Kangassaaren lasitehdas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kangassaaren lasitehdas toimi Etelä-Savossa Enonkoskella vuosina 18581903. Tehtaan omisti Tichanoffin kauppahuone ja se rakennettiin alun perin siksi että Enonkoskella sijainneen, vuonna 1774 perustetun Tichanoffin vesisahan tuottama jätepuu saatiin hyödynnettyä lasitehtaan uunien polttoaineena.

Tehdas valmisti aluksi pulloja joita vietiin muun muassa Pietariin. Vuodesta 1895 alkaen valmistettiin myös ikkunalasia puhaltamalla. Tässä menetelmässä lasimassasta puhallettiin lieriö joka sitten leikattiin auki ja levitettiin ikkunaruuduksi. Tehtaan lasinpuhaltajat tulivat aluksi Saksasta ja myöhemmin Ruotsista.

Tehtaan lopetettua kannattamattomana toimintansa 1903 sen rakennukset olivat vielä ensimmäisen maailmansodan aikoihin venäläisen sotaväen käytössä. Myöhemmin ne purettiin ja nykyisin ainoa muisto tehtaasta ovat tehtaan paikalta ja läheisestä järvenpohjasta löytyvät lasinsirpaleet. Lasitehtaan paikalle perustettiin 1900-luvun alussa höyrysaha ja alueella oli myös laivatelakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Annala, Vilho: Suomen lasiteollisuus vuodesta 1681 nykyaikaan. II osa. Kehitys vuoden 1809 jälkeen. Ensimmäinen nide, s. 295–304. Helsinki: Suomen lasiteollisuusliitto, 1948.