Erich Ollenhauer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Erich Ollenhauer (1953)

Erich Ollenhauer (27. maaliskuuta 190114. joulukuuta 1963) oli Saksan liittotasavallan Sosiaalidemokraattisen puolueen SPD:n johtaja 1952–1963.

Varhaisemmat vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollenhauer oli syntynyt Magdeburgissa ja liittyi SPD:hen 1920. Natsien valtaantulon jälkeen hän muutti Saksasta Prahaan 1933. Toisen maailmansodan alkamisen jälkeen hän oli perustamassa vastarintaliikkeitä ympäri Eurooppaa, Tanskassa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa ja lopulta Lontoossa, jossa hän oli sodan loppuun asti.

SPD:n johdossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 1946 palattuaan Saksaan hänet valittiin SPD:n johtajaksi Kurt Schumacherin jälkeen. Ollenhauer valittiin Saksan liittopäiville liittovaltioiden vaaleissa 1949. Ollenhauer valittiin SPD:n puoluejohtajaksi 1952. Hän oli SPD:n ehdokkaana Saksan hallituksen johdon 1953- ja 1957 Saksan vaaleissa, joissa molemmissa kerroilla hävisi CDU:n Konrad Adenauerille.

Vuonna 1957 Ollenhauer kutsui koolle yleiseurooppalaisen turvallisuusliiton, jossa yhdistynyt Saksa voisi olla tasa-arvoinen jäsen. Suunnitelma oli radikaali, se auttoi Brandtin Idänpolitiikkaa kehittymään Euroopan Unionin kanssa, mutta ei tarkoittanut Saksan yhdistymistä. Ollenhauerin ajatus tunnetaan myös Ollenhauerin suunnitelmana. Hän kieltäytyi liittokanslerin ehdokkuudesta kolmannella kerralla, ja antoi tukensa Berliinin pormestarin Willy Brandtin ehdokkuulle 1961. Ollenhauer toimi Sosialistisen Internationaalin presidenttinä 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.