Jean-Louis Barrault

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jean-Louis Barrault

Jean-Louis Barrault (8. syyskuuta 1910 Le Vésinet, Yvelines, Ranska22. tammikuuta 1994) oli ranskalainen ohjaaja, näyttelijä ja miimikko.

Ammatillisen kokemuksensa ansiosta hänellä oli hyvät edellytykset esitää 1800-luvun miimikkoa Jean-Gaspard Deburauta (Baptiste Debureau) Marcel Carnén elokuvassa Paratiisin lapset (1945).

Jean-Louis Barrault opiskeli Charles Dullinin ohjauksessa ja näytteli Dullinin seurueessa 1933–1935. 25-vuotiaana Barrault tutustui miimikko Étienne Decroux'hun, jonka kanssa hän opiskeli. Vuosina 1940–1946 hän kuului Comédie-Françaiseen, jossa hän ohjasi kaksi näytelmää, joista hän sai mainetta, Paul Claudelin Le Soulier de satin ja Jean Racinen Phèdre.

Uransa aikana hän näytteli yli 50 elokuvassa, muun muassa elokuvissa Onnellisia päiviä, Jenny – pariisilaisnainen, Farinet ou l'or dans la montaigne ja Vallankumouksen palveluksessa.[1]

Barrault avioitui 1940 näyttelijä Madeleine Renaud'n kanssa. He perustivat useita teattereita ja kiersivät eri puolilla maailmaa, muun muassa Etelä-Amerikassa.

Hän oli näyttelijä Marie-Christine Barrault'n setä ja sponsoroi jonkin aikaa Peter Brookia. Hän kuoli sydänkohtaukseen Pariisissa 83-vuotiaana. Hänet on haudattu vaimonsa Madeleine Renaud'n viereen Passyn hautausmaalle Pariisiin.

Jean-Louis Barrault on sanonut:

»Todellisuudessa hyvin yksinkertaiset jutut ovat kaikkein vaikeimpia tehdä hyvin. Esimerkiksi lukeminen. Lukeminen juuri niin kuin on kirjoitetttu jättämättä mitään pois, mikä on kirjoitettu ja samalla lisäämättä omiaan. Kyky vangita sanojen täsmällinen konteksti lukemassaan. Kyky lukea![2]»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elonet.fi
  2. Jean-Louis Barrault, Reflections on the Theatre. London: Rockcliff, 1951

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jean-Louis Barrault.