Fibromyalgia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fibromyalgia on kipu-uupumusoireyhtymä, jota sairastaa arviolta noin 2-5 prosenttia väestöstä.[1] Fibromyalgia voi huonontaa potilaan fyysistä ja psyykkistä terveyttä yhtä paljon kuin esimerkiksi nivelreuma[2]. Suomalainen vakuutuslääketiede ei pidä fibromyalgiaa kuitenkaan sairauspäivärahaan, kuntoutustukeen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen oikeuttavana sairautena[3].

Fibromyalgiakipua esiintyy lihaksissa jänteissä ja nivelissä[4]. Normaalit tuntoärsykkeet voivat aiheuttaa sietämätöntä kipua (ns. allodynia). Muita yleisiä oireita ovat uupumus, puutuminen, turvotuksen tunne, virkistämätön uni ja kognitiiviset eli henkisen suorituskyvyn ongelmat (keskittymiskyvyttömyys, uuden oppimisen vaikeus, muistin huononeminen) ja usein masentuneisuus tai ahdistuneisuus. Krooninen väsymysoireyhtymä, ärtynyt paksusuoli (IBS) ja levottomat jalat ovat yleisiä fibromyalgiaa sairastavilla.

Fibromyalgian perimmäistä syytä ei tunneta, mutta oireiston syyn on kuitenkin todettu sijaitsevan keskushermostossa,[5] aivojen kipua säätelevän järjestelmän yliherkistymisessä.[6] Fibromyalgiapotilailla on tavattu muun muassa muutoksia kipua ja tuntoa aistivissa pienissä ääreishermoissa[7]. Diagnostiset kriteerit ovat kehittyneet reumatologian piirissä. Sairaus on naisilla yleisempi kuin miehillä, ja se on erityisen yleinen autoimmuunisairauksista (esimerkiksi nivelreuma ja SLE) kärsivillä.[1] Myös lapset voivat sairastua fibromyalgiaan.

XMRV-viruksen osuutta taudin syntyyn on tutkittu. Science-lehdessä julkaistun alustavan raportin mukaan viruksen vasta-aineita oli tautiin liittyvästä kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivistä 67 prosentilla, vertailuryhmässä 3,7 prosentilla. Jatkotestauksesssa vasta-aineita oli 98 prosentilla tutkituista 300 potilaasta, mutta nämä tutkimukset eivät ehtineet Sciencen artikkeliin.[3].

Fibromyalgiaa voidaan hoitaa useilla erityyppisillä lääkkeillä. Tavanomaisimpia ovat masennuslääkkeet (erityisesti trisykliset masennuslääkkeet ja serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjät eli SNRI-lääkkeet), antikonvulsantit eli epilepsialääkkeet, lihasrelaksantit, NMDA-reseptorin salpaajat, kipulääkkeet ja unilääkkeet, mutta myös monia muunlaisia lääkkeitä on käytetty. Yhdysvalloissa on epilepsian ja hermovauriokivun hoitoon käytetty pregabaliini hyväksytty myös fibromyalgiahoidoksi. Fysioterapiasta ja joistain liikuntamuodoista voi olla apua. Jos tavanomaiset kipulääkkeet auttavat, kyse ei ole fibromyalgiasta, mutta itse taudissa ne ovat vain haitaksi[3].

Fibromyalgia ei aiheuta tavanomaisissa laboratorio- tai kuvantamistutkimuksissa (esimerkiksi röntgenkuvaus, ultraäänitutkimus, magneettikuvaus) havaittavia muutoksia. Merkittävällä osalla potilaista on kuitenkin autoimmuniteettiin viittaavia tumavasta-aineita (ANA).[1] Tautiin perehtymättömät lääkärit leimaavat potilaan helposti luulotautiseksi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c OYS / Oulun yliopisto, 26.9.2002, LL Susanna Halonen FIBROMYALGIA [1] (suomeksi)
  2. Tiia Nurmilaakso: Fibromyalgia – elämä kuin ainainen kokovartalohammassärky. 27.11.2013. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/27/fibromyalgia-elama-kuin-ainainen-kokovartalohammassarky?ref=ydd-most-read-in-sp
  3. a b c Vuokko Pentzin: Joka paikkaan koskee. Helsingin Sanomat, 21.6.2010, s. D1.
  4. Tiia Nurmilaakso: Fibromyalgia – elämä kuin ainainen kokovartalohammassärky. 27.11.2013. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/27/fibromyalgia-elama-kuin-ainainen-kokovartalohammassarky?ref=ydd-most-read-in-sp
  5. Desmeules JA, Cedraschi C, Rapiti E, ym. Neurophysiologic evidence for a central sensitization in patients with fibromyalgia. Arthritis Rheum 2003;48:1420–9.
  6. Säde Nenonen, Krooninen kipu muuttaa elämäntarinaa. Helsingin Sanomat 28.4.2012 s. C 16
  7. Tiia Nurmilaakso: Fibromyalgia – elämä kuin ainainen kokovartalohammassärky. 27.11.2013. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/27/fibromyalgia-elama-kuin-ainainen-kokovartalohammassarky?ref=ydd-most-read-in-sp

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fibromyalgia.