Kiiltopernaruoho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiiltopernaruoho
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Pernaruohot Sisymbrium
Laji: irio
Kaksiosainen nimi

Sisymbrium irio
L.

Katso myös

  Kiiltopernaruoho Wikispeciesissä
  Kiiltopernaruoho Commonsissa

Kiiltopernaruoho (Sisymbrium irio) on ristikukkaiskasvien (Brassicaceae) heimoon, pernaruohojen (Sisymbrium) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ja yleisesti ottaen keskikokoiseksi kasvava ruohovartinen kasvi. Kiiltopernaruohon tunnusomaisia piirteitä ovat harvakukkaisena kukintona olevat pienet, keltaiset kukat ja kapeanpitkulaiset lidut, jotka yltävät jo nuorina kukinnon yläpuolelle.[1]

Kiiltopernaruoho voi kasvaa noin puoli metriä korkeaksi. Sen varsi on haarova sekä kalju tai lähes kalju. Lehdet ovat pariliuskaisia. Lehtien liuskat ovat leveitä ja pariton päättöliuska on iso. Kiiltopernaruohon kukinto on harvakukkainen ja nuoret lidut yltävät kukinnon yläpuolelle. Kukat ovat pieniä ja kalvaankeltaisia. Kukkien terälehdet ovat vain hieman verhiötä pidempiä. Kiiltopernaruoho kukkii kesä–heinäkuussa. Hedelminä olevat lidut ovat noin 3–5 cm pitkiä ja noin 1 mm leveitä. Lidut ovat ulospäin siirottavia ja sijaitsevat litua ohuempien hedelmäperien päissä.[1]

Kiiltopernaruoho on kotoisin Etelä-Euroopasta[1]. Suomessa sitä on havaittu muutaman kerran viime vuosisadalla[2]. Ruotsissa lajia tavataan harvinaisena maan etelä- ja keskiosien erilaisilla ihmisvaikutteisilla kasvupaikoilla, kuten satamissa, ratapihoilla ja rakennustyömaa-alueilla[1].

Kiiltopernaruohon tieteellisen nimen lajinimi (irio) on jo roomalaisen Pliniuksen eräästä kasvista käyttämä nimi[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Den virtuella floran: Vallsenap (Sisymbium irio) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 2.7.2020. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Kiiltopernaruoho (Sisymbrium irio) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 2.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]