Englanninbulldoggi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Englanninbulldoggi

Racibórz 2007 082.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Iso-Britannia
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö härkätappelut
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 8-10 vuotta
Muita nimityksiä bulli, doggi, enkkubulli
FCI-luokitus ryhmä 2
Ulkonäkö
Paino 22–25 kg
Säkäkorkeus 31–36 cm
Väritys usein laikullinen

Englanninbulldoggi on hyvin vanha melko pieni ja tukevarakenteinen koirarotu. Se kuuluu FCI-roturyhmään 2 – Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat. Se kuuluu myös mastiffeihin. Englanninbulldoggi on Englannin kansallisrotu. Se on luonteeltaan lempeä ja lapsirakas, mutta myös jääräpäinen ja rohkea.lähde?

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninbulldoggin väritys vaihtelee runsaasti yksilöittäin. Sillä on lyhyt, hienojakoinen, pehmeähkö karvapeite, massiivinen runko, vankat ja voimakkaat jalat, suuri ja voimakas pää, jossa on voimakkaasti ylöskaareutuva alaleuka (voimakas alapurenta). Englanninbulldoggin kuono on lyhyt; pään sekä kaulan alueella on löysää nahkaa ja poimuja. Englanninbulldoggin paino, joka on noin 18–35 kg, riippuu suuresti yksilön koosta ja iästä. Rotumääritelmässä ei korkeutta ole määritelty, mutta käytännössä rotu on noin 35–45 cm korkea.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninbulldoggi polveutuu ikivanhasta aasialaisesta mastiffista, mutta se on kehitetty kokonaan Englannissa. Bulldoggi-nimi, jonka rotu sai 1600-luvulla, ei viittaa vain siihen, että koira näyttää pieneltä härältä, vaan myös siihen, että rotua käytettiin härkätappeluissa areenoilla.

Kun härkätappelut kiellettiin Britanniassa 1830-luvulla, tämä raivokkaan sinnikäs rotu oli vaarassa kuolla sukupuuttoon. Kasvattaja Bill Georgen onnistui kuitenkin muokata bulldoggi nykyiselleen, luonteeltaan vähemmän aggressiiviseksi. Harvat rodut ovat muuttuneet ulkomuodoltaan, toiminnaltaan ja luonteeltaan yhtä paljon kuin englanninbulldoggi. Bulldoggiksi nimitettiin 1600-luvulla rotua, joka oli karhutaisteluissa käytettyjen mastiffi-vartiokoirien ja sisukkaiden metsästysterrierien risteytys. Vahva ja päättäväinen bulldoggi oli ihanteellinen tappelukoira, joka vammoistaan välittämättä riippui sitkeästi kiinni härässä.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninbulldoggille yleisiä ovat silmä- ja ihosairaudet ja lyhyen kuonon aiheuttamat huomattavat hengitysvaikeudet. Joillakin yksilöillä esiintyy ulostusvaikeuksia niin sanotun tiukan hännän vuoksi.lähde?

Vuosina 1988-2012 suomalaisista englanninbulldogeista on lonkka- ja kyynärkuvattu 2 %. 1 %:lla tutkituista on terveet lonkat (A tai B) ja 49 %:lla terveet kyynärät (0). Polvinivelet on tutkittu 4 %:lla, ja näistä 95 %:lla ei ole polvilumpion luksaatiota. Silmät on tutkittu 3 %:lla ja terveeksi todettu 49 %:lla tutkituista. Rotu ei kuulu PEVISA:an.

Todennäköinen elinikä englanninbuldoggille on 8-10 vuotta. [1] Joskin Englannin kennelklubin vuonna 2004 teettämässä kyselytutkimuksessa englannin buldoggien keskielinikä oli vain 6.3 vuotta. [2]

Englanninbulldoggin naaman ihopoimut tulehtuvat, jos niitä ei hoideta vähintään kaksi kertaa viikossa: puhtaalla liinallla pyyhkiminen ja talkittaminen riittää. Ihopoimujen väliin jää muun muassa nöyhtää, karvoja ja kuolaa. Englanninbulldoggin riski sairastua koiran kuivasilmäisyyteen on lähes kymmenkertainen taudille epäherkkiin rotuihin verrattuna[3].

Englanninbulldoggin omistajan tulee olla valmis huolehtimaan koiransa terveydestä tavanomaista enemmän (esimerkiksi koiran puhtaanapito). Hankintaa harkittaessa tulisi myös olla erityisen tarkka vanhempien yhdistelmästä sopivaa pentua etsittäessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [http://www.bulldogbreedcouncil.co.uk/ Frequently asked questions on The Bulldog, ‘Britain’s National Breed’; What is the average life expectancy?
  2. [Summary results of the Purebred Dog Health Survey for British Bulldogs
  3. Williams DL. Immunopathogenesis of keratoconjunctivitis sicca in the dog. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2008 Mar;38(2):251-68.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta englanninbuldoggi.