Grancanariantraakkipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grancanariantraakkipuu
Grancanariantraakkipuu Kanariansaarten Vieran ja Clavijon kasvitieteellisessä puutarhassa.
Grancanariantraakkipuu Kanariansaarten Vieran ja Clavijon kasvitieteellisessä puutarhassa.
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Parsakasvit Asparagaceae
Alaheimo: Nolinoideae
Suku: Traakkipuut Dracaena
Laji: tamaranae
Kaksiosainen nimi

Dracaena tamaranae
Marrero Rodr., R.S.Almeida & Gonz.-Mart.

Katso myös

  Grancanariantraakkipuu Wikispeciesissä
  Grancanariantraakkipuu Commonsissa

Grancanariantraakkipuu (Dracaena tamaranae) on traakkipuiden (Dracaena) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on puumainen kasvi, joka voi kasvaa kuudesta kymmeneen metriä korkeaksi. Kanariantraakkipuun (Dracaena draco) tavoin grancanariantraakkipuu muodostaa oksia vasta kukinnan jälkeen. Grancanariantraakkipuun oksat ovat lyhyempiä kuin sen sukulaislajeilla ja sen pääoksat haarautuvat aina kolmeen osaan, kun taas kanariantraakkipuu haarautuu aina kahteen osaan. Grancanariantraakkipuun rungon kuori on kellertävänharmahtavaa, hieman kiiltävää ja lähes sileää. Lehdet ovat kapeita, ehytlaitaisia ja muodoltaan miekkamaisia, 40–80 cm pitkiä sekä enintään 4,5 cm leveitä. Kesäisin puut tuottavat runsashaaraisia ja monikukkaisia kukintoja, jotka ovat 80–100 cm pitkiä. Kukat ovat vihertävänvalkoisia ja kaksineuvoisia. Hedelmät ovat pieniä ja pallomaisia sekä kypsinä oransseja tai punertavia. Yleensä kussakin hedelmässä on vain yksi siemen, jonka halkaisija on enintään 7 mm.[2]

Grancanariantraakkipuu kasvaa lämpimillä metsänreunoilla yleensä 300–1000 metrin korkeudessa. Laji suosii varjoisia sekä kosteita kasvupaikkoja ja kasvaa usein kallioisessa tai kivikkoisessa ympäristössä, kuten kallionhalkeamissa. Grancanariantraakkipuu kasvaa usein yhdessä katajien, oliivipuiden sekä pensasmaisten kistusten ja päivännoutojen kanssa. Joskus lajia tavataan muunkinlaisista kasviyhteisöistä sekä mäntymetsistä. Grancanariantraakkipuu on hyvin harvinainen laji ja sitä kasvaa luontaisena vain Gran Canarian saaren lounaisosissa.[2] Lajia on kutsuttu Euroopan harvinaisimmaksi puulajiksi ja sitä kasvaa luonnossa vain 70 yksilöä[3].

Kalliokiipeilijät löysivät grancanariantraakkipuun vuonna 1999[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marrero Rodríguez, Á, Almeida Pérez, R.S., Beech, E. & Rivers, M.C.: Dracaena tamaranae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.1.2024. (englanniksi)
  2. a b Dracaena tamaranae Arbolapp. Viitattu 6.9.2022. (englanniksi)
  3. a b Alex Bramwell: Europe's Rarest Tree: The Mysterious Gran Canaria Dragon Tree Gran Canaria Info. 5.1.2015. Viitattu 6.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]