Heijastuksia kultaisessa silmässä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heijastuksia kultaisessa silmässä
Reflections in a Golden Eye
Ohjaaja John Huston
Käsikirjoittaja
Perustuu Carson McCullersin romaaniin
Tuottaja
Säveltäjä Toshiro Mayuzumi
Kuvaaja Aldo Tonti
Leikkaaja Russell Lloyd
Lavastaja
Erikoistehosteet Augie Lohman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.Seven Arts Productions
Levittäjä Warner Bros.-Seven Arts
Netflix
Ensi-ilta 13. lokakuuta 1967
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Heijastuksia kultaisessa silmässä (Reflections in a Golden Eye) on vuonna 1967 julkaistu John Hustonin ohjaama elokuva. Elokuvassa kuvataan piilotettua homoseksuaalisuutta. Se perustuu Carson McCullersin samannimiseen romaaniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tapahtuu sotilastukikohdassa Georgiassa vuonna 1948. Päähenkilö majuri Penderton (Brando) on impotentti ja piilohomoseksuaali. Hän kaipaa menneisyyttä ja nuorempien päivien sotilasuransa yksinkertaista ja miehekästä toveruutta. Samalla hän tuntee pakkomielteistä halua yhteen nuoreen sotilaaseen. Hänen vaimonsa inhoaa häntä ja kuluttaa aikaansa naapurin everstin ja kauniin orinsa kesken. Majurin salaisena ihastuksena oleva sotilas puolestaan käyttää aikaansa hevosten kanssa, katsellen niitä ja ratsastaen alasti ympäri maaseutua. Hän myös käy öisin salaa majurin vaimon huoneessa. Myös filippiiniläisellä palvelijalla on juonenkehittelyssä varsin salaperäinen ja epämääräinen osa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Elizabeth Taylor  Leonora Penderton  
 Marlon Brando  Weldon Penderton  
 Brian Keith  Morris Langdon  
 Julie Harris  Alison Langdon  
 Zorro David  Anacleto  
 Robert Forster  L. G. Williams  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva-aiheisen Rotten Tomatoesin 22 arvostelun otoksen mukaan amerikkalaiskriitikoista 55 prosenttia antoi elokuvalle myönteisen arvion.[1] Kyseessä on internetin yksi suosituimmista arvosteluja kokoavista sivustoista. Se kerää yhteen arvostelijoiden artikkeleita ja jakaa ne positiivisiin sekä negatiivisiin arvioihin.[2] Näiden perusteella Heijastuksia kultaisessa silmässä sai ”Tomatometer”-arvosanakseen mädän vihreän tomaatin.[1]

Heijastuksia on käsitelty myös Suomessa. Marlon Brando tuli Suomeen -dokumenttia (2011) varten tehdyissä haastatteluissa Peter von Bagh kertoi olleensa ”aika lätkässä” elokuvaan: ”[Se] on mulle melkein se hienoin Brando-rooli. — — [Elokuvassa] onnistuu melkein kaikki ne, mitä tämmöisissä show-tyyppisemmissä ja läiskähtelevimmissä Tennessee Williams -elokuvissa ei onnistu.”[3] Film-O-Holic.comin Juuso Kilpeläinen puolestaan totesi vuonna 2020, että Heijastuksia kultaisessa silmässä on ”yksi läntisen elokuvahistorian aliarvostetuimmista teoksista” ja päätti kirjoittamansa arvion sanoihin: ”Jos cinefiili jättää tämän vapaaehtoisesti väliin, on hän joko masokisti tai fiikus.”[4] Helsingin Sanomien Helena Ylänen kirjoitti vuonna 1987 elokuvasta pitämisen olevan makukysymys: ”Marlon Brandon roolisuoritus on kiehtova, mutta myös teennäinen, kummallisen ilmaton. Elizabeth Taylor esittää vaimoa vähän hysteerisesti.”[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Reflections in a Golden Eye Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2020. (englanniksi)
  2. Varis, Anni: ”Does Megan Get Naked?” – elokuvakritiikin tavat puhua elokuvia tekevistä naisista WiderScreen. 29.4.2020. Filmiverkko ry. Viitattu 21.5.2021.
  3. Kuosmanen, Jukka & Pulkkinen J. P. (dokumentin tekijät): Peter von Bagh vaikuttui Brandon ”hyvän asian karismasta” (P. v. B. aloittaa elokuvasta puhumisen kohdassa 10.02.) Yle Areena. 16.12.2011. Yleisradio Oy. Viitattu 15.11.2020.
  4. Kilpeläinen, Juuso: Reflections in a Golden Eye Film-O-Holic.com. 30.10.2020. Filmiverkko ry. Viitattu 15.11.2020.
  5. Ylänen, Helena: Elokuvakalenteri. Helsingin Sanomat, 7.2.1987, s. 18. Näköislehti (maksullinen). Viitattu 19.6.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.