Euroopan talousyhteisö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Euroopan yhteisö)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1957 nimellä Euroopan talousyhteisö perustettua kansainvälistä järjestöä. Se oli yksi kolmesta Euroopan yhteisöstä.
Euroopan talousyhteisö
Nimi virallisilla kielillä:
  • European Economic Community (englanniksi)
  • Comunidad Económica Europea (espanjaksi)
  • Europese Economische Gemeenschap (hollanniksi)
  • Comunità Economica Europea (italiaksi)
  • Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (kreikaksi)
  • Comunidade Económica Europeia (portugaliksi)
  • Communauté économique européenne (ranskaksi)
  • Europäische Wirtschaftsgemeinschaft (saksaksi)
  • Europæiske Økonomiske Fællesskab (tanskaksi)
Euroopan talousyhteisö vuonna 1993.
Euroopan talousyhteisö vuonna 1993.
Perustettu 25. maaliskuuta 1957
Lakkautettu 1. marraskuuta 1993 (Euroopan talousyhteisö sisällytettiin Euroopan unioniin ja nimettiin Euroopan yhteisöksi)
1. joulukuuta 2009 (Lissabonin sopimus tuli voimaan)
Tyyppi vapaakauppa-alue
Päämaja Bryssel
Luxemburg
Strasbourg
Jäsenet 12 jäsenvaltiota
Viralliset kielet englanti, espanja, hollanti, italia, kreikka, portugali, ranska, saksa, tanska (1993)
Euroopan komission puheenjohtaja Walter Hallstein (1958–1967)
Jean Rey (1967–1970)
François-Xavier Ortoli (1973–1977)
Roy Jenkins (1977–1981)
Gaston Thorn (1981–1985)
Jacques Delors (1985–1993)
Päätöksentekoelin Euroopan parlamentti
Euroopan unionin neuvosto
Osa artikkelisarjaa
Euroopan unionin politiikka
Euroopan lippu

Euroopan talousyhteisö eli ETY (engl. European Economic Community, lyh. EEC) tai Euroopan yhteisö eli EY (engl. European Community, lyh. EC)[1] oli eurooppalainen valtioyhteisö ja vapaakauppa-alue, joka perustettiin 25. maaliskuuta 1957. Euroopan unionin (EU) muodostamisen myötä 1. marraskuuta 1993 Euroopan talousyhteisö sisällytettiin siihen ja nimettiin Euroopan yhteisöksi. Euroopan yhteisö lakkautettiin 1. joulukuuta 2009, kun Lissabonin sopimus astui voimaan. Tällöin kaikki EU:n toiminta yhdistettiin samaan organisaatioon.[2]

Toisin kuin Euroopan unioni, Euroopan yhteisö ei ollut oikeushenkilö. Näin ollen kansainväliset sopimukset ja eräät muut viralliset asiakirjat allekirjoitti yhä EY ennen Lissabonin sopimuksen voimaantuloa vuonna 2009.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan yhteisön ja Euroopan unionin laajentuminen vuodesta 1957 vuoteen 2020.

EHTY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) perustaminen vuonna 1951 aloitti Euroopan yhdentymiskehityksen.

ETY ja Euratom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1957 samat EHTY:nkin perustaneet kuusi maata, Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Länsi-Saksa ja Ranska tekivät kaksi muuta sopimusta Euroopan talousyhteisöstä (ETY) ja Euroopan atomienergiayhteisöstä (Euratom). Ne molemmat allekirjoitettiin Roomassa ja tästä syystä niistä puhutaan usein Rooman sopimuksina. Rooman sopimuksen keskeinen sisältö oli Euroopan talousyhteisön (engl. European Economic Community, EEC; ransk. Communauté économique européenne, CEE) perustaminen.

Vuonna 1957 kuusi Länsi-Euroopan maata liittyi yhteen ja muodosti Euroopan talousyhteisön. Näiden valtioiden tarkoituksena oli kehittää talouselämäänsä ja luoda taloudellisten etujen yhteisö, mutta jo alusta alkaen taustalla oli ajatus poliittisesta yhteistyöstä ja Euroopan laaja-alaisemmasta yhdentymisestä.

1960–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. heinäkuuta 1967 tuli voimaan sulautumissopimus, jolla näiden kolmen yhteisön toimeenpanevat elimet yhdistettiin. Tästä ajankohdasta lähtien termiä EY, Euroopan yhteisö (tai tarkemmin yhteisöt) on usein käytetty viitattaessa yhteisesti näihin kolmeen Euroopan yhteisöön.

Suomen EEC-sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan talousliitot vuonna 1988. EEC sinisellä, EFTA vihreällä, SEV punaisella.

Vuonna 1973 Suomi solmi EEC-vapaakauppasopimuksen, joka tuli voimaan vuoden 1974 alussa. Sopimuksen mukaan useimpien teollisuustuotteiden tullit poistuivat 1. heinäkuuta 1977 kokonaan Suomen ja EEC-maiden välisestä kaupasta, mutta pisimmän siirtymäajan saaneiden tuotteiden osalta vasta vuoden 1985 alussa. Puolueettomuuspolitiikkaansa nojautuen Suomi solmi EEC-sopimusta vastaavan vapaakauppasopimuksen myös Neuvostoliiton ja niin sanotun KEVSOS-sopimuksen eräiden pienempien SEV-maiden kanssa. EEC:n jäseneksi Suomi ei koskaan liittynyt.

Sopimus Euroopan unionista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Maastrichtin sopimus

Maastrichtissa vuonna 1992 Euroopan unionista (EU) tehdyn sopimuksen tuloksena EY:stä tuli erottamaton osa kokonaisuutta, jolle annettiin nimeksi Euroopan unioni. Euroopan unioni muodostui kolmesta pilarista. Ensimmäiseen pilariin kuului Euroopan yhteisö, joka perustuu vuoden 1957 perustamissopimuksiin ja joka vahvistettiin Maastrichtissa, on olennaisin osa-alue. Se kattoi suurimman osan EU:n toimista, lukuun ottamatta niitä, jotka kuuluivat kahteen muuhun pilariin niissä noudatettavien erilaisten menettelytapojen vuoksi. Suomen EU-jäsenyys astui voimaan 1. tammikuuta 1995.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo Kotus.
  2. European Union Encyclopædia Britannica. Viitattu 16.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]