iMac

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alumiininen Apple iMac vuodelta 2010

iMac on sarja Applen valmistamia pöytätietokoneita, jotka kuuluvat Macintosh -tietokoneisiin. Ensimmäiset iMacit tulivat markkinoille 1998 ja vuonna 2003 Apple vaihtoi iMac:ien ulkonäköä. Yhteinen piirre kaikille iMaceille on tietokoneen keskusyksikön sijoittuminen näyttölaitteen yhteyteen.

2000-luvulla iMac on ollut iPodin ohella merkittävä Applen markkina-arvon nostattaja[1]. Omaleimaisen ulkonäkönsä ansiosta laitteella on näkyvä asema populaarikulttuurissa.

10. tammikuuta 2006 iMacista tuli Applen ensimmäinen mikrotietokone, joka käytti Intelin suoritinta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Jobsin johdolla Applen laajaa tietokonemallistoa supistettiin vuonna 1997, tarkoituksena oli selkeyttää yhtiön tuotevalikoimaa. Vuoden loppuun mennessä Macintosh Performa-sarja lopetettiin ja Power Macintosh G3 -sarja jäi yksin edustamaan pöytätietokoneiden malleja. 7. maaliskuuta 1998 Apple ilmoitti uuden iMac-sarjan valmistelemisesta, joka suunnattiin Performa-mallien korvaajaksi. iMacien myynti alkoi 15. elokuuta 1998, tapauksella oli merkittävä vaikutus sekä Applen että mikrotietokoneteollisuuden kehitykseen.

iMacin nimeä suunniteltaessa etuliite ”i” (engl. minä) perusteltiin yhtiön sisällä siten, että se viittaa internetiin, mielikuvitukseen (engl. imagination) ja yksilöllisyyteen (engl. individual). Ajatuksena oli, että i-kirjainta voitaisiin jatkossa käyttää muissakin tuotenimissä, mikä tapahtuikin.[2]

iMacien tullessa markkinoille Apple oli ainoa tietokoneiden valmistaja, joka valmisti näyttölaitteen ja keskusyksikön samassa kotelossa sisältäviä laitteita. Ulkonäöltään iMac poikkesi suuresti kilpailijoistaan: kirkkaansiniseen muovikuoreen sijoitettu, munanpuolikkaan muotoinen laite oli aivan muuta, mitä tavallisesti kulmikkailta ja kömpelönnäköisiltä, harmailta mikrotietokoneilta osattiin odottaa. Jonathan Iven muotoilemassa laitteessa oli 15-tuumainen kuvaputkinäyttö, jonka sisältä löytyi emolevy, suoritin, keskumuisti, kovalevy ja muut komponentit. Laitteen päällä oli kantokahva ja oikeanpuoleisella sivulla luukku konetilaan. Koneen alaosassa oli sisäänrakennetut kaiuttimet. iMacin hinta Yhdysvaltain kuluttajamarkkinoilla oli 1 299 dollaria.

Ensimmäinen kiekon muotoinen hiiri.

Macintoshin perinteiset liitännät (Apple Desktop Bus, SCSI ja GeoPort) korvattiin USB-porteilla ja levykeasema jätettiin pois. Ratkaisut olivat ainutlaatuisia ja aiheuttivat paljon keskustelua. Ilman ulkoisen USB-levykeaseman hankkimista iMacilla ei voinut siirtää edes pieniä tiedostoja ilman lähiverkkoyhteyttä. iMacin hiiri sai myös kirkkaan muovisen ulkoasun ja se muotoiltiin kiekon muotoiseksi. Hiiri oli muotonsa takia hankala käytössä, mutta Apple jatkoi sen toimittamista vastalauseista huolimatta. iMacin näppäimistö oli edeltäjiään pienempi ja väriltään musta.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple oli ollut osallisena CHRP-projektissa, jonka tavoitteena oli luoda PowerPC Reference Platformin ja IBM:n PowerPC-suorittimen pohjalta kaikille käyttöjärjestelmille yhteinen, ohjelmistoriippumaton laitealusta Microsoftin Windowsiin ja Intelin suorittimiin perustuvan WINTEL-alustan kilpailijaksi.

