Giovanni Giorgi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Giovanni Giorgi
Henkilötiedot
Syntynyt27. marraskuuta 1871
Lucca, Italia
Kuollut19. elokuuta 1950 (78 vuotta)
Castiglioncello, Livorno, Italia
Kansalaisuus Italia
Koulutus ja ura
Tutkinnot Rooman teknillinen korkeakoulu
Tutkimusalue Sähkötekniikka
Tunnetut työt Giorgin yksikköjärjestelmä, SI-järjestelmän edeltäjä

Giovanni Giorgi (s. 27. marraskuuta 1871, Lucca, k. 19. elokuuta 1950 Castiglioncello) oli italialainen sähköinsinööri, joka laati Giorgin yksikköjärjestelmän, nykyisen kansain­välisen yksikkö­järjestelmän eli SI-järjestelmän edeltäjän.

Giorgi syntyi Luccassa ja opiskeli insinööriksi Rooman teknillisessä korkeakoulussa. Hän toimi Fornaci Giorgissa Ferentinossa ja oli vuosina 1906–1923 Rooman teknologiaviraston johtajana. Hän toimi myös Rooman Sapienza-yliopiston opettajana vuosina 1913–1939.

1800-luvun lopulla tieteellisissä yhteyksissä oli otettu käyttöön cgs-järjestelmä, jossa sähkö­suureidenkin yksiköt oli yritetty johtaa mekaanisten suureiden perus­yksiköiden, metrin, kilogramman ja sekunnin avulla. Järjestelmä oli kuitenkin vaikeaselkoinen ja käytännössä hankala, varsinkin kun sähkö­suureille saatiin kaksi eri yksikköä riippuen siitä, millä tavalla yksiköt johdettiin. Sen vuoksi Giorgi ehdotti vuonna 1901 AEI:lle (Associazione Elttrotecnica Italiana) uutta järjestelmää, jossa perus­yksikköinä olivat metrin, kilogramman ja sekunnin lisäksi jonkin sähkö­suureen yksikkö, joko sähkövirran yksikkö ampeeri tai resistanssin yksikkö ohmi. Täten hänen ehdotuksensa yhdisti metrijärjestelmän ja jo tuolloin käytössä olleet ns. käytännölliset sähköyksiköt.[1]

Vuonna 1935 kansainvälinen sähkötekninen komissio IEC otti käyttöön tämän Giorgin järjestelmän, joka tunnettiin myös MKSΩ-järjestelmänä, koska neljäntenä perusyksikkönä oli resistanssin yksikkö ohmi (Ω). Vuonna 1960 yhdestoista kansainvälinen mittojen ja painojen konferenssi vahvisti käyttöön SI-järjestelmän, jossa on seitsemän perusyksikköä: metri, kilogramma, sekunti, ampeeri, kelvin, mooli ja kandela.

Giorgi kuoli Castigilioncellossa Livornossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • G. Giorgi: Unita Razionali di Elettromagnetismo, Atti dell A.E.I. (1901)
  • G. Giorgi: Proposals Concerning Electrical and Physical Units, Trans. Int. Elec. Cong. St. Louis, 1, 136–141 (1904)
  • Arthur E. Kennelly: Adoption of the Meter-Kilogram-Mass-Second (M.K.S.) Absolute System of Practical Units by the International Electrotechnical Commission (I.E.C.), Bruxelles, June, 1935

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brief History of the SI Bureau International des Poids et Mesures. Viitattu 15.6.2012.