Comino

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Comino
Comino sijaitsee Gozon ja Maltan pääsaaren välissä.
Comino sijaitsee Gozon ja Maltan pääsaaren välissä.
Maantiede
Muut nimet Kemmuna
Merialue Välimeri
Pinta-ala 3 km²
Korkein kohta 75 m
Valtio
Valtio Malta
Kunta Għajnsielem
Väestö
Väkiluku 4

Comino (maltaksi Kemmuna) on saari Välimerellä Maltan saaristossa. Maltan kolmesta asutusta saaresta se on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan pienin: Cominolla asuu alle kymmenen ihmistä, ja sen pinta-ala on noin 3 neliökilometriä. Saari sijaitsee Maltan pääsaaren ja Gozon välisessä salmessa. Nykyään Comino on luonnonsuojelualue. Hallinnollisesti se kuuluu gozolaiseen Għajnsielemin kuntaan.

Cominon länsirannikolla sijaitsee Cominotton pikkusaari. Saarten välinen sinivetinen ja hiekkarantainen salmi, Blue Lagoon (maltaksi Bejn il-Kmiemen 'Cominojen välissä'), on sukeltajien, snorklaajien ja muiden uimarien suosiossa.

Pyhän Marian linnoitus on Cominon näkyvin maamerkki.

Saaren etelärannikolla sijaitsee 1600-luvulla rakennettu Pyhän Marian linnoitus (maltaksi it-Torri ta' Santa Marija). Vittorio Cassar laati sen piirustukset vuonna 1618 johanniittain suurmestari Alof de Wignacourtin toimeksiannosta. Linnoituksen rakentaminen paransi yhteyksiä pääsaaren ja Gozon välillä sekä esti barbareskimerirosvoja käyttämästä saarta tukikohtanaan.

1200-luvun juutalaisfilosofi ja kabbalisti Abraham Abulafia vietti viimeiset elinvuotensa Cominolla jouduttuaan epäsuosioon. Hän kirjoitti saarella kaksi viimeistä teostaan, Sefer ha-Ot (1285–1288) ja Imre Shefer (1291).

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.