Koordinaatit: 45°33′N, 9°13′E

Cinisello Balsamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cinisello Balsamo
Piazza Gramsci
Piazza Gramsci

Koordinaatit: 45°33′N, 9°13′E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,72[1] km²
Korkeus 154 m
Väkiluku (31.12.2019) 76 264[2]
 – Väestötiheys 5 996 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20092
Suuntanumero(t) 02

















Cinisello Balsamo [Cinisèllo Bàlsamo] on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on kymmenisen kilometriä pohjoiseen ja Monzasta viisi kilometriä lounaaseen.[3] Cinisello ja Balsamo yhtyivät 1928. Paikkakunnan asukkaita kutsutaan demonyynilla cinisellesi.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cinisello Balsamo sijaitsee tiheään asutulla Milanon koillisella esikaupunkivyöhykkeellä Lombardian länsiosassa. Kaupunkirakenteellisesti se nivoutuu yhteen Milanon ja muiden naapureidensa kanssa. Vyöhykkeen nimi on Nord Milano, sen pinta-ala on noin 50 neliökilometriä ja asukasluku noin 270 000. Noin 640 hehtaarin laajuinen puisto Parco Nord Milano ulottuu Cinisello Balsamon alueelle.

Cinisello Balsamon talvet ovat viileitä, kesät puolestaan lämpimiä, kosteita ja vähätuulisia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villa Ghirlanda

Cinixellumin ja Balsemumin juuret ulottuvat ajanlaskun alkuun, jolloin roomalaislegioonat valloittivat Gallia Cisalpinan. Cinixellumin elämä keskittyi kolmentoista vuosisadan ajan nykyisen Chiesetta di Sant'Eusebion ympäristöön, Balsemum sitä vastoin kasvoi alueelle, joka on muutamia kilometrejä Sant'Eusebiosta kaakkoon. 1100-luvun jälkipuoliskolla Cinixellumin väestö alkoi siirtyä silloisen mailin verran Sant'Eusebiosta etelään. Talonsa he rakensivat tulevan keskusaukion ympärille, myöhemmin sen itäreunalle rakennettiin Sant'Ambrogion kirkko, joka on nykyisin Cinisello Balsamon pääkirkko. Aukion nimi on piazza Gramsci. Ruttoepidemia koetteli paikkakuntaa 1630 ja 1632. Vuonna 1751 Cinisellon väkimääräksi laskettiin noin 1 300 henkeä. Vuonna 1786 Cinisello ja Balsamo liitettiin uuteen Milanon maakuntaan, joka lakkautettiin 2014. Kirkollisesti paikkakunnat kuuluivat keskiaikaiseen Desion seurakuntaan, joka lakkautettiin 1797.

1600–1800-luvuilla aristokraatit rakennuttivat palatsejaan Cinisellon ja Balsamon alueelle: syntyi muun muassa Villa Ghirlanda Silva (1660), Villa Ferrari Casnedi Casati Stampa di Soncino (1751) ja Villa Di Breme Gualdoni Forno (1770-luku). Kaupungin lukuisista kirkoista mainittakoon barokkityylinen Sant'Ambrogio ja uusklassinen Santuario di San Martino. Sant'Eusebion kaupunginosassa sijaitsee pieni, keskiaikainen kirkko Chiesetta di Sant'Eusebio.

Cinisello ja Balsamo yhdistettiin 13. syyskuuta 1928. Paikkakunta oli yhä varsin talonpoikainen, ja sen ilme kaupungistui vasta toisen maailmansodan jälkeen teollistumisen myötä. Väkiluku kasvoi yli 80 000:een 1980-luvulle tultaessa.[4]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cinisello Balsamon elinkeinorakenne on muuttunut teollisesta palveluvaltaiseksi. Kaupunki kuuluu Milanon raitiotieliikenteen piiriin ja siellä on liittymä moottoritielle Autostrada A4 (TorinoTrieste). Milanon kehämoottoritien kautta paikkakunnalta on erinomaiset yhteydet kaikkiin ilmansuuntiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 5.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 6.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Cinisello Balsamo e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 6.8.2020. (italiaksi)
  4. Storia di Cinisello Balsamo Prolococinisellobalsamo.it. Viitattu 6.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cinisello Balsamo.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Cinisello Balsamo