Hypermobiliteettisyndrooma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hypermobiliteettisyndrooma (HMS) tarkoittaa yhden tai useamman nivelen yliliikkumista eli hypermobiliteettia sekä niihin liittyviä tuki- ja liikuntaelinoireita. Hypermobiliteettisyndroomaan liittyy myös kipuoireita. Sairaus johtuu sidekudoksen poikkeavasta rakenteesta.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hypermobiliteettisyndrooman oirekuva voi olla laaja. Seuraavat oireet ovat tavallisia:

Diagnosointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkäri tekee hypermobiliteettisyndrooman diagnoosin. Keskeinen väline diagnosoinnissa on Beightonin kriteerit. Yliliikkuvuutta tutkittaessa lääkäri tarkastelee niveliä Beightonin kriteerien mukaan sekä tarpeen mukaan kiinnittää huomiotaan myös muihin oireileviin niveliin tai niin sanottuihin sivuoireisiin.

Ennen hypermobiliteettisyndrooman diagnosointia tulee sulkea pois muut hypermobiliteettia aiheuttavat vakavammat sairaudet, kuten esimerkiksi Ehlers-Danlosin syndrooma. Mikäli muita sairauksia ei todeta ja Beightonin kriteerit täyttyvät kivuliaalla potilaalla vähintään 4/9, voidaan hypermobiliteettisyndrooman diagnoosia pitää varmana.

Hoito ja kuntoutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käypä hoito -suosituksia ei ole toistaiseksi olemassa. Hypermobiliteettisyndrooman hoito perustuu kuntoutukselle ja kivunhoidolle. Kuntoutus, tavallisimmin yksilöllinen fysioterapia, toteutetaan nousujohteisesti. Kuntoutuminen on tavallista hitaampaa. Vääränlaisia harjoituksia (mm. sit up -harjoitteita) tulee välttää. Kipua voidaan hoitaa tavallisilla kipulääkkeillä.

Ennuste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli hypermobiliteettisyndrooma ei aiheuta hankalia kipu- tai niveloireita, sairauden kanssa voi elää normaalia elämää. Hypermobiliteettisyndroomaa sairastavan on silti otettava huomioon sairautensa mm. ammatinvalinnassa ja työnkuvan suunnittelussa, jotta rasitusvammoilta ja ennenaikaiselta nivelrikolta voitaisiin välttyä mahdollisimman pitkään.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliliikkuvuutta pidettiin normaalivariaation ääripäänä kunnes havaittiin, että potilailla esiintyi yliliikkuvien nivelien lisäksi ihon haurauden, verisuonimuutosten ja luun heikkouden kaltaisia kollageenirakenteisten kudosten poikkeavuuksia. Edellä mainittuja kliinisiä löydöksiä tavataan kaikissa periytyvissä sidekudossairauksissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. http://www.skty.org/system/files/files/Kipuviesti%202-2007.pdf. Huuskonen, Marja: Selittääkö yliliikkuvuus kipua? Unohdettu hypermobiliteettisyndrooma. Kipuviesti 02/07.