Projekti ei tuottanut odotetunkaltaisia tuloksia, mutta sen parissa saadut kokemukset vaikuttivat iMacin suunnitteluunlähde?. Ensimmäisessä iMacissa oli 233 MHz:n PowerPC G3 -suoritin, samaa suoritinta käytettiin Applen ammattikäyttöön suunnitelluissa Power Macintosh -malleissa. iMacin suoritinvälimuisti oli 512 KB ja väylänopeus 116.6 MHz. Laitteessa oli 4 GB:n kiintolevy, 32 MB keskusmuistia, 2 MB näyttömuistia ja käyttöjärjestelmänä toimi Mac OS 8.1, joka vaihdettiin pian Mac OS 8.5:een. iMacin etupaneelissa olleet infrapunaportti ja kelkkatoiminen CD-ROM asema kopioitiin Applen kannettavista tietokoneista. Ensimmäisissä iMaceissa ei ollut tilaa laajennuksille, lukuun ottamatta Applen omaa, "mezzanine slot" -nimellä kutsuttua liitäntää. Portti suunniteltiin Applen käyttöön, mutta sille ilmestyi myös muutamia kolmannen osapuolen lisälaitteita[3].

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

iMac G3:n kolmetoista värivaihtoehtoa

Ensimmäisen iMacin ilmestyttyä markkinoille Apple on julkaissut jatkuvasti uusia, päivitettyjä iMac-malleja. Tavallisimpina päivityksen kohteena ovat olleet suorittimet, näyttömuisti ja kiintolevy. Ensimmäinen Bondi Blue -värinen iMac korvattiin pian joukolla eri värisiä malleja. Ensimmäisen sarjan koneet olivat saatavilla väreissä Blueberry (sininen), Strawberry (punainen), Tangerine (ruskea), Grape (violetti) ja Lime (vihreä). Kelkattomien iMacien valikoimaa olivat Graphite (harmaa), Ruby (punainen), Sage (vihreä), Snow (valkoinen) ja Indigo (sininen) sekä sini-valkopilkullinen Blue Dalmatian ja monivärinen Flower Power. Myöhemmin iMacin koteloa muotoiltiin kevyesti uudelleen ja kelkallinen CD-ROM -asema vaihdettiin kelkattomaan malliin. Ominaisuuksiin kuuluivat FireWire, vapaasti virtaava (ilman tuuletinta) jäähdytysmekanismi ja mahdollisuus langattomaan verkkoyhteyteen lisävarusteena hankittavan AirPortin muodossa. Tämän mallin iMaceja myytiin maaliskuulle 2003 saakka, sillä ne käyttivät Mac OS 9 -käyttöjärjestelmää, jota osa asiakkaista halusi käyttää Mac OS X:n sijaan.

USB, FireWire, Ethernet- ja modeemiyhteys, Bluetooth ja langaton verkkoyhteys kuuluivat seuraavaksi kaikkien Applen tietokoneiden vakiovarusteisiin. Applen jatkaessa iMacien päivitettyjen mallien julkaisemista, iMac-termi vakiintui kotikäyttöön suunnattujen mikrotietokoneiden nimeksi. Myöhemmät iMac-versiot ovat olleet ensimmäisiä iMaceja kalliimpia, eivätkä ole saavuttaneet ensimmäisen iMac-malliston myyntilukuja.

G4, G5 iMacit ja eMac[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 2002 mennessä 15-tuumainen kuvaputkinäyttö ja G3-suoritin olivat vanhentunutta tekniikkaa. Tammikuussa 2002 Apple julkaisi uuden iMacin, joka poikkesi vanhoista malleista sekä ulkonäöltään että tekniikaltaan. iMac G4 koostui 15-tuumaisesta nestekidenäytöstä, joka yhdistyi liikuteltavan varren kautta puolipallon muotoiseen, keskusyksikön sisältävään jalustaan. Myöhemmin näyttö laajennettiin 17-tuumaiseksi ja lopulta 20-tuumaiseksi. Nestekidenäytön korkea valmistushinta kuvaputkinäyttöön verrattuna pakotti Applen nostamaan iMacin hintaa.

eMac noudattaa suunnittelussaan alkuperäisen iMacin linjaa.

iMac G3:n poistuttua markkinoilta Apple julkaisi oppilaitosten käyttöön suunnitellun eMacin huhtikuussa 2002. eMac sisälsi G4-suorittimen ja 17-tuumaisen kuvaputkinäytön, ulkonäöltään laite muistutti ensimmäisiä iMaceja. eMacia myytiin vuosina 2002–2005 myös kuluttajamarkkinoilla, jossa se täytti matalakustannuksisten Apple-tietokoneiden puutteen.

Elokuussa 2004 iMacit päivitettiin käyttämään uutta PowerPC G5 -suoritinta ja keskusyksikkö siirrettiin näytön jalustasta näyttöpaneelin taakse. Uudella suunnittelulla iMac saatiin näyttämään paksulta nestekidenäytöltä. Myöhemmin laitteen muotoa ohennettiin ja siihen lisättiin sisäänrakennettu iSight-kamera ja FrontRow-multimediakeskus.

