Crème brûlée

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crème brûléen kruunaa rapeaksi paahdettu sokeripinta

Crème brûlée, joka tunnetaan myös nimillä ”paahtovanukas”, “burnt cream”, “crema catalana”, tai “Trinity cream”, on kermainen vanukas, jossa on rapeaksi paahdettu sokeripinta.

Crème brûlée maustetaan perinteisesti vaniljalla. Erilaisia variaatioita on esim. suklaalla, kahvilla, rosmariinilla, liköörillä, vihreällä teellä, kookoksella tai muilla hedelmillä maustettu crème brûlée.

Crème brûlée

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dokumentoitua historiaa ensimmäisen crème brûléen luomisesta ei ole. Eri maat, kuten Ranska, Espanja ja Britannia kuitenkin väittävät keksineensä reseptin. Isossa-Britanniassa väitetään että jälkiruoka keksittiin 1600-luvulla Trinity Collegessa Cambridgessa, mistä nimitys ”Trinity cream” juontuu.

Katalaanin kielellä; Crema Catalana ("katalonialaisen kerma "), Crema cremada ("poltettu kerma") tai Crema de Sant Josep, on espanjalainen, crème brûléeta vastaava ruokalaji, jonka väitetään olevan keksitty 1700-luvulla. Se tarjoillaan perinteisesti Saint Josephin päivänä 19. maaliskuuta, vaikka nykyään sitä saatetaan tarjoilla milloin vain. Vanukas on maustettu sitruunan tai appelsiinin kuorella ja kanelilla. [1]

Vasta 1800-luvulla ranskankielinen nimitys crème brûlée tuli yleiseksi, jonka seurauksena yleensä mielletään jälkiruoan olevan lähtöisin Ranskasta. Kuitenkin ehkä varhaisin tunnettu viittaus paahtovanukkaasta oli Ranskassa vuonna 1691 julkaistussa François Massialotin keittokirjassa. Ranskan puolesta puhuu myös se, että resepti on suositumpi Ranskassa kuin missään muualla maailmassa[2]

Crème brûléen liekitys

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun vanukas on hyytynyt ja jäähtynyt, sen pinnalle sirotellaan kerros sokeria, joka sulatetaan ja ”poltetaan”. Perinteisesti paahtamiseen käytetään pientä kaasupoltinta, mutta sen voi tehdä myös liekittämällä tai vaikka uunissa. Vanukas tarjoillaan yleensä kylmänä, pienessä ja matalassa, usein valkoisessa annosvuoassa.

Huomioitavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanukkaan tulee olla asianmukaisesti jäähdytetty valmistamisen jälkeen, sillä munat ja sokeri toimivat kasvualustana bakteereille, jotka voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Runsaasti rasvaa sisältävät ruuat imevät vieraita makuja jääkaapissa, joten vanukas tulee kääriä tiukasti muoviin ennen säilöntää. On myös syytä huomata, että sokerikuorrutus tulee lisätä vasta välittömästi ennen tarjoilua, muuten kuori pehmenee jääkaapissa. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [ http://www.mackenzieltd.com/mackenzie/creme_brulee.html] (englanniksi). Luettu 10. tammikuuta 2012.
  2. [ http://www.food-worldwide.com/article/35/Cr%C3%A8me-Br%C3%BBl%C3%A9e.html] (englanniksi). Luettu 10. tammikuuta 2012.
  3. [ http://www.ehow.com/about_4675004_creme-brule.html] (englanniksi). Luettu 10. tammikuuta 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]