Estadi Olímpic Lluís Companys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Estadi Olímpic Lluís Companys
Ilmakuva stadionista

Estadi Olímpic Lluís Companys (tunnettu myös nimellä Estadi de Montjuïc) on stadion Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa, Espanjassa. Stadion rakennettiin alun alkaen Barcelonassa vuonna 1929 järjestettyä maailmannäyttelyä varten, mutta uusittiin vuoden 1992 kesäolympialaisia varten. Montjuïcin stadionilla on 54 000 katsojapaikkaa,[1] kaikki istumapaikkoja. Vain pääkatsomo on katettu.

Stadion sijaitsee Montjuïcin kukkulalla vajaa kolme kilometriä etelään Barcelonan keskustan Plaça de Catalunyalta. Stadion on nimetty katalaanipoliitikko Lluís Companys i Joverin mukaan,[1] joka teloitettiin läheisessä Montjuïcin linnassa vuonna 1940.

Vuoden 1992 kesäolympialaisissa Montjuïc toimi keskusareenana isännöiden olympialaisten avajaiset, päättäjäiset, yleisurheilulajit sekä jalkapallo-otteluita. Stadionilla pelasi kotiottelunsa Barcelonan toiseksi suurin jalkapallojoukkue Espanyol vuosina 1997–2009. Espanyolin otteluissa stadion oli harvoin täynnä, lukuun ottamatta Barcelonan derbyä eli paikallisottelua FC Barcelonaa vastaan.

Stadion toimi myös amerikkalaisen jalkapallon joukkueen Barcelona Dragonsin kotiareenana vuoteen 2003 asti. Kun Espanjan Grand Prix ja muita autourheilutapahtumia pidettiin Montjuïcin radalla vuoteen 1975 asti, toimi stadion varikkoalueena talleille. Vuonna 1975 ajajat ja tallit boikotoivat kilpailua turvallisuussyihin vedoten, mutta joutuivat lopulta ajamaan, koska autot ja kalusto olivat jo stadionilla ja diktaattori Francisco Francon virkakoneisto uhkasi takavarikoida ne.

Stadion isännöi vuoden 2010 yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailuja.[2] Kun toukokuussa 2014 ilmoitettiin, että Barcelona hakee vuoden 2019 Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuja, tarkoittaisi se sitä, että stadionsta tulisi järjestyksessään viides stadion, joka olisi järjestänyt yleisurheilun kolme suurta kilpailua, eli olympialaiset, maailmanmestaruus-, ja euroopan-mestaruuskilpailut. Tähän ovat aiemmin pystyneet vain Helsinki, Rooma, Ateena ja Berliini, jolla tämä tulee vuoden 2018 Euroopan-mestaruuskilpailuissa täyteen. Samaan voivat pian yltää vain Olympiastadion Lontoossa, saadessaan vuoden 2022 Yleisuhreilun Euroopan-mestaruuskilpailut, Luzhniki, Moskovassa, saadessaan esim. 2022 tai 2026 Yleisuhreilun Euroopan-mestaruuskilpailutOlympiastadion Münchenissä saadessaan vuoden 2023 tai 2025 maailmanmestaruuskilpailut ja Stade de France, Pariisissa voittaessaan syksyn 2017 äänestyksen kesäolympialaisissa, KOK:n yleiskokouksessa, joka ehkä pidetään Helsingissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sants-Montjuïc Barcelona Turisme. Viitattu 5.3.2014.
  2. By Jules Brown: The Rough Guide to Barcelona, s. 173. , 2012. ISBN 9781405390132. Teoksen verkkoversio (viitattu 5.3.2014).
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Estadi Olímpic Lluís Companys.