Intel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Jobs ilmoitti 10. tammikuuta 2006 Macworld Conference and Expo -messuilla tulevan iMacin olevan Applen ensimmäinen Intelin suoritinta käyttävä tietokone. iMacin ulkoasu, hinta ja komponentit pysyivät samoina edellisen iMac G5:n kanssa. Applen mukaan Intelin suorittimella varustettu iMac on 2–3 kertaa PowerPC:llä varustettua iMacia tehokkaampi[4].

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven iMac G3.

iMac G3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 15. elokuuta 1998iMac 233 MHz (Revision A) (M6709LL/A). 233 MHz suoritin. ATI Rage IIc -näytönohjain 2 MB SGRAM muistilla. Väri: Bondi Blue. Uudelleenkäynnistyspainike sivupaneelissa.
  • 17. lokakuuta 1998iMac 233 MHz (Revision B) (M6709LL/B). Kevyt päivitys edelliseen, sisältää Mac OS 8.5, ATI Rage Pro -näytönohjain 6 MB SGRAM muistilla, uudelleenkäynnistys virtanappia painamalla.
  • 5. tammikuuta 1999iMac 266 MHz (Revision C, "Five Flavors") (M7389LL/A, M7345LL/A, M7392LL/A, M7390LL/A, M7391LL/A). 266 MHz suoritin. IrDA- ja mezzanine-portit poistettu. ATI Rage Pro Turbo -näytönohjain 6 MB SGRAM muistilla. Värit: Strawberry (punainen), Blueberry (sininen), Lime (vihreä), Grape (violetti), ja Tangerine (oranssi). Hinta 100 dollaria alhaisempi edellisin malleihin nähden.
  • 14. huhtikuuta 1999iMac 333 MHz (Revision D). 333 MHz suoritin. Erilainen hiiri.

iMac G3 (kelkaton)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 5. lokakuuta 1999 – iMac/iMac DV/iMac DV SE. Ensimmäinen malli FireWire-tuella, lukuun ottamatta 350 MHz:n (Blueberry) mallia. 350 MHz tai 400 MHz suoritin, kelkaton optinen asema, värivaihtoehdot kuin edelliset iMacit, lisäksi harmaa. 400 MHz malleissa Firewire. Näytönohjain ATI Rage 128 Pro Graphics, 8 MB VRAM.
  • 19. heinäkuuta 2000 – iMac/iMac DV/iMac DV+/iMac DV SE. Suoritinvaihtoehdot 350 MHz, 400 MHz, 450 MHz tai 500 MHz, väri Graphite (harmaa), Ruby (punainen), Snow (valkoinen), Indigo (sininen) tai Sage (vihreä). Firewire kaikissa malleissa lukuun ottamatta 350 MHz suorittimella varustettua mallia.
  • 22. helmikuuta 2001 – Kuvioidut iMacit. Suoritinvaihtoehdot 400 MHz, 500 MHz (PPC 750CXe) tai 600 MHz (PPC 750CXe). Väri Indigo (sininen) tai Graphite (harmaa), tai "Blue Dalmatian" tai "Flower Power" -kuviointi. 750CXe-piirillä varustetut mallit sisältävät Pangea-emolevyn ja integroidun 16 MB ATI Rage 128 Ultra näytönohjaimen.
  • 18. heinäkuuta 2001 – (kesä 2001). Suoritinvaihtoehdot 500 MHz, 600 MHz tai 700 MHz (PPC750CXe). Väri Indigo (sininen), Graphite (harmaa) ja Snow (valkoinen). Tammikuusta 2002 alkaen vain sinisiä malleja 600 MHz ja 700 MHz suorittimilla. Lakkautettu heinäkuussa 2002.

iMac G4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

iMac G4:n näyttö oli kiinni liikkuvan varren päässä.
  • 7. tammikuuta 2002 – Litteänäyttöiset iMacit, emolevy ja muut komponentit siirretty näytön takaa näytön pyöreään jalustaan. Suoritinvaihtoehdot G4-tyypin 700MHz ja 800MHz (M9250LL/A), väri valkoinen. 15" LCD.
  • 17. heinäkuuta 2002 – Uusi 800 MHz suorittimella varustettu malli (M8812LL/A), jossa 17" näyttö ja parempi näytönohjain.
  • 4. helmikuuta 2003 – Myynnissä vain kaksi mallia, 15" tuumaisella näytöllä varustettu vanha malli ja 1,0 GHz:n suorittimella ja 17" näytöllä varustettu (M8935LL/A), johon on saatavilla AirPort Extreme ja Bluetooth.
  • Elokuu 2003 – iMacin 15" ja 17" -mallit päivitetään 1.0GHz ja 1.25GHz nopeuteen (M9285LL/A, M9168LL/A). Uudet varusteet sisältävät myös USB 2.0 ja DDR-muistin ja molempiin on saatavilla AirPort Extreme ja Bluetooth.
  • 18. marraskuuta 2003 – iMac G4 20" (M9290LL/A) käyttää 1680 × 1050 resoluutiota ja sisältää 1.25GHz G4-suorittimen.
Apple iMac G5

