Helmiäispilvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helmiäispilviä.

Helmiäispilvi eli polaarinen stratosfääripilvi (engl. Polar Stratospheric Cloud, PSC) on valaiseva pilvi, jollaisia esiintyy 15–35 kilometrin korkeudessa stratosfäärissä. Pilvet ovat parhaiten nähtävissä heti auringonlaskun jälkeen tai juuri ennen auringonnousua. Joskus ne ovat niin kirkkaita, että näkyvät päiväsaikaan.[1] Pilviä on kahdenlaisia: arktista tyyppiä ja vesityyppiä. Helmiäispilvet ovat harvinaisia, koska stratosfääri on melko kuiva. Helmiäispilvet ovat monesti vaaleita, mutta ne voivat olla myös hyvin värikkäitä. Niitä nähdään Suomessa talvikuukausina ja eniten Länsi-Lapissa muutaman kerran vuodessa. Etelä-Suomessa helmiäispilvet ovat varsin harvinaisia.

Helmiäispilvet eivät ole sama asia kuin korkeammalla olevat valaisevat yöpilvet. Eniten helmiäispilviä näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla Islannissa, Skandinaviassa ja Skotlannissa tammi–helmikuussa, mutta niitä voi näkyä joskus myös maaliskuussa ja marras–joulukuussa.

Helmiäispilvissä on vaihtelevin koostumuksin rikkihappoa, typpihappoa ja vettä, jotka lienevät peräisin tulivuorten purkauksista. Helmiäispilvet syntyvät, kun alemman ilmakehän kosteutta pääsee stratosfääriin syvän matalapaineen törmätessä esimerkiksi Skandien vuoristoon. Stratosfäärissä on noin 60 leveysasteen pohjoispuolella kuiva napapyörre 10–80 kilometrin korkeudessa, missä on jopa 100 m/s virtaavia tuulia ja jopa −100 °C:n talvilämpötiloja.

Helmiäispilvet aiheuttavat otsonikatoa. Niissä klooriyhdisteet muuttuvat sellaisiksi, että otsonia tuhoutuu.[2]

Helmiäispilvien luokittelu kemiallisen koostumuksen mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tyyppi I: typpihappo ja vesi
  • Tyyppi Ia: typpihappo- ja vesikiteitä
  • Tyyppi Ib: pilvipisaroita, joissa rikkihappoa, alijäähtynyt seos
  • Tyyppi II: vain vesijäätä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helmiäispilvi Viitattu 13. heinäkuuta 2013.
  2. Hartonen, Sari: ”Talvi on vuodenajoista pisin”, Sää ympäri vuoden, s. 25. Helsinki: Kotimaa-yhtiöt Oy / Kirjapaja, 2008. ISBN 978-951-607-774-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Helmiäispilvi.