Faléa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Faléa

Faléa

Koordinaatit: 12°15′53″N, 11°16′30″W

Valtio Mali
Alue Kayesin alue
Piiri Kéniéban piiri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 400 km²
Väkiluku (2009) 17 400












Faléa on maalaiskunta ja sen keskuskylä Kayesin alueen Kéniéban piirissä Malissa. Se sijaitsee 80 kilometriä Kéniébasta etelään. Kunnassa on 17 400 ja keskuskylässä 3 200 asukasta (vuonna 2009)[1].

Faléan kunnan pinta-ala on noin 400 neliökilometriä. Se rajoittuu pohjoisessa Kéniéban piirin Dabian ja Kéniéban sekä idässä Faraban kuntiin, etelässä Guineaan ja lännessä Senegaliin. Alue on etupäässä kumpuilevaa tasankoa, jonka yläpuolella kohoaa Tambouran kalliorinteen jatke. Kunnan läpi virtaa Senegalin sivujoki Falémé. Ilmasto on guinealaistyyppinen. Kuiva kausi kestää maaliskuusta toukokuuhun, sadekausi kesäkuusta lokakuuhun ja viileä kausi marraskuusta helmikuuhun. Vuotuinen sademäärä on 800–1100 millimetriä.[2] Metsiä on paljon ja eläinkunta on rikas[3].

Kuntaan kuuluu 21 kylää. Asukkaat ovat djalonkeja, mandinkoja, fulbeja ja diakhankeja.[2]

Kunnan liikenneyhteydet ovat heikot varsinkin heinäkuusta tammi-helmikuuhun, jolloin tulviva Falémé erottaa alueen muusta maasta. Asukkaiden pääelinkeinot ovat maanviljely ja karjanhoito.[2] Tärkeimmät viljelykasvit ovat durra, fonio, maapähkinä ja maissi. Kotieläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet ja siipikarja.[3] Lisäksi harjoitetaan kalastusta, metsästystä ja käsityöammatteja sekä kaivetaan perinteisin menetelmin kultaa. Kaupankäynti on huonojen liikenneyhteyksien takia vähäistä.[2] Palveluihin kuuluvat koulut ja terveyskeskus[3].

Seudulta on löydetty uraani-, kupari- ja bauksiittiesiintymiä, joiden hyödyntäminen ei toistaiseksi ole kannattavaa[2]. Uraanin etsinnän pelätään aiheuttaneen vakavia ympäristövahinkoja[4]. Faléan kylässä on kaivosyhtiön käyttämä lentokenttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]