Hirvensarvisuola

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hirvensarvensuola)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirvensarvisuolaa

Hirvensarvisuola eli hirvensarvensuola oli aikoinaan yleinen lääkeaine, jota valmistettiin hirvensarvenöljystä ja happamasta ammoniumkarbonaatista ((NH4)2CO3) (tai hirvensarvista ja -sorkista). Sitä käytettiin hermoja kiihottavana lääkeaineena.

Alkuaan hirvensarvisuola valmistettiin hirvien sarvista, mutta nykyisin käytetään puhdasta ammoniumbikarbonaattia, ja tuote on täysin teollisesti valmistettu.[1] Hirvensarvisuolaa käytetään muun muassa hajusuolana sekä matalien, laakeiden leivonnaisten kohottajana.

Hirvensarvenöljy on eräiden hirvilajien sarviainetta kuivatislattaessa saatava pistävänhajuinen öljy.

Kuumennettaessa hirvensarvisuola hajoaa vedeksi, hiilidioksidiksi ja ammoniakiksi, jolloin se samalla nostattaa taikinan. Se on leivinjauhetta kaksi kertaa tehokkaampaa, mutta antaa helposti ammoniakin makua, vaikka tekeekin leivonnaisista mureita. Nykyään sitä käytetään aika harvoin, vaikka sen käyttö teollisesti valmistetuissa kahvi- ja ruokaleivissä, kaakaojauheessa ja makeisissa on sallittu.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 181. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.