Johannes Kronstadtilainen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Johannes Kronstadtilainen

Pyhä Johannes Kronstadtilainen, oikealta nimeltään Ioann Iljitš Sergijev (19. lokakuuta 1829 Sura, Arkangelin lääni20. joulukuuta 1908 Kronstadt) oli Venäjällä vaikuttanut seurakuntapappi.

Johanneksen isä Ilja oli ortodoksisen kirkon lukkari ja äiti Feodora kotiäiti Pohjois-Venäjällä Arkangelin läänissä nykyisen Pinegan piirin Surassa. Vuonna 1839 Johannes lähetettiin Arkangeliin seurakuntakouluun, josta hän siirtyi samassa kaupungissa sijainneeseen ortodoksiseen seminaariin.

Vuonna 1855 Johannes avioitui ja vihittiin papiksi, minkä jälkeen hän siirtyi papiksi apostoli Andreaksen kirkkoon Kronstadtiin, jossa hän toimi koko ikänsä saman seurakunnan palveluksessa. Ansiokkaan ja merkittävän toimintansa johdosta hän saavutti suurta kuuluisuutta jo eläessään ja oli suosittu puhuja eri puolilla laajaa Venäjää.

Johannes Kronstadtilainen, jonka nimisenä hänet yleisesti tunnettiin koko valtakunnassa, kuoli vuonna 1908 kotonaan Kronstadtissa. Hänet on haudattu kuitenkin Pietariin pyhän Johannes Rilalaisen luostariin.

Vuonna 1964 Johannes luettiin pyhien joukkoon kuuluvaksi Venäjän pakolaiskirkon toimesta, ja vuonna 1990 hänet kanonisoi myös Venäjän ortodoksinen kirkko. Tämä oli harvinainen poikkeus Kirkon kanonisoimien pyhien joukossa – Johannes oli nimittäin arvoltaan tavallinen kaupungin seurakuntapappi, ei siis mikään munkki tai edes piispa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]