Jumalat juhlivat öisin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jumalat juhlivat öisin
The Secret History
Alkuperäisteos
Kirjailija Donna Tartt
Kieli englanti
Genre jännitys
Kustantaja Alfred A. Knopf
Julkaistu 1992
Suomennos
Suomentaja Eeva Siikarla
Kansitaiteilija Liisa Holm
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1993
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 551
ISBN 951-0-18966-9
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jumalat juhlivat öisin (The Secret History) on kirjailija Donna Tarttin vuonna 1992 ilmestynyt esikoisteos. Ilmestyttyään se oli 13 viikkoa Yhdysvaltojen bestseller-listalla. Se on käännetty 24 kielelle ja myynyt maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. Eeva Siikarlan suomennos ilmestyi vuonna 1993.

Tartt myi jo 1990-luvulla elokuvaoikeudet esikoisromaaniinsa, mutta ohjaaja Alan Pakulan kuoltua 1998 tämän alkuunpanema elokuvahanke keskeytyi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan ensimmäisessä osassa tutustutaan Richard Papeniin, joka lähtee kotikaupungistaan Planosta opiskelemaan Vermontin Hampden Collegeen. Richard haluaisi opiskella kreikankieltä mutta hänelle kerrotaan, että muinaiskreikan kurssi on täynnä, koska opettaja, Julian Morrow ottaa kursilleen vain viisi oppilasta. Richard ei kuitenkaan suostu antamaan periksi ja hän tustustuu kurssin muihin oppilaisiin, jotka neuvovat hänelle miten hän pääsee opettajan suosioon ja kurssille.

Kurssilla Richard tutustuu paremmin muihin kurssilaisiin ja ystävystyy heidän kanssaan. Talviloman lähestyessä Richard ahdistuu, koska hän ei halua palata takaisin kotiin ja kaikki hänen ystävänsä ovat menossa sukulaistensa luokse. Richard päättää etsiä töitä ja löytää itselleen asunnon.Richardin asuntoa ei lämmitetä, joten hän sairastuu pian keuhkokuumeeseen ja pyörtyy asuntonsa lattialle. Richardin luona tämän tietämättä vieraillut Henry vie Richardin sairaalaan. Sairaalasta päästyään Henry majoittaa hänet luokseen.

Kurssilaiset palaavat lomaltaan ja Richard muuttaa takaisin omaan asuntoonsa. Pian Henry kutsuu Richardin luokseen ja e lähtevät Francisin luokse. Siellä Henry kertoo hänelle, että kukaan kurssilaisista ei ikinä lähtenyt kauas kaupungista. Henry kertoo, että he olivat kokeilleet Bakkheiaa, Dionystistä hurmiota ja tappoivat huumeiden vaikutuksen alaisina maanviljelijän. Henry haluaa salata murhan ja unohtaa koko asian mutta Bunny syyllistää jatkuvasti muita kurssilaisia. Ensimmäisen osan lopussa kuusi ryhmäläistä palaavat jälleen metsään, jolloin Henry tönäisee Bunnyn rotkoon. Bunny kuolee putoamiseen.

Kirjan toisessa osassa ryhmä palaa metsästä. Kurssilla Julian Morrow kyselee missä Edmund on ja lopulta tapausta ryhtyy tutkimaan FBI. Kymmenen päivän kuluttua Bunnyn ruumis löydetään mutta FBI ei saa tapausta ratkaistua. Syyllisyyys kuitenkin vaivaa opiskelijoita ja he tunnustavat tekonsa Julianille. Pian tämän jälkeen he saavat uuden kreikankielen opettajan, Dick Spencen. Toisen osan lopussa opiskelijat kokoontuvat hotelliin. Hotellissa juopunut Charles uhkailee muita kurssilaisia aseella ja ampuu Richardia, jolloin Henry yrittää saada aseen haltuunsa. Henry saa aseen haltuun jossa Charles tähtää Richardia aseella ja ampuu tätä. Tämän jälkeen Henry yrittää saada aseen haltuunsa, missä myös onnistuu. Toinen osa päättyy, kun Henry ampuu itseään kahdesti päähän.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Richard Papen: Kirjan päähenkilö.
 • Julian Morrow: Muinaiskreikan opettaja, joka antaa koululle suuria lahjoituksia.
 • Henry Winter: Kreikankielen opiskelija, joka on kiinnostunut etenkin Platonin teksteistä.
 • Edmund "Bunny" Corcoran: Kreikankielen kurssilainen, jonka kuolemasta saadaan tietää kirjan prologissa.
 • Francis Abernathy: Kreikankielen opiskelija.
 • Charles Maucaulay: Kreikankielen opiskelija, Camillan kaksonen
 • Camilla Macaulay: Kreikankielen kurssilainen, Charlesin kaksonen, rakastaa Henryä.
 • Judy Poovey: Richardin naapuri, joka lukee Philip K. Dickin kirjoja ja käyttää huumeita, minkä vuoksi häntä pidetään outona.
 • Tohtori Roland: Psykologi, jolla Richard on töissä.
 • Dick Spence: Uusi kreikankielen opettaja.[1]
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikot ja monet kirjailijat ovat kehuneet Donna Tartin esikoisteosta. John Grisham kehui teosta seuraavasti "Millainen esikoisteos! Tämä tarina on joustavasti kirjoitettu, hauska, surullinen ja pelottava - sitä ei voi kerta kaikkiaan jättää kesken. Sitten Vuorovetten prinssin en ole nauttinut mistään kirjasta näin paljon." John Grishamin lisäksi kirjaa on kehunut myös Ruth Rendell.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin. (The Secret History). WSOY, 1993. 951-643-475-4.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.