Copaifera reticulata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Copaifera reticulata
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Suku: Kopaivapuut Copaifera
Laji: reticulata
Kaksiosainen nimi

Copaifera reticulata
Ducke

Katso myös

  Copaifera reticulata Wikispeciesissä

Copaifera reticulata on hernekasvien (Fabaceae) heimoon, kopaivapuiden (Copaifera) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on suuri ja ainavihanta puu, joka kasvaa yleensä 30–45 metriä korkeaksi. Puun runko on suora ja se voi olla oksaton 30 metrin korkeuteen saakka.

Copaifera reticulata kasvaa luonnossa kosteissa metsissä sekä ylänköjen sademetsissä hiekkaisella maaperällä. Lajia tavataan luonnossa Etelä-Amerikassa Brasiliassa, Perussa ja Boliviassa.

Copaifera reticulata on yksi tärkeimmistä niistä kopaivapuista, joista saatavasta hartsista voidaan valmistaa kopaivabalsamia. Muista kopaivabalsamin tuotantoon sopivaa hartsia tuottavista kopaivapuita kolme tärkeintä ovat Copaifera officinalis, Copaifera multijuga ja Copaifera langsdorffii. Kopaivabalsamin lisäksi Copaifera reticulata -lajia kaadetaan puutavaraksi. Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaat ovat hyödyntäneet Copaifera reticulata -lajia jo pitkään erityisesti juuri siitä saatavan hartsin, mutta myös siitä saatavan puutavaran takia.

Copaifera reticulata -lajin sydänpuun väri vaihtelee vaaleanpunaisesta punaruskeaan ja sen ympärillä on selvästi erottuva, 2–3 cm paksu kerros pintapuuta. Copaifera reticulata -lajin puuaines on kevyttä ja pehmeää tai keskikovaa. Puutavaraa voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, kuten rakentamiseen, sisustukseen, panelointiin, parketteihin, vaneriin, lastulevyihin, pakkauksiin ja huonekaluihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Copaifera reticulata IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]