iMac G5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 31. elokuuta 2004 – Litteänäyttöiset iMacit, joissa emolevy ja muut komponentit löytyvät jälleen näytön takaa. Variaatiot 17" ja 20" näytöillä sekä 1.6Ghz ja 1.8GHz PowerPC G5 -suorittimilla (M9363LL/A, M9249LL/A, M9250LL/A). Varusteina Serial ATA kovalevy, (Educational -mallissa ATA -kovalevy), Nvidia GeForce 5200 Ultra GPU -näytönohjain, USB 2.0, FireWire ja V.92 modeemi.
  • 3. toukokuuta 2005 – "Rev. B", uudet versiot iMac G5 -koneista, joissa on vallitsevan valon kirkkauden tunnistimet, joilla näytön kirkkaus säätyy automaattisesti. Mallit ovat 17" 1.8 GHz (M9843LL/A), 17" 2.0 GHz (M9844LL/A) ja 20" 2.0 GHz (M9845LL/A). Vakiovarusteena 512 MB RAM-muisti, Airport Extreme, Bluetooth 2.0+EDR ja ATI Radeon 9600 -näytönohjain 128 MB VRAM muistilla. 10/100 -verkkokortti päivitetty 10/100/1000 nopeuteen. Käyttöjärjestelmä Mac OS X v10.4.
  • 12. lokakuuta 2005 – iMac G5 Rev. C, mallit 17" 1.9 GHz (MA063L/A) ja 20" 2.1 GHz (MA064L/A), joissa sisäänrakennettu iSight -kamera, Apple Remote -kauko-ohjain, 512 MB PC2-4200 (533 MHz) DDR2, Mighty Mouse, PCI Express ATI Radeon X600 (17" mallissa Pro, 20" mallissa XT) näytönohjain 128 MB DDR VRAM ja Front Row. Helmikuusta maaliskuuhun 2006 vain 20" malleja myytiin, jonka jälkeen iMac G5:n tuotanto lakkautettiin.

iMac Core Duo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apple iMac Core 2 Duo

iMac Core 2 Duo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 6. syyskuuta 2006 – iMacien suorittimet päivitettiin 64-bittisiin Intel Core 2 Duo -suorittimiin. Markkinoille tuotiin 17" ja 20" mallien rinnalle uusi 24" malli.
  • 7. elokuuta 2007 – 17" malli poistui markkinoilta. iMac sai uuden alumiinisen ulkonäon. Näytönohjaimet päivitettiin tehokkaampiin ATI Radeon 2400 XT ja HD 2600 PRO -malleihin. Näyttöjen muovinen mattapinta vaihtui kiiltäväksi lasipinnaksi.

iMac koulutusalan kokoonpanot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myynnissä vain oppilaitoksille.

  • 5. heinäkuuta 2006 – Apple korvaa eMacit iMacin kevennetyllä versiolla, jossa 17" näyttö, 1.83 GHz Intel Core Duo suoritin, 512 MB PC2-5300 (667 MHz) DDR2 SO-DIMM SDRAM, Intel GMA 950 näytönohjain, USB 2.0, FireWire, AirPort Extreme ja iSight, käyttöjärjestelmänä Mac OS X 10.4.

iMac-sarjan mallit

iMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaceMaciMaciMaciMaciMaciMac


Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ensimmäisen iMacin ominaisuutena pidettiin tehdaspakatun koneen nopeaa käyttöönottoa. Yhteyden ottaminen Internetiin oli mahdollista kymmenen minuutin sisällä paketin aukaisemisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eric Bangeman, Mac.Ars takes on Apple's quarterly earnings, Arstechnica (englanniksi). Luettu 4. elokuuta 2006.
  2. Leppänen, Timo: Merkilliset nimet. Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN 978-952-222-720-1.
  3. Dan Knight, Beyond Bondi (englanniksi). Luettu 4. elokuuta 2006.
  4. Inter Core Duo, Apple.com (englanniksi). Luettu 4. elokuuta 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta IMac.