Hans Carl von Carlowitz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Carl von Carlowitz

Hans Carl von Carlowitz, alun perin Hannß Carl von Carlowitz (24. joulukuuta 1645 - 3. maaliskuuta 1714), oli saksalainen verotilinpitäjä ja kaivosvalvoja. Hänen kirjansa Sylvicultura oeconomica, oder haußwirthliche Nachricht und Naturmäßige Anweisung zur wilden Baum-Zucht (1713) oli ensimmäinen kattava tutkielma metsätaloudesta. Häntä pidetään kestävän satometsätalouden isänä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hans Carl von Carlowitz syntyi Oberrabensteinissa lähellä Chemnitziä, nykyään Chemnitzin esikaupunkia. Hän oli metsämestari Georg Carl von Carlowitzin poika. Hän opiskeli lakia ja julkishallintoa Jenassa, oppi vieraita kieliä, matkusti nuoruudessaan Ranskaan, Venäjälle ja Italiaan sekä harjoitteli luonnontieteitä ja kaivostieteitä.

Carlowitz tuli 1677 kaivosvalvoja, ja vuonna 1711 hän aloitti työskentelyn kaivostoiminnasta Kursachsenin tuomioistuimessa Freibergissä (Sachsen). Freiberg, joka sijaitsee Erzgebirgen juurella, tunnettiin hopeakaivoksistaan. Tässä tehtävässä hän vastasi muun muassa puun toimittamisesta kaivosteollisuudelle, joka työllisti tuolloin noin kymmenentuhatta kaivostyöläistä. Hän kuoli Freibergissä .

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansi Sylvicultura oeconomica, oder haußwirthliche Nachricht und Naturmäßige Anweisung zur wilden Baum-Zucht vuodelta 1713.

Ajatus kestävyydestä, missä sitä historiassa esiintyy, syntyy kriisin ja niukkuuden aikana. Noin vuonna 1700 kaivosteollisuus ja tuhansien toimeentulo oli uhattuna Sachsenissa. Kaivoksissa oli malmia riittävästi, mutta ongelmana oli akuutti puutavaran puute. Kaivosteollisuus ja malmien sulatus olivat kuluttaneet kokonaisia metsiä. Kaivospaikkojen läheisyydessä vanhat metsät olivat kadonneet kokonaan. Puut oli hakattu kestämättömällä vauhdilla vuosikymmenien ajan ilman ponnistuksia metsien palauttamiseksi. Ensimmäiseksi Erzgebirgen jokijärjestelmät rakennettiin, joita pitkin tukkeja voitiin uittaa yhä kauempana olevilta metsäalueilta, mutta nämä toimenpiteet vain lykkäsivät kriisiä. Puun hinta nousi yhä enemmän, mikä johti konkursseihin ja kaivosteollisuuden osien sulkemiseen. Hans Carl von Carlowitz kasvoi tässä ympäristössä ja vaikutti siihen. Hän matkusti laajalti nuoruudessaan ja oli oppinut paljon pakko kuria Ranskan ministeri Jean Baptiste Colbertilta, joka oli sääti metsätalouden uudistuksen Ranskassa.

Hänen merkityksensä kirjoittajana on siinä, että hän ensimmäisenä kirjoitti kattavasti metsätaloudesta. Hänen tutkielmansa on kokoelma tietoa metsänhoidosta tuolloin. Hän hyödynsi omaa kokemustaan laajentaakseen tieteellistä tietopohjaa, joka säilyi kolmekymmenvuotisen sodan tuhojen jälkeenkin. Hans Carl von Carlowitz muotoili ensimmäisenä selkeästi kestävän metsätalouden käsitteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sylva, tai A diskurssi metsäpuista ja puun lisääntymisestä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]