Dea Trier Mørch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dea Trier Mørch

Dea Trier Mørch (9. joulukuuta 1941 Kööpenhamina, Tanska26. toukokuuta 2001[1]) oli tanskalainen graafikko ja kirjailija. Hänen tuotannostaan on suomennettu vuonna 1976 ilmestynyt, synnytyssairaalan naisista kertova esikoisromaani Talvilapset. Sen pohjalta Astrid Henning-Jensen ohjasi samannimisen elokuvan, joka sai ensi-iltansa 1978.

Dea Trier Mørch syntyi Kööpenhaminassa arkkitehti Ibi Trier Mørchin tyttärenä. Hän opiskeli 16-vuotiaasta alkaen Tanskan taideakatemiassa ja piti esikoisnäyttelynsä 1961. Hän jatkoi taideakatemiassa vuoteen 1964 asti ja teki sitten jatko-opintoja Varsovan, Krakovan, Belgradin, Leningradin ja Prahan kuvataidekouluissa. Hän aloitti abstrakteista aiheista mutta kehitti tyyliään vähitellen kohti realismia. Hän oli jäsenenä Tanskan kommunistipuolueessa sekä vasemmistolaisessa Røde Mor -taiteilijaryhmässä yhdessä silloisen elämänkumppaninsa, viihdemuusikko Troels Trierin kanssa. Heillä on kolme lasta.lähde? Lapsista Tobias Trier on muusikko[1].

Litografioita tekevänä taidegraafikkona Trier Mørchin tyyli on hyvin pelkistettyä, ja samaa luonnehdintaa on käytetty hänen proosastaan. Hänen kirjansa ovat saavuttaneet yleisöä myös perinteisten kirjallisuudenharrastajien ulkopuolella.[2]

Talvilasten ohella Trier Mørchin muita kirjoja ovat Sørgmunter realisme (1968), Kastaniealleen (1978), Den indre (1980) ja Aftenstjernen (1982).[3]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dea Trier Mørch, Danske Film, viitattu 9.7.2021 (tanskaksi)
  2. Dehn Nielsen, Henning: Denmark: Danish Literature in the Seventies (Arkistoitu – Internet Archive). Countries of the World, ProQuest LLC 1991. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  3. Trier Mørch, Dea (1941–) (Arkistoitu – Internet Archive), Dictionary of Women Worldwide: 25,000 Women Through the Ages. Thomson Gale 2007. Vaatii HighBeam-tilauksen.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: sv:Dea Trier Mørch & en:Dea Trier Mørch