Gepardi (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gepardi (eng. Cheetah) on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin sarjakuvissa, yleensä supersankari Ihmenaisen suurena toistuvana vastustajana. Hahmon loivat William Moulton Marston ja H. G. Peter, ja se debytoi alun perin syksyllä 1943 tarinassa Wonder Woman #6. Gepardista on ollut neljä eri inkarnaatiota hahmon debyytin jälkeen: Priscilla Rich (Golden ja Silver Agen tarinoissa), Deborah Domaine (Bronze Agen tarinoissa), tohtori Barbara Ann Minerva (Post Crisis tarinoissa ja nykyinen Gepardi) ja Sebastian Ballesteros (miesversio Gepardista, joka otti roolin lyhyesti vuonna 2001). Vuonna 2009 Cheetah valittiin IGN:n kaikkien aikojen 69. suurimmaksi sarjakuvapahikseksi.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Gepardi Priscilla Rich oli 1940-luvun blondi Washington DC:ssä aristokraattisen kasvatuksen debutantti, jolla on myös ylivoimainen alemmuuskompleksi ja joka kärsii persoonallisuuden jakautumisesta. Kun Ihmenainen varjosti häntä hyväntekeväisyystapahtumassa, eikä Priscilla onnistunut tappamaan häntä escapology-teon aikana, hän vetäytyy huoneeseensa ja kaatuu meikkipeilinsä eteen. Siellä hän näkee kuvan naisesta, joka on pukeutunut gepardiksi. "Kauheita!" hän itkee, kun hän katsoo ensimmäistä kertaa pahaa sisäistä minään. "Etkö tunne minua?" vastaa heijastus. "Minä olen Todellinen sinä - Gepardi - petollinen, säälimätön metsästäjä!" Kuva käskee häntä muotoilemaan puvun gepardinahkaisesta matosta. "Tästä lähtien", heijastaa pohdintaa, "kun käsken sinua, sinun tulee mennä ulos pukeutuneena kuin TOSI itsesi ja tehdä niin kuin minä käsken sinua..." Gepardi lavastaa Ihmenaisen syylliseksi ryöstöön piilottamalla rahat hänen asuntoonsa ja antaa vihjeen poliisille ja sytyttää sitten varaston, jossa Ihmenainen on, vaikka sankaritar pakenee. Hänen oletetaan kuolleen, mutta hän selviää tulenkestävän pukunsa ansiosta. Gepardi sieppaa myöhemmin nuoren Esperin nimeltä Gail ja käyttää tytön voimia oppiakseen Yhdysvaltain sotilassalaisuuksia, jotka hän antaa japanilaisille. Ihmenainen onnistuu estämään juonen ja pelastamaan Gailin, ja Gepardi varoittaa Ihmenaista pysymään poissa asioistaan. Hän palaa pian, kun amerikkalainen armeijan virkamies järjestää urheilukilpailun amerikkalaisten naisurheilijoiden ja Paratiisisaarella harjoitellun naisryhmän välillä. Priscilla sitoo ja vaimentaa olympiahiihtäjän nimeltä Kay Carlton ja esiintyy hänenä pukemalla hänen vaatteensa. Priscilla pystyy soluttautumaan kilpailuun ja onnistuu sieppaamaan kuningatar Hippolytan ja varastamaan hänen maagisen vyön. Hippolytan panttivankina ja hänen omien kykyjensä ansiosta vyön avulla Cheetah taistelee Ihmenaisen kanssa Paratiisisaaren hallinnasta. Hän häviää, kun Diana onnistuu katkaisemaan vyön häneltä. Tilapäisesti vapautettuna gepardin vaikutuksesta Priscilla pyytää jäädä Paratiisisaarelle, kunnes hän voi oppia hallitsemaan jakautunutta persoonallisuuttaan.

Toinen Gepardi, Deborah "Debbie" Domaine esiteltiin ensin Priscilla Richin veljentyttärenä. Kaunis nuori debutantti Debbie tuntee katumusta rikkaasta kasvatuksestaan ​​ja päättää ryhtyä ekologiaaktivistiksi, tavata Ihmenaisen ja solmia ystävyyssuhteen hänen kanssaan. Myöhemmin samana päivänä Debbie kutsutaan tätinsä kartanoon ja löytää hänet sieltä menehtyen sairauteen ennen kuin hän voi paljastaa menneisyytensä Deborahille. Kobran työntekijät vangitsevat Deborahin ja tuovat hänet ja Priscillan Cheetah-asun Kobran pääkonttoriin, jossa konna kysyy häneltä henkilökohtaisesti: "Etkö tiennyt tätisi salaisesta elämästä? No, sinä opit - koska emme voineet saada alkuperäistä, päätimme tyytyä uudistettuun. Sinusta tulee se uusi, neiti Domaine." Kobra kiduttaa ja aivopesee Debbietä ja tarjoaa hänelle päivitetyn version Cheetah-asusta. Alkuperäiseen pukuun sisältyi kissankorvainen koppa ja kynsilliset, tasapohjaiset saappaat. Debbien versiossa on V-pääntie, halkio rintalastaan, pääpanta kissankorvilla (piilotettu suurimmaksi osaksi hänen pitkien, punaruskeiden hiustensa alle) ja korkokengät. Molemmissa asuissa on veitsenterävät kromiteräsnaulat, jotka on maalattu kirkkaan punaiseksi. Hän huutaa: "Sinä olet palvelijani, ja minä, herrasi. Sinä olet Gepardi! Ja sinä täytät maailman kauhulla!". Debbiellä on useita konflikteja Ihmenaisen kanssa useissa tarinoissa.

