Hohenzollernin linna

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hohenzollernin linna.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hohenzollernin linna.

Hohenzollernin linna (saks. Burg Hohenzollern) on linna Baden-Württembergin osavaltiossa, Saksassa. Se sijaitsee Hechingenin kaupungin lähellä, noin 50 kilometriä etelään Stuttgartin kaupungista. Sitä pidetään Hohenzollern-suvun kotipaikkana. Suku nousi valtaan keskiajalla, ja hallitsi Preussia ja Brandenburgia ensimmäisen maailmansodan loppuun asti.

Linna rakennettiin alun perin 1000-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Se kuitenkin tuhottiin täysin 10 kuukautta kestäneen piirityksen jälkeen vuonna 1423. Vuosina 1454-1461 rakennettiin sen tilalle suurempi ja jykevämpi linna, joka toimi švaabilaisen Hohenzollernin suvun turvapaikkana sotien aikana. 1700-luvun loppupuoliskolla linnan kuitenkin annettiin ryvettyä ja tuhoutua, kun sen ajateltiin menettäneen strategisen tärkeytensä.

Kolmas versio linnasta, joka on nähtävissä tänäkin päivänä, rakennettiin vuosina 1846-1867 Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV:n toimesta. Linna suunniteltiin englantilaisvaikutteiseen uusgoottilaiseen tyyliin. Vaikutteita otettiin myös Loiren alueen linnoista. Koska linna rakennettiin pääosin suvun muistomerkiksi, kukaan suvun jäsenistä ei siinä asunut, kunnes vuonna 1945 kruununprinssi Wilhelm otti sen kodikseen. Kruununprinssi ja hänen puolisonsa Cecile ovat myös haudattuna linnaan.

Koordinaatit: 48.32299°N, 8.96833°E