rockhistoriikki_1979-2000