Formula Abarth

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Formula Abarth on formulaluokka, joka käyttää Tatuusin valmistamaa autoa, Kumhon renkaita ja Fiat Powertrain Technologiesin valmistamaa moottoria. Turboahdetun moottorin iskutilavuus on 1,4 litraa.

Formula Abarthin edeltäjä, Formula Azzurra, perustettiin Italiassa vuonna 2005. Vuonna 2010 otettiin käyttöön nykyiset autot ja luokan nimeksi vaihtui Formula Abarth. Uudella kalustolla ajettiin ensimmäisellä kaudella Italian ja Euroopan sarjaa ja kaudeksi 2011 luokka levittäytyi Aasiaan. Siellä Formula Abarth -luokkaa ajetaan Formula Masters China -sarjassa.

Vuonna 2012 aloitettiin Amerikassa Panam GP Series ja Venäjällä Formula Russia, joissa ajetaan Formula Abarth -luokan kalustolla.

Formula Abarthin moottoria käytetään lisäksi Brasilian Formula Future Fiatissa, mutta siellä runkona on italialaisen Tatuusin sijaan ranskalainen, Formula Renault 1.6 -luokasta tuttu Signatech.

Italian ja Euroopan sarjoissa jaetaan pisteitä 10 parhaalle järjestyksessä 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1 ja sprinttikilpailussa 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Lisäksi paalupaikasta ja nopeimmasta kierroksesta saa lisäpisteen. Sarjojen mestaruudet ovat voittaneet Davide Rigon, Giuseppe Termine, Salvatore Cicatelli, Edoardo Liberati, Alberto Cerqui, Brandon Maïsano, Patric Niederhauser, Sergei Sirotkin, Nicolas Costa ja Alessio Rovera. MG Motorsport on voittanut tallimestaruuden kahdesti vuosina 2008–09. Sarjan mestaruuden voittaneella kuljettajalla on mahdollisuus päästä Ferrarin kuljettaja-akatemiaan.