Kolmas ja nykyinen Gepardi, Brittiläinen arkeologi tohtori Barbara Ann Minerva syntyi valtavan omaisuuden perijänä muinaisessa perheessä Nottinghamshiressa. Kunnianhimoinen, itsekäs ja vakavasti neuroottinen Barbara kehittää intohimoa arkeologiaa kohtaan, mikä sai hänet lopulta rahoittamaan tutkimusmatkan löytääkseen Afrikasta heimon, jota sanotaan suojelevan naispuolista vartijaa, jolla on gepardin voimia. Joukko ryöstäjiä tappaa vartijan ja suurimman osan retkikunnan seurueesta. Barbara suostuu muinaisen kasvijumalan Urzkartagan hoitajan Chuma-nimisen heimopapin avustuksella ryhtymään heimon uudeksi suojelijaksi, kun hänelle kerrottiin, että hän saavuttaisi kuolemattomuuden. Hänen voimansa annetaan hänelle nauttimalla ihmisverestä sekä Urzkartagan marjoista ja lehdistä valmistettua juomaa, joka antaa hänelle oranssin ihon mustilla täplillä, hännän ja kynnet sekä yli-inhimillisiä aisteja ja refleksejä. Valitettavasti Minervan mielestä Cheetah-persoonan isäntä on tarkoitettu neitsyeksi. Minerva ei ole, joten hänen muodonmuutoksensa oli osittain kirous ja osittain siunaus, kun hän kokee vakavaa kipua ja fyysistä vammaa ihmismuodossaan ja verenhimoista euforiaa kissan muodossa. Tämä versio Gepardista kohtasi Ihmenaisen ensimmäisen kerran, kun Barbara saa selville, että Diana omistaa Totuuden Lasson. Arkeologina Barbara himoitsee lassoa toivoen voivansa lisätä sen historiallisten esineiden kokoelmaansa. Hän yrittää ensin tehdä niin huijauksella väittäen, että on olemassa vastaava muinainen Gaean kultainen vyö, joka on samanlainen, josta lasso tehtiin. Vaikka suunnitelma etenee niin pitkälle, että Minerva voi pitää lassoa, sen maaginen voima saada ihmiset kertomaan totuutta pakottaa hänet tunnustamaan todelliset aikeensa. Diana, joka on syvästi järkyttynyt siitä, että Barbara oli niin petollinen, ottaa lasson takaisin ja palaa kotiin kyynelehtien. Kun hienovarainen lähestymistapa epäonnistui, Minerva turvautuu hyökkäämään Amazonia vastaan ​​Gepardina ryöstääkseen häneltä lasson. Heidän ensimmäinen taistelunsa päättyy epäselviin tuloksiin, kun Dianan ystävä Julia Kapatelis ampuu Gepardia ja pakottaa hänet perääntymään.

Vuosien mittaan Barbaran kiinnostus lassoon hiipuu ja hän kiinnostuu enemmän Dianan kukistamisesta taistelussa mustelmallisen egonsa vuoksi. Gepardin ja Ihmenaisen välinen kilpailu kuitenkin vaihtelee ajan myötä. Ihmenainen pelastaa Gepardin hengen seikkailussa Balkanin maassa Pan Balgraviassa. Maan diktaattori Baron von Nastraed päättää tuntemattomista syistä auttaa Drax-nimistä demonia vangitsemalla voimakkaan metainhimillisen naisen. Vankeudessa olevaa naisen ruumista käytettäisiin Draxin vaihtoehtoisen ulottuvuuden morsian Barremarguxin vartaloksi. Kun paroni vangitsee Gepardin tätä tarkoitusta varten, Ihmenainen matkustaa maalle pelastamaan hänet. Viime hetkellä, kun Barremargux on astumassa Earth-Oneen, Barbara sulkee portin ennen kuin ylitys voitaisiin suorittaa loppuun hyppäämällä yhdyskäytävään. Barbara on loukussa tässä demonisessa ulottuvuudessa, kunnes Bostonin mafiapomo Julianna Sazia pyytää tiedemiehiä avaamaan ulottuvuusportin hakemaan Barbaraa käytettäväksi elävänä aseena. Barbara törmää Juliannaan ja päättää auttaa Ihmenaista, kun tämä joutuu Sazian ja kilpailevan gangsteri Paulie Longon väliseen sotaan. Koska velka Dianalle on maksettu, Gepardi jatkaa pyrkimyksiään voittaa Ihmenaisen, mutta vain silloin, kun se on hänelle sopivaa.

Lyhyeksi ajaksi Minerva menettää voimansa liikemies Sebastian Ballesterosille, joka vakuuttaa Urzkartagan siitä, että hän voisi olla tehokkaampi Gepardi kuin hän oli. Myöhemmin Minerva tappaa Ballesteroksen, tarjoaa hänen jäännöksensä uhriksi ja saa takaisin voimansa.

Gepardi on uusimmissa tarinoissa toiminut mm Tuomion Legioonan ja Suicide Squad ryhmien jäsenenä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]