Konserni

Wikipedia
Ohjattu sivulta Emoyhtiö
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Konserni eli yhtymä on kahden tai useamman yrityksen muodostama taloudellinen kokonaisuus, jossa emoyrityksellä on yksin tai yhdessä muiden samaan konserniin kuuluvien yritysten kanssa määräämisvalta yhdessä tai useassa muussa yrityksessä.[1] Määräämisvalta muodostuu yleensä silloin, kuin yrityksellä on yli 50 prosentin äänivalta omistamastaan toisesta yrityksestä.[2]

Konsernin emoyhtiö tai emoyritys on yritys, joka omistaa vähintään yhden tytäryrityksen ja jonka äänivallasta millään muulla yrityksellä ei ole yli 50 prosentin osuutta. Tytäryhtiö tai tytäryritys on puolestaan yhtiö, jonka äänivallasta emoyhtiöllä on yli 50 prosentin osuus joko suoraan tai välillisesti.[1] Osakkuusyhtiöksi taas sanotaan yhtiötä, jonka äänivallasta emoyhtiö omistaa enintään puolet.

Konsernin taloudellinen tulos ja asema esitetään konsernitilinpäätöksellä, joka esitetään siten kuin se olisi yksittäisen yhtiön tilinpäätös.[2]

Konsernia, jossa osien välinen yhteistoiminta ja synergia on suuri, kutsutaan konsortioksi. Konsernia, jossa se on pieni (osayritykset toimivat eri aloilla) kutsutaan konglomeraatiksi.

Mediakonserni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mediakonserni muodostuu kahdesta tai useammasta media-alan yrityksestä. Maailmanlaajuisia mediakonserneja ovat esimerkiksi Clear Channel Communications ja Time Warner sekä Rupert Murdochin omistama maailman suurin mediakonserni, News Corporation.

Suomalaiset mediakonsernit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa mediakonsernien omistus on vahvasti keskittynyt muutamalle suvulle. Alma Media, Keskisuomalainen, Sanoma ja Ilkka-Yhtymä ovat yhtiöitä, joiden omistus on hajaantunut useampien osakesijoittajien kesken. Muiden omistajia ovat joko yksittäiset henkilöt, suvut tai sukujen liittoumat. Liikevaihdon perusteella Suomen suurimmat mediakonsernit ovat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tilastokeskus: Käsitteet ja määritelmät Viitattu 23.6.2007.
  2. a b Pörssisäätiö: Sanasto Viitattu 23.6.2007.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.