Englanti ja Wales

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englanti ja Wales (punaisella)
Englannin lippu
Walesin lippu

Englanti ja Wales ovat Yhdistyneen kuningaskunnan osia, jotka Englannin kuningaskunnan perillisinä jakavat saman lakijärjestelmän, joten ne muodostavat tässä mielessä yhteisen oikeudellisen kokonaisuuden. Tämä kokonaisuus muistuttaa jossakin määrin osavaltiota, joskaan Yhdistynyt kuningaskunta ei varsinaisesti ole liittovaltio. Lakien osalta Englanti ja Wales on vuonna 1707 unionisopimuksella Ison-Britannian kuningaskuntaa perustettaessa lakkautetun Englannin kuningaskunnan seuraaja.

Yhdistyneen kuningaskunnan muilla osilla, kuten Skotlannilla ja Pohjois-Irlannilla, on oma lakijärjestelmänsä.

Wales ja Englanti yhdistyivät saman monarkin alle Rhuddlan-asetuksen myötä vuonna 1284. Tuolloin Walesin lakijärjestelmä muokattiin yhteensopivaksi Englannin kanssa (niin sanottu Laws in Wales Acts 1535–1542). Lainsäädännössä viittaus Englantiin ei kuitenkaan käsittänyt Walesia. Myöhemmin tämä muutettiin (niin sanottu Wales and Berwick Act 1746) siten, että kaikki viittaukset Englantiin käsittävät myös Walesin ja Berwick-upon-Tweedin alueet. Vuonna 1967 tämäkin muutettiin ja nykyiset lait käyttävät sanamuotoa ”Englanti ja Wales” yhtenä kokonaisuutena.

Englannin ja Walesin yhtenäisyys tulee esille myös siinä, että mailla on esimerkiksi yhteinen krikettimaajoukkue, mutta Skotlannilla on urheilussa yleensä oma joukkueensa. Englannilla ja Walesilla on kuitenkin omat jalkapallo- ja rugby union -maajoukkueensa.