Kasaya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kasayaan pukeutunut Buddha noin 200-luvulta eaa.
Japanilainen kasaya levitettynä

Kasaya (sanskritiksi काषाय​, kāṣāya; paaliksi कसाव; tiibetiksi ཆོས་གོས, chögö; jap. 袈裟, kesa; kiin.: 袈裟; pinyin: jiāshā) on buddhalainen kaapu, jota käyttävät niin munkit kuin nunnatkin. Kaavun nimi tulee sen sahraminoranssista väristä.[1]

Kasaya on yleensä yksivärinen, mutta sen tarkempi toteutus vaihtelee eri koulukuntien ja maiden välillä. Theravada-buddhalaisuudessa kasaya on yleensä yksivärinen (keltainen, oranssi tai ruskea) ja muutenkin yksinkertainen. Mahayana-buddhalaisuudessa sen sijaan kaavussa voi olla useampia värejä ja jopa kirjoiltuja kuvioita.[2]. Esimerkiksi Japanissa ajatuksena on, että kaapua kantaessaan munkki on pukeutunut mandalaan, joka edustaa buddhalaista kosmologiaa.[3]. Theravadassa kasayan katsotaan koostuvan kolmesta osasta: antaravasaka (aluskaapu), uttarasanga (välikaapu, joka peittää vasemman puolen kehosta) ja sanghati (päällyskaapu, näkyvin osa koko kokonaisuudesta).[1]

Nykyään kasaya voidaan valmistaa myös kierrätysmateriaaleista. Thaimaalainen Wat Chak Daeng -temppeli koordinoi muovipullojen keräämistä ja kierrättämistä polyesterilangasksi, josta valmistetaan sitten kasayoita. Yhden kasayan valmistukseen kuluu noin kilo muovipulloja. Muovin kierrätys alkoi vuonna 2018, ja idean isä on apotti Phra Maha Pranom Dhammalangkaro.[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sanghati - Buddhist Monastic Robe - also known as Kasaya www.buddhafiguren.com. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)
  2. Buddhist Monks Around The World 10.9.2013. Buddhaghosha. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)
  3. McArthur, Meher: Kesa: Robes of Patched Perfection 18.7.2018. buddhistdoor.net. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)
  4. Patpicha Tanakasempipat, Jiraporn Kuhakan: Bottles for blessings: Thai Buddhist temple recycles plastics into robes Reuters. 7.2.2020. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)