Emmanuel de Grouchy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Emmanuel de Grouchy.

Emmanuel de Grouchy Grouchyn toinen markiisi (23. lokakuuta 1766 - 29. toukokuuta 1847) oli ranskalainen kenraali ja Napoleonin palveluksessa toiminut marsalkka.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emmanuel de Grouchy syntyi vuonna 1766 Pariisissa François-Jacques de Grouchyn, Grouchyn ensimmäisen markiisin ja älykkö Gilberte Fréteau de Pényn lapsena. Hänen siskonsa oli Sophie de Condorcet, tunnettu feministi.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grouchy aloitti sotilasuransa Ranskan tykistössä vuonna 1779, mutta sai siirron ratsuväkeen vuonna 1782. Neljä vuotta myöhemmin hänet siirrettiin kaartin rykmenttiin. Huolimatta hänen aatelistaustastaan ja suhteistaan hoviin, Grouchy vakuuttui vallakumouksen periaatteista, ja siitä syystä jätti kaartin. Vuoden 1792 sodan käännekohdassa hänet nimitettiin everstiksi ratsuväen rykmenttiin, ja pian hän sai sotamarsalkan (ransk. maréchal de camp) arvon. Vuonna 1793 Grouchy osoitti kykynsä jälleen Vendéen taisteluissa, minkä johdosta hänet korotettiin divisioonan kenraaliksi. Mutta pian sen jälkeen hänet otettiin viralta jalosukuisuuden takia, mutta vuonna 1795 hänet palutettiin palvelukseen. Vuonna 1798 hän avusti Piemonten hallitusta Sardinian kuninkaan kruunin luvuttamisessa ja vuonna 1799 Grouchy osoitti suurta sotataitoa sotaretkellä Venäjää ja Itävaltaa vastaan. Mutta Novin ja pitkän vetäytymisen jälkeen, hän haavoittui 14 kertaa ja jäi vangiksi. Vapauduttuaan Grouchy palasi Ranskaan.

Vaikka Grouchy oli vastustanut Napoleonia hänet värvättiin uudelleen 1. konsulin käskystä. Myöhemmin hän kunnostautui sotilasurallaan Hohenlindenin taistelussa.